Pytanie o dysze do tylnego spryskiwacza

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

G
Groszek
Raczkujący
Raczkujący

Pytanie o dysze do tylnego spryskiwacza

Post autor: Groszek »

Witam Kolegów,

czy ktoś może mi powiedzieć, w którym kierunku powinna być ustawiona dziurka od tylnej dyszy spryskiwacza gdy wycieraczka jest w pozycji neutralnej?? Za diabła nie mogę wyregulować sprysku, a widziałem w 2 innych Polóweczkach - jedna była na pion druga na poziom w stronę kierowcy ustawiona.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

Ja mam ustawione tak że płyn leci pionowo. I generalnie jak wycieraczka ruszy to muszę się "wstrzelić" aby strumyk trafił przykrywkę żeby rozproszyć płyn. Jak nie trafię to płyn leci na dach i dalej :)
Generalnie już się nauczyłem "rozpraszać" strumień.
Awatar użytkownika
Goozik
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Goozik »

jak miałem kiedys wycieraczke to dysza obracała sie razem z nia czyli strumien byl skierowany "chwile"przed wycieraczka tak ze lał na szybe a wycieraczka sciagała wode
Awatar użytkownika
Mlody
Początkujący
Początkujący

Post autor: Mlody »

Ja mialem pionowo, lekko skierowana w strone szyby. I dzialalo super.
G
Groszek
Raczkujący
Raczkujący

[quote="Goozik"]dysza obracała się razem z nią[/quote]

Czyli jak - to zależy od modelu?? Wyposażenia, rocznika? U mnie spoczynkowo jest ustawiona na poziom w stronę kierowcy i obraca się razem z całą wycieraczka, tyle, że bardzo wąski zakres regulacji mam, lekko odegnę już leci w niebo, a dognę do szyby to znów strumień zahacza o maskownicę śruby mocującej tylnej wycieraczki.

U mnie to raczej działa tak, że najpierw leci wycieraczka, a za nią dopiero płyn, a też mi się wydaje że powinno być płyn -> wycieraczka tak jest logicznie.

Inna sprawa mechanizm wycieraczki przy obracaniu się piszczy - odgłosy pochodzą raczej z silniczka - czy można to nasmarować i czym? Czy da się rozebrać ten mechanizm odpowiedzialny za obracanie wycieraczki?
Awatar użytkownika
Goozik
Uzależniony
Uzależniony

własnie nie wiem moze cosik miałem zepsute ze spryskiwacz obracał sie razem z ramieniem wycieraczki..moze tak byc ze zalezy od rocznika.,.np w moim 97 jak zamykasz bagaznik to wkąłdka zamek jest w poziomie a u deski 95 r w pionie..
G
Groszek
Raczkujący
Raczkujący

[quote="Goozik"]moze tak byc ze zalezy od rocznika.,.np w moim 97 jak zamykasz bagaznik to wkąłdka zamek jest w poziomie a u deski 95 r w pionie[/quote]

wygląda na to, że tak jest rzeczywiście, byłem właśnie u Wujaszka, ma Polo 3D z 95 i dysze ma w pionie, ja mam polo z 98 i dysza powinna być w poziomie, ale jak sie dokładnie przyjrzalem zauważyłem że jest lekko zwrócona w dół - nie chodzi mi o samą dziurkę, ale o całe mocowanie - rozbierałem kiedyś silniczek zeby go spróbować wyczyścić i tak wyszlo, że chyba źle złożyłem, choć nie wydaje mi się. Zaraz się zabiorę za rozbiórkę. :-)

Dzięki za pomoc, a może mi ktoś jeszcze powiedzieć jak dobrać się do samego silniczka, żeby gruntownie się nim zająć?
Awatar użytkownika
Goozik
Uzależniony
Uzależniony

musisz sciagnac ten plastyk ktory jest widoczny jak otworzysz klape i we wnece jest sruba na wkretak krzyzowy, sciagasz go i masz silniczek jak na widelcu ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”