Problem polega na tym iż jadąc w korku silnik się nagrzewa do ok 100st a nawet 110st jak ostatnio i takie wskazania podaje mi wskaźnik temperatury. A jak jade w trasie tam gdzie ruch odbywa się płynnie to wskazania zatrzymują się na 90 st i ani drgną?? czy to termostat ??
Dodam że byłem podpinany pod komputer np. w serwisie i nic nie wykazał !
Rzecz się ma do polo 1.4 16V 1998 rok!
Ostatnio zmieniony 27 paź 2011, 16:58 przez ZIELARZ, łącznie zmieniany 1 raz.
[quote=""ZIELARZ""]Dodam że byłem podpinany pod komputer np. w serwisie i nic nie wykazał [/quote]
No bo komputer nie mógł niczego wykazać - termostat nie jest połączony z "komputerem". Jedyne odczyty możesz mieć z czujnika temperatury.
Na początek sprawdź czy wentylator ci działa. bo skoro w trasie utrzymuje się temperatura 90 stopni to musi przepływać chłodziwo prze termostat. Ale może być tak że termostat kończy żywot i zawiesił się w takiej pozycji że cześciowo przepuszcza płyn a w trasie pęd powietrza chłodzi ten płyn.
Ale ja bym stawiał na wentylator.
Zresztą było o tym milion razy więc nie wiem czemu nie użyłeś opcji szukaj.
Miałeś racje to jest jednak wentylator bo sprawdziłem go dokładnie czyli doprowadziłem do zagotowania płynu chłodniczego czyli spowodowałem by wskazał 100st a potem robiłem to aż do 110st i nie załączył się wentylato w żadnym momencie.
[quote=""ZIELARZ""]Miałeś racje to jest jednak wentylator bo sprawdziłem go dokładnie czyli doprowadziłem do zagotowania płynu chłodniczego czyli spowodowałem by wskazał 100st a potem robiłem to aż do 110st i nie załączył się wentylato w żadnym momencie.[/quote]
skoro wentylator to może czujnik temperatury źle podaje wskazania dla kompa i dlatego nie włącza go. bo pisałeś że "na krótko" wentylator działa. wymień czujnik temperatury i sprawdź ponownie tym swoim sposobem.
[quote=""czaja""][quote=""ZIELARZ""]Miałeś racje to jest jednak wentylator bo sprawdziłem go dokładnie czyli doprowadziłem do zagotowania płynu chłodniczego czyli spowodowałem by wskazał 100st a potem robiłem to aż do 110st i nie załączył się wentylato w żadnym momencie.[/quote]
skoro wentylator to może czujnik temperatury źle podaje wskazania dla kompa i dlatego nie włącza go. bo pisałeś że "na krótko" wentylator działa. wymień czujnik temperatury i sprawdź ponownie tym swoim sposobem.[/quote]
Komp nie steruje pracą wentylatora . Pracą wentylatora steruje czujnik wkręcony w chodnicę.
powiem tak ja sprawdzałem jadąc nim to wentylator się kręcił ale mógł to robić przez pęd powietrza,. Teraz go ma mój ojciec chwiilowo i sprawdził go (czyli odpalił i trzymał dotąd aż temperatura wzrosła do 90st potem do 100st i do 110st i w żadnym z tych wskazań nie włączał się wentylator więc albo wentylator padł albo czujnik w chłodnicy wkażdym razie tak czy inaczej czaka mnie wizyta z serwiśe albo u mechanika!!!