[6r] czujnik ciśnienia - ściema?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
hadek
Mały interesant
Mały interesant

[6r] czujnik ciśnienia - ściema?

Post autor: hadek »

Witam!

opiszę mój problem a później teorię ...

w HL mam ten czujnik ciśnienia hp oponach, w gruncie rzeczy rozwiązanie proste jak cep - tj-> sensor liczy obroty koła i porównuje z innym kołem (czasem obrotu) - pytanie którym i czy jest to jakaś średnia... no ale tyle teorii - przynajmniej tyle wiedziałem do wczoraj....

jadąc po mieście, lekko na światłach wpadłem w poślizg ( mokre pasy) i zapaliła mi się lampka ciśnienia, ale po restarcie znikła ... no niby ok, koło się zblokowało i może dlatego ten odczyt....

ale nie odpuściłem tematu, mimo że na przeglądzie w listopadzie zapewniano mnie że zostało ciśnenie sprawdzone wczoraj udałem się na stacje i sprawdziłem wartości i wygląda to tak:

przód lor 2.1, lol 1.9
tył 1.1, 1.3!

(podpowiem że powinno być 2.2, 2.2, 2.0, 2.0 )

trochę w szoku jestem - ufałem technice a tu okazuje się że albo metodologia do chrzanu albo nie wiem co. ...

any ideas?
Awatar użytkownika
majcher836
Początkujący
Początkujący

Post autor: majcher836 »

Ja zawsze kasuję ten czujnik ciśnienia przy pompowaniu opon teraz mam chyba 2,5 na przodzie i 2,3 bara na tyle
Dwa razy mi się zaświecił gdy zmieniłem koła na letnie i zapomniałem zresetować ale dopiero po przejechaniu... 10 km;)
Raczej nie jest to ściema tylko działa on w swój specyficzny dla nas sposób
Awatar użytkownika
Franek
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Franek »

To bardzo proste pomiar cisnieni dziala na zasadzie porownania jesli bedziesz mial niskie cisnienie we wszystkich kolach to nie wykryje usterki przeprowadz prosty test napompuj PL 2,2 TL2,2 PP1,5 TP2,2 i przekonasz sie jak to dziala
***Chip Tuning***Dpf***Elektronika samochodowa***

Aktywacja testu wskazówek tak jak w GTI

-końcówka wydechu GTI
-gril hoghline
-led tablicy rejestracyjnej
-tempomat
-MFA
-parktronic ori. -kierownica multifunkcyjan
Awatar użytkownika
ppprokurator
Początkujący
Początkujący

Post autor: ppprokurator »

majcher836: W specyficzny sposób?
Sposób może i być specyficzny, ale warto by było, żeby to chociaż dobrze sygnalizował ;).
No ogólnie to sposób mierzenia tego ciśnienia wydaje się może i wiarygodny, ale sam miałem w swoim aucie, że jadąc większą prędkością znosiło auto do prawej. Jazda obwodnicą i ściągało ewidentnie w prawo, kilka okazji do przetestowania, aby wyczuć usterkę, ale się okazało, że to nie była kwestia drogi tylko po prostu samochodu.
Ciśnienia w oponach nie braliśmy pod uwagę - nic komputer nie sygnalizował, mimo iż zresetowałem czujnik po tym jak to ciśnienie sprawdziłem. W aso powiedzieli, że w prawym kole mało ciśnienia było i po problemie.

Ja nigdy nie widziałem tego sygnału, na śliskiej drodze też, spadł śnieg to się troche ABSem pobawiłem na śliskiej drodze i zero efektu. Może trzeba jakiś dłuższy odcinek przejechać, tak jak wspominasz, 10km?
Obrazek ;)
Awatar użytkownika
hadek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: hadek »

zafixowałem się - myśląc że komupter zrobi to za mnie, a tu kolejny zonk - jednak trzeba samemu sprawdzać a czujnik traktować bardzo tylko pomocniczo
Awatar użytkownika
matimon
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: matimon »

faktycznie ten czujnik to wątpliwa kwestia ,po wymianie opon jeszcze nigdy mi nie pikał ,no chyba ze wszystko jest perfekcyjne
Miło wspominam swoja Fabię
Awatar użytkownika
ppprokurator
Początkujący
Początkujący

Post autor: ppprokurator »

Przy okazji poprzedniej wizyty w serwisie zapytałem o ten czujnik ciśnienia. Odpowiedziano mi, że aż tak czuły ten system nie jest i raczej wskaże problem przy większym kapciu.
Czyli o całkowicie przebitej oponie nas poinformuje, jeśli by ktoś nie wyczuł różnicy, ale o ubytkach w dziesiątych bara to raczej trzeba samemu pamiętać i kontrolować.
Obrazek ;)
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Tam przecież nie ma żadnego czujnika. To działa na porównaniu prędkości obrotowej kół. Dlatego trzeba go zerować po ustawieniu ciśnienia.
Koło o mniejszym ciśnieniu przysiada, czyli zmiejsza się średnica koła, a przez to szybciej musi się obracać aby nadążyć z autem. Wychwytuje to system ABS/ESP i wyświetla jako problem z ciśnieniem.

Jeśli myślicie, że systemu oparte na rzeczywistym pomiarze są takie dobre to niestety tak nie jest.
Mój kolega ma to w Touaregu. Na polskich dziurawych drogach wywala mi komunikaty po trafieniu w dziurę.

Do tego czujniki mają ograniczoną trwałość baterii i po pewnym czasie trzeba je wymieniać.

To jest tylko pomoc, nie pomiar ciśnienia.
(
(vw)ojtek
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: (vw)ojtek »

dziwne, bo u mnie na 18 przy profilu opony 35 każdy ubytek powyżej 0.5 bara pokazywało. Mam to wytestowane bo przez chwilę mi wentyl puszczał i system działa perfekcyjnie. A to niska i twarda guma, więc teoretycznie powinien mieć z nią problem.
Awatar użytkownika
ikris
Początkujący
Początkujący

Post autor: ikris »

[quote=""jhosef""]Tam przecież nie ma żadnego czujnika. To działa na porównaniu prędkości obrotowej kół. Dlatego trzeba go zerować po ustawieniu ciśnienia.
Koło o mniejszym ciśnieniu przysiada, czyli zmiejsza się średnica koła, a przez to szybciej musi się obracać aby nadążyć z autem. Wychwytuje to system ABS/ESP i wyświetla jako problem z ciśnieniem.

Jeśli myślicie, że systemu oparte na rzeczywistym pomiarze są takie dobre to niestety tak nie jest.
Mój kolega ma to w Touaregu. Na polskich dziurawych drogach wywala mi komunikaty po trafieniu w dziurę.

Do tego czujniki mają ograniczoną trwałość baterii i po pewnym czasie trzeba je wymieniać.

To jest tylko pomoc, nie pomiar ciśnienia.[/quote]

Pozwolę sobie odświeżyć temat.
Czy w 9n3 też jest gdzieś jakaś bateria?
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Nie ma. Tutaj po prostu porównuje się prędkość obrotową kół.
ODPOWIEDZ

Wróć do „felgi i opony”