Witam mam pytanko, co mysliscie o jeździe autem 2 tys km. Z przerwami. Polo 1.2 60KM. przebieg 30 tys. narazie nie bylo problemów z autem. Wiem ze mały silnik jest. czy warto i czy nie będzie problemów? bo musze wyjechac na 2 miesiece czy zostawic auto w Polske
Proszę o rade i pomoc.
Jezeli samochod jest sprawny to czemu nie? Sprawdzic tylko plyny eksploatacyjne, zawias i hamulce, zabrac zapasowe graty w stylu zarowek, kamizelek, apteczek itp (sprawdzic co potrzebne w danym kraju przez ktory bedziecie przejezdzac), do tego komplet plynow na dolewki jakby cos sie mialo dziac w trasie i mozna jechac.
jakbyś miał zrobić w trakcie wycieczki 20000 km to mógłbyś się zastanawiać. Ale to jest zbyt krótki odcinek, żeby się martwić. Chyba, że nie robiłeś w nim nic od nowości. Chociaż przy takim przebiegu... Ale wiadomo, o rzeczy eksploatacyjne trzeba dbać. W mojej polówce trzeba było cokolwiek wymienić przy 60000 km (akumulator, cewki zapłonowe, klocki, opony niedawno), nie licząc oczywiście oleju, filtrów. Także jak dbasz o samochód regularnie to nie ma co się przejmować. Oczywiście zawsze mogą się zdarzyć sytuacje nieprzewidziane, ale jest to ryzyko związane z podróżą własnym autem a nie pociągiem, autokarem, samolotem (np. stłuczka, cylinderek hamulca - rościekł mi się i wyleciało sporo płynu hamulcowego)
Bierz to co napisał poprzednik + bezpieczniki, kable rozruchowe, sprawdź ciśnienie koła zapasowego i w drogę.
pozdrawiam
"Pragnienie, motywacja i stawianie sobie celów..."