[9N] Przełącznik obiegu powietrza

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
kafar
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

[9N] Przełącznik obiegu powietrza

Post autor: kafar »

Witam mam problem z otwartym i zamkniętym obiegiem powietrza w moim polo 9n 2002 rok lampka w przycisku pali się na czerwono a chyba przy włączonym obiegu powinna się świecić na pomarańczowo i dla tego nie wiem czy mam ustawiony obieg otwarty czy zamknięty w zimie lepiej chyba mieć włączony obieg otwarty chyba że się mylę żeby nie parowały i zamarzały szyby od środka czy to jest na lince czy inaczej jak to naprawić żeby działał obieg pozdrawiam kafar.
Grupa Mazowiecka- "Młoda Gwardia"
kafar
http://polskajazda.pl/Samochody/Volkswagen/Polo/131762
Obrazek
"błogosławieni c
Awatar użytkownika
Mati_9N
Konkretnie zainteresowany
Kontakt:

Post autor: Mati_9N »

to dość częsta przypadłość. aby naprawić go musisz wykręcić kolejno : półkę schowka , 3 śruby od dołu T20 , poniżej panelu koło zapalniczki masz taką gumową wkladkę . ją musisz zdemontować ,pod nią są 2 śrubki T20 , następnie należy podnieść cały ten plastik wraz z mieszkiem i zapalniczką i tam ukażą się 2 śruby. Demontujesz półeczkę , schowek który trzyma się na 3 śrubach przy dole , i 3 śruby wewnątrz schowka (u góry ,2 po bokach i jedna to ta od tego haczyka). Wyciągasz schowek , wypinasz kostkę od włącznika poduszki. Patrząc po prawej stronie za materiałową osłonką zobaczysz silniczek. Są od niego 2 złote śrubki T15 jedna od przodu a druga od dołu. Wykręcasz je i demontujesz silniczek( trzyma przy górze na takich klipsach). Rozbierasz go , czyścisz potencjometr, ustawiasz go , składasz i dobrze jest przed zamontowaniem zrobić adaptacje jego chociaż nie wiem czy to jest konieczne. Pamietaj żeby dobrze ustawić zębatki by się nie blokowało. Gdybyś czegoś nie rozumiał to wal śmialo pomogę :D
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

Powodem może być potencjometr silniczka V154. Wytarły się ścieżki, silniczek wariuje, a raczej sterownik i nie idzie włączyć zamkniętego obiegu. Jeśli to to, to w sensie mrozów głowa do góry. Obieg blokuje się w pozycji otwartej, więc bierze powietrze z zewnątrz i nie będzie nic parować ani zamarzać.

Jeżeli już jest ten potencjometr, to kolega wyżej trochę komplikuje sprawę. Po pierwsze: tunelu środkowego i mieszka zmiany biegów nie trzeba ruszać. Półki nie trzeba całkiem demontować. Wystarczy odkręcić tylko 3 śruby od spodu, do których jest dobry dostęp, a następnie lekko odgiąć półkę i wtedy wykręcić schowek (3 śruby od spodu i 3 od wewnątrz schowka). Po drugie. Wyłącznik AIRBAGa odpinasz jeśli go masz ;). Ja nie mam go więc nie musiałem nic odpinać - Jeśli już będziesz odpinał TO KONIECZNIE ODŁĄCZ AKUMULATOR! Jeśli go nie masz, nie ma kłopotu. AIRBAGa odpinać nie musisz, bo on w niczym nie przeszkadza.

samo czyszczenie potencjometru na długo nie pomaga. Ja czyściłem go w marcu zeszłego roku i pomogło to na tyle, że w tym roku przy mrozie i śniegu w styczniu czyściłem ponownie... Wymienić silniczka całego za bardzo nie ma jak - zamienników nie ma (byłem w InterCarsie), można kupić tylko oryginał - koszt to zaledwie 550zł w ASO. :banghead: Nigdzie indziej nowego nie dostaniesz.

Co do info tej naprawy przeszukaj forum. Jest manual, są też chyba dwa tematy gdzie wszystko jest porządnie opisane.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kafar
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

U mnie chyba bierze powietrze ze środka bo mi parują i zamarzają szyby jak jest zimny silnik jest z tym trochę zabawy żeby to naprawić a aura nie zachęca to tego jeśli się nie ma garażu ocieplanego dzisiaj słyszałem od kogoś że obieg da się włączyć tylko gdy nawiew jest ustawiony na innej pozycji niż szyba bo w tej pozycji nie działa próbowałem przestawiać na inne ustawienia ale i tak nie działa więc pozostaje rozebranie konsoli środkowej i naprawa . :niewiem:
kafar
Obrazek
"błogosławieni c
Awatar użytkownika
Mati_9N
Kontakt:

Obieg działa w każdej pozycji pokrętła nawiewu. Bynajmniej tak jest u mnie po regeneracji tego silniczka.
Awatar użytkownika
kafar
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

ale podobno w mojej wersji polo nie działa tylko w pozycji szyba dla bezpieczeństwa ale działa obieg na trzech innych ustawieniach .
kafar
Obrazek
"błogosławieni c
Awatar użytkownika
Mati_9N
Kontakt:

a jaką masz wersje wyposażeniową? Najlepiej przeczyść i wtedy sie przekonasz :)
Awatar użytkownika
kafar
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Wersja 9N 2002 rok 1,4 16v basic
kafar
Obrazek
"błogosławieni c
Awatar użytkownika
Mati_9N
Kontakt:

no mój to też basic i po regeneracji silniczka obieg zamknięty włącza się w każdej pozycji pokrętła.
Awatar użytkownika
Zioło69
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Zioło69 »

Cześć, dziś zrobiłem regeneracje tego silniczka V154 od obiegu zamkniętego. Sprawdziłem błędy, następnie je usunąłem. Lecz po usunięciu dalej mam błąd 01596. Adaptacje chciałem zrobić wg manuala, ale Vag nie chciał połączyć z blokiem :(
Mam Mini Vag505.
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”