NoVWe stare Polo 86c by Tomazzz

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
tomazzz
Raczkujący
Raczkujący

NoVWe stare Polo 86c by Tomazzz

Post autor: tomazzz »

Marka: VW
Model: Polo 86c
Rok Produkcji: 1987
Silnik: 1,3 40kW z gaznikiem Pierburg 2E (oznaczenia nie znam)
Przebieg: pisze ze 203 175km
Wyposazenie: 4kola, silnik, kupa blachy :laugh:, zielone szyby, lusterka sterowane od srodka, szyberdach

Witam ponownie wszystkich Kolegow! Pare miesiecy wstecz moja przygoda z VW sie skonczyla kiedy moje RatPolo GT dostalo ataku serca i postanowilem je rozebrac na czesci, bo budy nie bylo co ratowac (Flinstonmobil). Po paru dniach z Rupertem postanowilismy przerobic je na BBQ ktore jest naszym pobocznym wspolnym projektem i na chwile obecna wyglada tak:
Obrazek
Od tego czasu brakowalo mi drugiego auta ktore moglbym postawic obok Focusa. Po mojej glowie latal jakis old- albo youngtimer m.in. Trabant, Wartburg, Polo 86... az pewnego wieczoru siedzac przy browarze Rupert dal mi cynk ze Damian chce sprzedac Polo 86c za nieduze pieniadze po remoncie blacharskim. Pojechalem, zobaczylem i 23 lipca stalem wlascicielem doroslego juz malego Fałweja. Samochod byl delikatnie wybrakowany i mial pare mankamentow. Brakowalo koncowego tlumika, obudowy filtra powietrza, pompka paliwa plula olejem przez membrane, termostat sie nie otwieral i sie auto grzalo. Zaraz wzialem sie do pracy... Koncowy tlumik jest hybryda tlumika ze starego polo i fiata 125p i wspawalem polerowana fifke ustawiona pod delikatnym katem. Pompka paliwa zostala zamieniona na nowa sygnowana logiem Pierburga. Obudowe filtra powietrza podarowal mi Rupert. Od tamtego czasu polo stalo. Dzisiaj wybralem sie na przejazdzke i zrobilem przeglad potrzebny do rejestracji i kupilem termostat. Dojechawszy do domu wymienilem wadliwy termostat na nowy i postanowilem ogarnac zapuszczone wnetrze. Wyciagnalem oryginalne fotele odkurzylem dywanik zrobilem porzadek z wnetrzem i zamontowalem fotele pochodzace ze starego Polo. Oryginalny grill wyposazony w 4lampy dostal znaczek GT, ktory bedzie w 100% odzwierciedlac kolejne wcielenie ktore planuje na zime (mial byc reanimowany 3f ale jednak mechanika zwyciezyla) i swiatla z dlugich zostaly oklejone zolta folia (docelowo chce znalezc oryginalne zolte klosze lub wstawie zolte zarowki). Przed chwila ostrzymalem pare nowych diwajsow... dzieki Rupertowi polo bedzie wyposazone w brazowa wykladzine podlogi i dzieki Damianowi w oryginalne tylne lampy. Wyzej wymienione rzeczy zagoszcza w przyszla sobote a nastepnie auto wedruje do lakiernika aby usunac drobne wypryski rdzy, cale zakonserwowac i polozyc nowy lakier i usunac wszystkie listwy, uprzedzam ze wariacji nie bedzie i bedzie dalej bialy :P tym razem chce delikatnie poprawionego oryginala.

Zdjec z dnia kupna przez swoja glupote nie mam ale moge was poczestowac efektem moich prac doczesnych.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dalsze plany:
Jakas dobra felga chcialem wrzucic mattigi ktore leza mi w piwnicy... ale bedzie cos aluminiowego, nowa tapicerka przystosowac zawieszenie i hamulce pod nowy silnik... CA i pare drobnych smaczkow dodajacych pikanterii.
Awatar użytkownika
qboslavo
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: qboslavo »

ciekawe tylne lampy, pierwszy raz takie widze. co do żółtych halogienków to chyba oryginalnych nie było a jeśli były to raczej rarytas straszny.
Obrazek
Awatar użytkownika
Brzeziak_
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Brzeziak_ »

Gleba będzie?
Obrazek

To Ona] viewtopic.php?f=28&t=15443

Pas Koronowo 03.04.2011
Toruń 0
Awatar użytkownika
tomazzz
Raczkujący
Raczkujący

[quote="qboslavo"]ciekawe tylne lampy, pierwszy raz takie widze. co do żółtych halogienków to chyba oryginalnych nie było a jeśli były to raczej rarytas straszny.[/quote]

co do tylnych lamp to prawda ze sa rzadko spotykane, obecnie siedza juz oryginalne a te szare ida na sprzedaz

[quote="Brzeziak_"]Gleba będzie?[/quote]

bede robic gwint korzystajac z doswiadczenia i pomocy Ruperta
Awatar użytkownika
tomazzz
Raczkujący
Raczkujący

Zimno jest, niewiele sie dzieje, ale zeby nie bylo mowione ze nic... takie drobne SPYfoto:)

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek
Zrzucilem wkoncu opony z Pirellek no i powoli sie wzialem za polerke... Tak wygladaja po przelocie papierem 240. Do konca tygodnia mam nadzieje jedna felga bedzie gotowa :)
Obrazek
Awatar użytkownika
fred
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: fred »

