Witam.Posiadam Polo 9n-1.2 -12v-47 kW-2003-Basis-Silnik AZQ.Od pewnego czasu przy zmianie biegów skoki obrotów w górę o 200-500 obrotów.Szczególnie odczuwalne na 1 i 2 biegu.Ciepły lub zimny bez różnicy.Tak jakbym przegazował.Dokładnie:Ruszam z 1-ki,puszczam gaz i obroty idą w górę,dopiero wciskam sprzęgło+ zmiana biegu .Itd.Benzyna zmieniona z 95 na 98.Czyszczona przepustnica + adaptacja(za 3-cim razem.Pierwsze dwie próby nie było można zaadaptować).Na vagu usunięty błąd czujnika kolektora ssącego.Mechanik nie sprecyzował który ,bo są 2,od ciśnienia i temperatury.Po tych zabiegach dalej skoki obrotów.Dość dziwne jest ,że czasem na krótko zmiana biegów bez zastrzeżeń i znów skoki obrotów.Mechanik sugeruje wymianę przepustnicy na nową.Spory koszt,tylko czy aby wymiana coś pomoże?Jakieś sugestie.
Ostatnio zmieniony 24 lis 2011, 20:37 przez MarcoPolo195, łącznie zmieniany 1 raz.
Skoki obrotów można zaobserwować przy uszkodzonym silniczku krokowym także winę obstawiam po jego stronie chociaż wydaje mi sie ze w AZQ jest on razem z przepustnicą..
[quote="Mati_9N"]Skoki obrotów można zaobserwować przy uszkodzonym silniczku krokowym także winę obstawiam po jego stronie chociaż wydaje mi sie ze w AZQ jest on razem z przepustnicą..[/quote]
Witam.Czy silniczek krokowy jest razem z przepustnicą tego na razie niestety nie wiem,ale według tego co się doczytałem to jakby był uszkodzony silniczek to byłby problem z wolnymi obrotami ,a u mnie są w porządku.?
Witam.Czy silniczek krokowy jest razem z przepustnicą tego na razie niestety nie wiem,ale według tego co się doczytałem to jakby był uszkodzony silniczek to byłby problem z wolnymi obrotami ,a u mnie są w porządku.?[/quote]
Aha przepraszam zle przeczytałem. Myślę ze w takim wypadku może być uszkodzony czujnik położenia przepustnicy. Najlepiej Podłącz pod VAGa i sprawdź czy znów nie ma błędów. Wspominałeś o kasowaniu błędu. może znów się pojawił gdyż czujnik jest uszkodzony?
Witam.Czy silniczek krokowy jest razem z przepustnicą tego na razie niestety nie wiem,ale według tego co się doczytałem to jakby był uszkodzony silniczek to byłby problem z wolnymi obrotami ,a u mnie są w porządku.?[/quote]
Aha przepraszam zle przeczytałem. Myślę ze w takim wypadku może być uszkodzony czujnik położenia przepustnicy. Najlepiej Podłącz pod VAGa i sprawdź czy znów nie ma błędów. Wspominałeś o kasowaniu błędu. może znów się pojawił gdyż czujnik jest uszkodzony?[/quote]
Byłem w piątek u kolejnego mechanika.Na vagu zero błędów.Pojeżdżę 1,5 tygodnia i na nowo sprawdzimy Vagiem.Jak nie będzie błędów,to zaproponował czyszczenie zaworu recyrkulacji spalin. Zobaczymy.