[6N] Grzejący się silnik

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Z
ZIELARZ
Newbie
Newbie

[6N] Grzejący się silnik

Post autor: ZIELARZ »

Witam

Problem polega na tym iż jadąc w korku silnik się nagrzewa do ok 100st a nawet 110st jak ostatnio i takie wskazania podaje mi wskaźnik temperatury. A jak jade w trasie tam gdzie ruch odbywa się płynnie to wskazania zatrzymują się na 90 st i ani drgną?? czy to termostat ??
Dodam że byłem podpinany pod komputer np. w serwisie i nic nie wykazał !

Rzecz się ma do polo 1.4 16V 1998 rok!
Ostatnio zmieniony 27 paź 2011, 16:58 przez ZIELARZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""ZIELARZ""]Dodam że byłem podpinany pod komputer np. w serwisie i nic nie wykazał [/quote]
No bo komputer nie mógł niczego wykazać - termostat nie jest połączony z "komputerem". Jedyne odczyty możesz mieć z czujnika temperatury.
Na początek sprawdź czy wentylator ci działa. bo skoro w trasie utrzymuje się temperatura 90 stopni to musi przepływać chłodziwo prze termostat. Ale może być tak że termostat kończy żywot i zawiesił się w takiej pozycji że cześciowo przepuszcza płyn a w trasie pęd powietrza chłodzi ten płyn.
Ale ja bym stawiał na wentylator.
Zresztą było o tym milion razy więc nie wiem czemu nie użyłeś opcji szukaj.
Z
ZIELARZ
Newbie
Newbie

oki Dzięki

Dodam iż sprawdzilem wentylator - Działa.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""ZIELARZ""]Dodam iż sprawdzilem wentylator - Działa[/quote]
To wymontuj termostat i zagotuj go w wodziei zobacz czy się wysuwa i chowa.
Z
ZIELARZ
Newbie
Newbie

wielkie dzięki

Miałeś racje to jest jednak wentylator bo sprawdziłem go dokładnie czyli doprowadziłem do zagotowania płynu chłodniczego czyli spowodowałem by wskazał 100st a potem robiłem to aż do 110st i nie załączył się wentylato w żadnym momencie.

Mimo to dzięki za fatyge i informacje !!

Pozdrawiam Serdecznie!

TEMAT DO ZAMKNIĘCIA
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""ZIELARZ""]Miałeś racje to jest jednak wentylator bo sprawdziłem go dokładnie czyli doprowadziłem do zagotowania płynu chłodniczego czyli spowodowałem by wskazał 100st a potem robiłem to aż do 110st i nie załączył się wentylato w żadnym momencie.[/quote]
skoro wentylator to może czujnik temperatury źle podaje wskazania dla kompa i dlatego nie włącza go. bo pisałeś że "na krótko" wentylator działa. wymień czujnik temperatury i sprawdź ponownie tym swoim sposobem.
Awatar użytkownika
Michał88
Swój
Swój

Post autor: Michał88 »

[quote=""czaja""][quote=""ZIELARZ""]Miałeś racje to jest jednak wentylator bo sprawdziłem go dokładnie czyli doprowadziłem do zagotowania płynu chłodniczego czyli spowodowałem by wskazał 100st a potem robiłem to aż do 110st i nie załączył się wentylato w żadnym momencie.[/quote]
skoro wentylator to może czujnik temperatury źle podaje wskazania dla kompa i dlatego nie włącza go. bo pisałeś że "na krótko" wentylator działa. wymień czujnik temperatury i sprawdź ponownie tym swoim sposobem.[/quote]
Komp nie steruje pracą wentylatora . Pracą wentylatora steruje czujnik wkręcony w chodnicę.
Z
ZIELARZ
Newbie
Newbie

powiem tak ja sprawdzałem jadąc nim to wentylator się kręcił ale mógł to robić przez pęd powietrza,. Teraz go ma mój ojciec chwiilowo i sprawdził go (czyli odpalił i trzymał dotąd aż temperatura wzrosła do 90st potem do 100st i do 110st i w żadnym z tych wskazań nie włączał się wentylator więc albo wentylator padł albo czujnik w chłodnicy wkażdym razie tak czy inaczej czaka mnie wizyta z serwiśe albo u mechanika!!!

DZIĘKI ZA INFO

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Padł czujnik a wymienisz go sam. po co inwestować w dupowatych mechaników.
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”