Oświetlenie - led

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

l
last_warrior
Raczkujący
Raczkujący

Oświetlenie - led

Post autor: last_warrior »

Ostatnimi czasy na alledrogo i w wielu sklepach motoryzacyjnych pojawiły się ledy które można założyć w miejsce oryginalnych żarówek postojowych, stopów i migaczy na wszystkich opakowaniach i aukcjach obiecują idealne światło i prawie wieczną długość świecenia przy prawie zerowym poborze prądu. Moje pytanie jest następujące czy ktoś z was miał z tym styczność może montował to w swoim aucie i wie jak to sprawdza sie w praktyce. Jeśli tak czy możecie podrzucić informacje na temat modeli ledów które najlepiej zastosować a jeśli odrzucacie pomysł led czy ktoś z was ma może rozpiskę opisującą jakie żaróweczki najlepiej umieścić w poszczególnych miejscach bo nie mam 2 identycznych żarówek w żadnym miejscu poza przednimi h4 helli.
Awatar użytkownika
lukas2305
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: lukas2305 »

Powiem tak...jeśli chodzi o żarówki LED w postojówkach to jestem jak najbardziej za (jeśli oczywiście posiadają homologację). Żarówki takie charakteryzują się tym, że świecą jaśniej niż standardowe, a przy tym zużywają mniej energii (oczywiście chodzi mi o LED-y odpowiedniej jakości, a nie jakieś pojedyńcze diodki 5mm :crazy: ) Co do użycia LED-ów jako żarówek stopów i migaczy...Tak, pod jednym warunkiem...jeśli zbudowane zostały w oparciu o diody LED mocy...Co jak co ale światła stopu i kierunkowskazy muszą być odpowiednio widoczne nawet w słoneczny dzień a zwykłe diody (bądź zestaw diod) nie zapewniają odpowiedniej jasności. Oto przykład żarówki, którą można zastąpić standardową http://www.allegro.pl/item639562782_zar ... a_led.html
Jeśli chodzi o rozpiskę to proszę bardzo ;-) http://www.fotosik.pl/aukcja/42633/4f02 ... c0660.html
Pozdrawiam
l
last_warrior
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: last_warrior »

Właśnie oglądąłem bardzo jasno świecące ledy do migaczy i świateł stop składające się z zespołu kilkudziesięciu ok 40 ledów dla stopów i 15 ledów dla migaczy dzięki za rozpiske w sumie led to nie jest taka droga zabawa za 20 zł możnak upić full komplet zakupie założę obejrzę co i jak w razie wątpliwości podjadę na stację diagnostyczna w końcu sprawdzenie świateł to nie majątek bo tylko ok 30zł.
Dzięki za pomoc :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”