6N-moduł domykania szyb (podłączenie)

Przewodniki, manuale, instrukcje, opisy prac - kopalnia wiedzy!

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
bzyku777
Początkujący
Początkujący

6N-moduł domykania szyb (podłączenie)

Post autor: bzyku777 »

W odpowiedzi na pytania dotyczące podłaczenia modułu domykania szyb:
Szyby w 6n sterowane sa impulsem masy(zamykanie)
jak to działa:
-przy zamykaniu na pin nr.1 wyłacznika szyb musi byc podana masa(w spoczynku jest tam +12v)po wciśnięci u przełacznika biegunowość się zmienia
-moduł musimy więc wpiać w kabel idacy do silniczka z pinu numer 1 wyłacznika szyb rozcinając go
-normalnie przy podnoszeniu moduł bedzie nam mostkował i szyby będa działac
-po zamknięciu centralnego moduł odcina sygnał z wyłacznika a podaje własny(masa)wówczas szyby beda się domykać kolejno

Do sterowania modułem potrzebujemy sygnału masy - większość nowych sterowników centralnych zamków jest w taki kanał wyposażona po zamknięciu zamka na przewodzie pojawia się masa w zalezności od producenta od 18 do ok 30 sekund
jesli nasz sterownik nie jest wyposazony w linie komfort moduł podłaczamy do przewodu centralnego do kabla odpowiadającego za zamykanie

moduły komfortu(domykania szyb) są w wersjach na 2 lub 4 szyby oraz dodatkowo na sygnał do domknięcia szyberdachu

na schemacie nie opisałem kolorów przewodów modułu gdyz róznia sie one w zalezności od producenta modułu
pozatym każdy moduł ma schemat podłaczenia ale z praktyki wiem ze jest on bardzo nieczytelny więc zamiszczam ten:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
ODPOWIEDZ

Wróć do „Manuale - instrukcje krok po kroku”