[9N] Włączniki oświetlenia wnętrza kabiny nie działają

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Nemesis
Global Moderator
Global Moderator

[9N] Włączniki oświetlenia wnętrza kabiny nie działają

Post autor: Nemesis »

Witam
Zauważyłem, że oświetlenie kabiny (2 zaznaczone przyciski):
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

nie działają poprawnie. Czasami zadziałają poprawnie, ale nie o to chodzi. Jak rozebrać ten panel, by nic nie uszkodzić i jakie włączniki kupić, na wymianę?
Ostatnio zmieniony 11 lut 2012, 20:27 przez Nemesis, łącznie zmieniany 1 raz.
e
erykko

Post autor: erykko »

Mam ten sam problem. Na razie rozwiązałem go w ten sposób, że wykręciłem żarówki do czytania, gdyż jedna z nich potrafiła się włączyć na jakimś wyboju i jeszcze by mi akumulator rozładowała któregoś pięknego dnia. Najpierw zdejmujesz zaślepkę, która znajduje się przed panelem ze światłami, na Twoim zdjęciu to ten plastik na samej górze, a potem wyciągasz już sam panel. Wszystko jest na tzw. wcisk. a przynajmniej ja tak wyciągałem. Nic się nie przesuwa, tylko wyciąga na siłę. Na razie nie bawiłem się włącznikami, więc nawet nie wiem czy można je zrobić, czy też trzeba dokupić.
Awatar użytkownika
Nemesis
Global Moderator
Global Moderator

W końcu zabrałem się za przyciski, bo już mnie denerwowały. W dzień nie było źle jak się nagle światło w kabinie włączyło, ale nocą to była tragedia i jeszcze nie można było go wyłączyć bo przycisk nie działał poprawnie. Po rozebraniu okazało się, że nie da rady wymienić samych przycisków, ponieważ są one niejako zintegrowane z panelem.

Obrazek

Znalazłem usterkę i okazało się, że taki mały "dzyndzel" który blokuje przycisk jest pęknięty przez co nie działa poprawnie.

Obrazek

Oczyściłem tą plastikową blokadę i skleiłem poxipolem. Po tym zabiegu wszystko działa poprawnie i oby tak pozostało :D Mam nadzieję, że komuś przyda się ta mini instrukcja naprawienia włącznika oświetlenia kabiny :)
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

[quote="Nemesis"] Po rozebraniu okazało się, że nie da rady wymienić samych przycisków, ponieważ są one niejako zintegrowane z panelem.[/quote]
Witam
Tak dla potomnych. Da radę go wyjąć. Sam naprawiałem u siebie te przyciski i wyjąłem je oba. U mnie usterka polegała na tym, że lewa lampka nie włączała się gdy główny klawisz był w pozycji włączania oświetlenia przy otwarciu drzwi. Przy włączaniu przyciskiem - działała. Styki musiałem poprawić i teraz działa w porządku.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Nemesis
Global Moderator
Global Moderator

Pisząc, że nie da rady ich wymienić miałem na myśli to, ze nie są one jednolitym mechanizmem w zamkniętej obudowie jak np. coś takiego:
Obrazek

Z ciekawości zapytam. Jak rozebrać te włączniki na części pierwsze, bo próbowałem ale nie dałem rady? Na szczęście nie musiałem tego robić, ale warto wiedzieć :)
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

Opisze na podstawie zdjęcia co wrzuciłeś dwa posty wyżej. Najpierw trzeba odpiąć tą korbkę co Ci pękła. Potem po obu stronach tego czarnego plastiku od środka włącznika widać takie skrzydełka - zatrzaski. Przy nich trzeba pokombinować - porozpierać jakimś małym śrubokręcikiem. Co prawda, owe skrzydełka ucierpią trochę na swoim wizerunku, ale wszystko w granicach rozsądku. Odginając je, trzeba próbować wypchnąć przycisk na zewnątrz. Jak już nic trzymać nie będzie to wylecą. Osobiście jednak, jeśli nie trzeba, nie radze ich wyjmować. Duża męczarnia i jest ryzyko uszkodzenia. Ja musiałem wyjąć, bo musiałem podgiąć te trzy blaszki, co widać na zdjęciu, przy samym mocowaniu przycisku - tak aby lepiej dotykały ścieżki wewnątrz całego zespołu oświetlenia.

Pozdrawiam
B
Brzosti
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Brzosti »

Jest ktoś w stanie mi powiedzieć jak mam włożyć ten "dzyndzelek" w przycisk lub jak rozebrać przycisk o ile jest taka możliwość?

edit: zrobione .
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”