Powodem może być potencjometr silniczka V154. Wytarły się ścieżki, silniczek wariuje, a raczej sterownik i nie idzie włączyć zamkniętego obiegu. Jeśli to to, to w sensie mrozów głowa do góry. Obieg blokuje się w pozycji otwartej, więc bierze powietrze z zewnątrz i nie będzie nic parować ani zamarzać.
Jeżeli już jest ten potencjometr, to kolega wyżej trochę komplikuje sprawę. Po pierwsze: tunelu środkowego i mieszka zmiany biegów nie trzeba ruszać. Półki nie trzeba całkiem demontować. Wystarczy odkręcić tylko 3 śruby od spodu, do których jest dobry dostęp, a następnie lekko odgiąć półkę i wtedy wykręcić schowek (3 śruby od spodu i 3 od wewnątrz schowka). Po drugie. Wyłącznik AIRBAGa odpinasz jeśli go masz

. Ja nie mam go więc nie musiałem nic odpinać - Jeśli już będziesz odpinał TO KONIECZNIE ODŁĄCZ AKUMULATOR! Jeśli go nie masz, nie ma kłopotu. AIRBAGa odpinać nie musisz, bo on w niczym nie przeszkadza.
samo czyszczenie potencjometru na długo nie pomaga. Ja czyściłem go w marcu zeszłego roku i pomogło to na tyle, że w tym roku przy mrozie i śniegu w styczniu czyściłem ponownie... Wymienić silniczka całego za bardzo nie ma jak - zamienników nie ma (byłem w InterCarsie), można kupić tylko oryginał - koszt to zaledwie 550zł w ASO. :banghead: Nigdzie indziej nowego nie dostaniesz.
Co do info tej naprawy przeszukaj forum. Jest manual, są też chyba dwa tematy gdzie wszystko jest porządnie opisane.
Pozdrawiam