Jak odpowietrzyć ABS?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

A
Anonymous

Jak odpowietrzyć ABS?

Post autor: Anonymous »

Wymieniałem płyn hamulcowy, ale nie byłem dość czujny i zapowietrzyłem układ. Przy kołach już odpowietrzyłem, ale nadal świeci kontrolka ABS. Doczytałem, że ABS też muszę odpowietrzyć. Da się to zrobić samemu, czy czeka mnie warsztat?
PozdrA
m
marcin86
Swój
Swój

Post autor: marcin86 »

Szczerze to watpie ze to wina nie odpowietrzonego ukladu. ABS chyba nie ma takiego czujnika, ktory sprawdza czy uklad jest odpowietrzony. Moze uszkodzil Ci sie ktorys z czujnikow. Jesli masz VAG'a to podepnij samochod pod niego powinno pokazac co jest nie tak.
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa...
Pogotowie komputerowe, alarmy samochodowe, centralne zamki... 664 183 673
Awatar użytkownika
ELWIS.PL
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: ELWIS.PL »

hamulce z abs odpowietrzamy i wymieniamy płyn na pracujacym silniku
a co do kontrolki to sprawdz wtyczki przy czyjnikach jeżeli pali ci sie terz kontrolka hamulca to oznacza że 2 czyjniki sa uszkodzone jeżeli tylko abs to jeden
jakbys miał jakies pytania to pisz na gg lub tel
SRZEDAM CZESCI DO POLO 86C 2F 6N
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

Dzięki za odpowiedzi. Nie mam VAG-a. Po niedzieli obejrzę złącza czujników. Pali się tylko kontrolka ABS. Odpowietrzałem przy pracującym silniku. Wcześniej zbiorniczek się całkowicie opróżnił, bo prawdopodobnie uszkodziłem gwint zaworka i "wyskoczył" a razem z nim wylał się płyn. Obawa o zapowietrzenie ABS wzięła się z ksiażki:

"Ostrzeżenie dotyczące samochodów z ABS. Jeśli jedna komora zbiorniczka płynu hamulcowego zostanie całkowicie opróżniona (na przykład z powodu nieszczelności układu hamulcowego lub braku uzupełniania płynu hamulcowego
podczas odpowietrzania), powietrze dostanie się do pompy układu hydraulicznego ABS. Wtedy układ hamulcowy należy
odpowietrzyć w stacji obsługi za pomocą urządzenia do odpowietrzania."

PozdrA
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”