zaleznosc dopasowania ET do opony, felgi i gleby

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
TRATATOW
Mały interesant
Mały interesant

zaleznosc dopasowania ET do opony, felgi i gleby

Post autor: TRATATOW »

witam wszystkich.prosze o pomoc wszystkich siedzacych w temacie i z gory przepraszam jesli w pewnym sensie dubluje temat. mam nadzieje ze w odpowiednim miejscu moje zapytanie umiescilem i nie popelnilem wiekszych jakis bledow. jesli tak to sorry ale jestem nowy i nie do konca w temacie jak dokladnie sie poruszac tu na forach. mam pytanie na ktore mimo szperania na tych forach od dluzszego czasu nie znalazlem jasnej odpowiedzi na moje pytania dlatego postanowilem zapytac. od nie dawna jestem posiadaczem polo 1.4 aex z 1996. nie jest to jakas torpeda ale mimo tego ze nie mam za wiele czsu aby jej poswiecac bo jestem kierowca i pracuje po kilkanascie godzin dziennie to jak tylko moge staram sie o nia dbac. chcialbym tez z nia cos zrobic zeby nie wygladala jak inne jezdzace po moim miesie.mam kilka pomyslow ale musze to rozlozyc w czasie bo mam na utrzymaniu dom i rodzinke wiec polo jest jedna z moichkilku skarbonek. to po opisaniu mojej historii przechodzie do meritum. chce zmienic felgi aluminiowe vw-genoskie 14 cali na jakies fajniejsze tej samej wielkosci lub 15. rowniez zmniejszyc profil ze 185/60 na 195/45 a w przyszlosci kupic jakis gwint i go obnizyc . problem tyczy sie tego jakie sa zaleznosci et do innych parametrow?w jakim zakresie przy jakich kolach,oponach i et nie wadzi o nadkole? wiele razy byl ten temat poruszany na forum ale nie znalazlem jasnej odpowiedzi ze np. z przodu przy feldze ... i oponie ... pasuje felga o szerokosci max ... z et w przedziale od... do.... a ztylku jest tak... .wiem ze ponawim poniekad temat ale mimo ze sie sporo dowiedzialem z innych postwo niestety nadal mam watpliwosci i nie wiem czy szukac 14 czy 15 i z et w jakim przedziale na przod a jakim na tyl zeby fajnie wygladalo i wykozystac miejsce w nadkolu i nic nie tarlo. z gory dzieki za odpowiedz i pomoc.jeszcze raz sorry za ewentualne bledy w moim pytaniu . a jak znajde czas i cos rusze z tym tematem to obiecuje sie podzielic nowosciami u mnie i jakimis fotami!!!
Awatar użytkownika
TRATATOW
Mały interesant
Mały interesant

widze ze chyba zbyt ciezki temat
t
tajpej

Post autor: tajpej »

hmm kolego jeżeli chcesz założyć oponę 195/45 to najlepiej na felgę 7J bardzo ładnie wygląda chyba że chcesz naciągać to na 8J ale ja bym proponował 7J ponieważ takie miałem i było wszystko git. co do ET najlepiej żeby było ok 35 wtedy nic nie będzie tarło ani wystawało chyba że kupisz z większym ET i założysz dystanse. co do obniżenia jeżeli założysz 15" to wiadomo że przodem nie dotkniesz ziemi bo max gleba na 15" to -80 .
ja bym proponował kupić felgi 15" 7J z ET ok 35 założyć na to oponę 195/45 i na tył dać dystanse min 15mn aby fajnie wyglądało i do tego gleba 60/40 i nic więcej nie potrzeba do szczęścia :piwo:
Awatar użytkownika
TRATATOW
Mały interesant
Mały interesant

czy przy et 6.5 tez nie bedzie wadzic opona 195/45 bo znalazlem nie glupie firmy drag wheels. cos moze wiecie wiecej na temat tej firmy bo wizualnie maja fajne fele?
Awatar użytkownika
Skfarek
Spamer
Spamer

Post autor: Skfarek »

195 mozesz spokojnie zakładać na 6,5 cala
6n leichtwagen: hamownia s.41 http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=142
1.6 AEA shamowane]
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl
Serwis mechaniczny: [url=http://www.au
Awatar użytkownika
gregorib
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: gregorib »

Ja miałem 15' 7j ET 13 z oponami 195/45 i lekko wystawały za nadkola (ok 0,5 cm). Wyglądało super tyle, że co tydzień jedziemy w 4 osoby i przy glebie -40 nadkola obcierały o sam rant opony przy większych prędkościach i polskich drogach powiatowych :D i dlatego teraz zmieniam na fele z większym ET.
Nie ważne czy wygrasz o metr czy o kilometr...wygrana jest wygraną
Awatar użytkownika
TRATATOW
Mały interesant
Mały interesant

a gdybys nie mial gleby - 40 tylko standardowy zawias to myslisz ze nie tarloby? czyli z tego co mowisz to przy wymiarach takich jak kniga vw-wska pisze przy maxymalnym obciazeniu wadzi. o tyl czy przod? o ile zwiekszyles et ze przestalo?
t
tajpej

Post autor: tajpej »

[quote="gregorib"]Ja miałem 15' 7j ET 13 z oponami 195/45 i lekko wystawały za nadkola (ok 0,5 cm)[/quote]

przez to wystawały że miał bardzo małe ET jakbyś miał z 35 to by nic nie wystawało tak jak ja miałem foto podglądowe 15" 7J opona 195/45 i gleba -80
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „felgi i opony”