Witam, ostatnio pojawily sie u mnie w Polo odglosy dochodzace z deski rozdzielczej przypominajace przerywacz od migaczy, takie nieregularne tykanie, jakby cos sie zalaczalo i rozlaczalo... wiecie moze co moglbym sprawdzic?
pacanofka, to najprawdopodobniej cyka "zawór zbiornika z węglem aktywnym". Po przekroczeniu 60stopni na silniku pracuje w cyklu 90sek otwarty (nie ciągle tylko klika co pół sekundy), 60 sekund zamknięty.
[quote="pacanofka"]od czego sa te przetworniki[/quote]
o jakich "przetwornikach" mówisz?
nie mam... jutro zrobie. To jest silnik 1,3 na gazniku Pierburg. Wczesniej nie bylo tego odglosu... moze jest tam jakis przekaznik, ktory idzie do gaznika?
Dzisiaj zajrzalem tam. Okazalo sie, ze jest to przekaznik nr 191 955 531. Poszukalem i dowiedzialem, ze jest to przekaznik od wycieraczek. Czy jest mozliwe zeby obroty przez niego spadaly jak "tyknie"?
U mnie kiedyś też coś tykało cichutko z deski wkońcu doszedłem że to z okolic licznika a później zauważyłem że mocno szybko albo mocno wolno już nie pamiętam nabija dzienne kilometry. Wyzerowałem licznik i jest ok. Widocznie wcześniej przy zerowaniu musiałem nie wdusić do końca przycisku którym się zeruje. Niby błahostka ale przejechałem z 10 km zanim znalazłem przyczynę.