[9N] Problem z obrotami

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

M
MarcoPolo195
Newbie
Newbie

[9N] Problem z obrotami

Post autor: MarcoPolo195 »

Witam.Posiadam Polo 9n-1.2 -12v-47 kW-2003-Basis-Silnik AZQ.Od pewnego czasu przy zmianie biegów skoki obrotów w górę o 200-500 obrotów.Szczególnie odczuwalne na 1 i 2 biegu.Ciepły lub zimny bez różnicy.Tak jakbym przegazował.Dokładnie:Ruszam z 1-ki,puszczam gaz i obroty idą w górę,dopiero wciskam sprzęgło+ zmiana biegu .Itd.Benzyna zmieniona z 95 na 98.Czyszczona przepustnica + adaptacja(za 3-cim razem.Pierwsze dwie próby nie było można zaadaptować).Na vagu usunięty błąd czujnika kolektora ssącego.Mechanik nie sprecyzował który ,bo są 2,od ciśnienia i temperatury.Po tych zabiegach dalej skoki obrotów.Dość dziwne jest ,że czasem na krótko zmiana biegów bez zastrzeżeń i znów skoki obrotów.Mechanik sugeruje wymianę przepustnicy na nową.Spory koszt,tylko czy aby wymiana coś pomoże?Jakieś sugestie.
Ostatnio zmieniony 24 lis 2011, 20:37 przez MarcoPolo195, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mati_9N
Konkretnie zainteresowany
Kontakt:

Post autor: Mati_9N »

Skoki obrotów można zaobserwować przy uszkodzonym silniczku krokowym także winę obstawiam po jego stronie :) chociaż wydaje mi sie ze w AZQ jest on razem z przepustnicą..
M
MarcoPolo195
Newbie
Newbie

[quote="Mati_9N"]Skoki obrotów można zaobserwować przy uszkodzonym silniczku krokowym także winę obstawiam po jego stronie :) chociaż wydaje mi sie ze w AZQ jest on razem z przepustnicą..[/quote]

Witam.Czy silniczek krokowy jest razem z przepustnicą tego na razie niestety nie wiem,ale według tego co się doczytałem to jakby był uszkodzony silniczek to byłby problem z wolnymi obrotami ,a u mnie są w porządku.?
Awatar użytkownika
Mati_9N
Kontakt:

[quote="MarcoPolo195"]

Witam.Czy silniczek krokowy jest razem z przepustnicą tego na razie niestety nie wiem,ale według tego co się doczytałem to jakby był uszkodzony silniczek to byłby problem z wolnymi obrotami ,a u mnie są w porządku.?[/quote]
Aha przepraszam zle przeczytałem. Myślę ze w takim wypadku może być uszkodzony czujnik położenia przepustnicy. Najlepiej Podłącz pod VAGa i sprawdź czy znów nie ma błędów. Wspominałeś o kasowaniu błędu. może znów się pojawił gdyż czujnik jest uszkodzony?
M
MarcoPolo195
Newbie
Newbie

[quote="Mati_9N"][quote="MarcoPolo195"]

Witam.Czy silniczek krokowy jest razem z przepustnicą tego na razie niestety nie wiem,ale według tego co się doczytałem to jakby był uszkodzony silniczek to byłby problem z wolnymi obrotami ,a u mnie są w porządku.?[/quote]
Aha przepraszam zle przeczytałem. Myślę ze w takim wypadku może być uszkodzony czujnik położenia przepustnicy. Najlepiej Podłącz pod VAGa i sprawdź czy znów nie ma błędów. Wspominałeś o kasowaniu błędu. może znów się pojawił gdyż czujnik jest uszkodzony?[/quote]

Byłem w piątek u kolejnego mechanika.Na vagu zero błędów.Pojeżdżę 1,5 tygodnia i na nowo sprawdzimy Vagiem.Jak nie będzie błędów,to zaproponował czyszczenie zaworu recyrkulacji spalin. Zobaczymy.
k
krzysztof65
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: krzysztof65 »

A może przeczyszczenie przepustnicy pomoże?
Awatar użytkownika
Mati_9N
Kontakt:

Mi po przeczyszczeniu przepustnicy i wymianie filtra powietrza wydaje się , że jest poprawa
Awatar użytkownika
Marcofaszysta
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Marcofaszysta »

U mnie byly skoki obrotow,a przyczyna byl walniety czujnik plynu chlodniczego.Ale ja mam diesla i skoki mialem tylko przy odpalaniu silnika :buba:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ dolotowy + wydechowy”