Pirellki jak najbardziej na plus. Miałem takie i polo wyglądało elegancko :)
Awatar użytkownika
rupert
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: rupert »

korzystając że polo stoi u mnie małe spy foto
Obrazek
Awatar użytkownika
Kuba
Uzależniony
Uzależniony
Kontakt:

Post autor: Kuba »

chyba lepiej z tą lampą .
Obrazek
Awatar użytkownika
tomazzz
Raczkujący
Raczkujący

Dlugo sie tu nic nie dzialo ale wkoncu wyjechalem. Tegoroczne VagoVwisko bylo zlotem inauguracyjnym :) A wiec po krotce z wykonanych prac :)

1. Wykonany remont generalny karoserii, nowe progi, blotniki przod-ori), tyl-dopasowane z golfa mk2, dodatkowo poszerzone, kazda dziureczka, zalazek rdzy wytropiony i usuniety, konserwacja calego nadwozia, karoseria pokryta nowym lakierem :)
2. Wypiaskowane i pomalowane w brazowa perle z palety Audi felgi Mattig SSF 7/8 w 13", do tego naciagniete opony 165/55 r13 od Nankanga i wstawione kapsle VW z Trantportera :)
3. Wpadla brazowa wykladzina
4. Derby front i ori lampki z tylu.
5. Podlaczone radio i skrzynia basowa ze wzmacniaczem od Blaupunkta (tymczasowo bo na zime planuje rozbudowac CA)
6. Gwintowane zawieszenie przod i tyl,
7. Nowe wachacze, gumy, stabilizator z 3F-a pomalowany na bialo.
8. Hamulce z G40 wentylowane z przodu, zaciski z przodu pomalowane na czerwono :)
9. nowe szkielka kierunkowskazow z zderzaku.
10. "rajdowe" kratki w okna drzwi :)

Cos pewnie by sie jeszcze znalazlo ale to nastepnym razem
Takie fotki pogladowe zarzuce zeby na sucho nie bylo.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zmian ciag dalszy trwa :) polo stoi u tlumikarza, a w sobote odbieram od tokarza nowe talerzyki ktore pozwola mi urwac jeszcze jakis centymetr moze dwa. Wadliwy gaznik Pierburga ustapi miejsca odpowiednikowi z FSO 1500 i wentylator chlodnicy ustapi miejsca 2-biegowemu odpowiednikowi z golfa mk2 :) takie sa plany na najblizszy weekend :)

Niniejszym chcialbym bardzo podziekowac Rupertowi i Damianowi za pomoc i przydatne porady!
k
krakers2207
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: krakers2207 »

Polo niczego sobie te lampy pasują do niego, co do felg widziałbym je w chromie bo polerować się nie da bo to pewnie stal ;) A i skąd dorwałeś te kapsle bardzo mi się podobają ;)
Awatar użytkownika
fred
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: fred »

Ładnie ogarnąłeś auto. Podoba mi się koło. Poszerzałeś tył czy oryginalnie 8 cali mają? Zawias podejrzewam home made? I co z pirellkami się stało?
Awatar użytkownika
vwkas18
G-LaderMan

Post autor: vwkas18 »

ładnie... coś ze środkiem zrobić i będzie ekstra
z zewnątrz nie podoba mi się daszek tylnej klapy w kolorze
popraw zderzak z przodu
Awatar użytkownika
Skfarek
Spamer
Spamer

Post autor: Skfarek »

tomazzz mattigi smakowite, dopóki nie przyczytałem opisu, patrząc na zdjęcia byłem przekonany że są czarne ;)
6n leichtwagen: hamownia s.41 http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=142
1.6 AEA shamowane]
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl
Serwis mechaniczny: [url=http://www.au
Awatar użytkownika
Kuba
Uzależniony
Uzależniony
Kontakt:

Post autor: Kuba »

jest całkiem ok ! Jeszcze kilka zdjęć by się przydało .
Obrazek
Awatar użytkownika
tomazzz
Raczkujący
Raczkujący

krakers2207 dekielki dorwalem od kolegi Diablo (pochodza z transportera t4)
fred felgi z tylu maja oryginalnie 8" kiedys okazjonalnie kupilem je od Shogiego do poprzedniego polo, gwint jest home-made od Meadness-a (szykuja sie jego modyfikacje aby moc zejsc naprawde nisko bo obecnie to ok -100mm i twierdze ze nadal za wysoko), a pirellki leza sobie w moim "warsztacie" i jakos sie nie ruszylem (2 felgi sa gotowe a dwie dopiero po papierze 120).
vwkas18 srodek narazie zostal tylko wyprany i fotel kierowcy zalatany zeby bylo czysto, schludnie i gabka sie nie sypala. w pazdzierniku polo wedruje do tapicera i wnetrze bedzie uszyte z brazowej ekoskory (prawdziwa niestety jest zbyt droga), spojler na klape niepotrzebnie pomalowal lakiernik (a zalegajacy mi z 2f nie pasuje) tak wiec albo znajde drugi albo ten pojdzie w czarny mat (jeszcze musze tylko zatrzaski do klapy znalezc bo obecne niestety trzymaja dosyc luzno). Co do zderzaka to jestem w poszukiwaniu jakiegos prostego aby zrobic sobie wkoncu na gladko jak u ruperta w derby.

nadal niestety brakuje mi listewki na maske i chyba chwilowo wpadnie brewka a'la kamei zeby ukryc szpare miedzy lampami i maska. za tydzien rozpoczynam dwutygodniowy urlop i po powrocie z chorwacji biore sie za dalsze prace przy polowce, a w miare mozliwosci postaram sie jakies nowe zdjecia zamiescic.
ODPOWIEDZ

Wróć do „86C”