Witam. mam problem z moim vw polo 1,9d, a mianowicie nie da rady go odpalić, jechałem przez miasto, przejeżdżałem przez rondo i nagle coś walnęło w silniku i zaczęło trzepotać całym autem, dopchałem go do domu i od tamtej pory nie odpala.bardzo proszę o pomoc ponieważ auto jest mi potrzebne do pracy.
jeśli nie rozrząd ,to może coś z układem paliwowym np ;przytkany cmok w zbiorniku , filtr zanieczyszczony lub zapowietrzony układ paliwowy , bąble powietrza w przewodzie paliwowym , elektrozawór na pompie lub jego sterowanie sprawdź czy pompa podaje paliwo na wtryski. trzeba szukać trudno zdiagnozować , mógł nawet przeskoczyć pasek rozrządu o ząbek .
jeśli to nie układ paliwowy wliczając pompę[ elektrozawór] i wtryski .tylko dlaczego odmówił pracy bez żadnych objawów i nagle ,to rzeczywiście problem ; ja bym sprawdził rozrząd , kompresje na garach , trudno zdiagnozować niestety , jeszcze mnie tak AEF nie zaskoczył, :scratch: , może ktoś pomoże, jest jeszcze kilka tematów o 1,9 D gdy chce palić jak zimnym lub ciepły .a jeśli rozrusznik słabo kręci i aku dobre[ napięcie w momencie rozruchu nie spada poniżej 11V], to podejrzewam szczotki[radzę kupić cały szczotko trzymacz od 40 zyli w górę, tylko trzeba wyjąć rozrusznik i sprawdzić ], łożyska , niedostateczny styk np; aku klemy , połączenie masy z silnikiem. prędkość rozruchu też ma znaczenie przy odpalaniu
edit ;
bezpiecznik w skrzynce na aku 50 A trzeci patrząc od +, przekaźnik 104, świece.opisz kiedy spirala mruga przed odpaleniem czy w czasie jazdy?
edit;
tu podobny temat viewtopic.php?f=13&t=26568&start=20 jest na pewno jeszcze kilka podobnych użyj szukaj .
obstawiam świece padły trzy i nie opali ,trzeba sprawdzić świece i mamy kilka sposobów;
1 miernik kleszczowy do pomiaru natężenia prądu czyli A , świeca pobiera 8A więc 4 świece pobierają prąd wartości 32A, jeśli wartość jest mniejsza np ; o 8A to padła 1 i tak co 8A mniej to następna padła np 32A-16A[ = 16A wtedy padły dwie.
2 demontujesz wtryskiwacze i widzisz świece w otworach włączasz grzanie i widzisz które są czerwone wręcz białe ,tylko w silnikach z wtryskiem pośrednim np; AEF,
3 demontujesz szynę świec żarowych i sprawdzasz przejście miernikiem lub kontrolką ,tu może być przejście a świeca i tak padła , sposób mało wiarygodny.
4 można także po spadku napięcia tylko potrzebny jest dobry miernik .
sprawdzałeś bezpieczniki nr 15, 18 jak kolega pisze w temacie do którego podałem link.
jeśli kontrolka mruga cały czas to prawdopodobnie stopy nie świecą ,to tylko teoretycznie było o tym na forum . jak padały świece to kontrolka zachowywała się normalnie może trochę krócej świeciła, tylko silnik palił z oporami, jak została jedna to nie odpali na 2 z trudem czasem trzeba grzać2 razy i wszystko się zaczyna jak temperatura otoczenia spadnie poniżej 10*C.polecam świece żarowe Brisk idą na pierwszy montaż do skody , cena przystępna, mam je prawie 2 lata np; bosch kilka miesięcy i padły.