6N] [Brak ogrzewania / słaba pompa wody??

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

G
Groszek
Raczkujący
Raczkujący

6N] [Brak ogrzewania / słaba pompa wody??

Post autor: Groszek »

Witam Koleżanki i Kolegów,
po przeszukaniu forum, zdecydowałem się napisać tego posta ponieważ nie znalazłem odpowiedzi na bolączkę dręczącą moją Polóweczkę, a mianowicie całkowity brak ogrzewania w kabinie.
Temperatura na wskaźniku trzyma się na 90st, czy to miasto czy trasa, rośnie jednak dość szybko (pomijam, że mamy lato), nagrzewnica została wymieniona (jak się okazało raczej nie potrzebnie ponieważ po wlaniu do niej gorącej wody grzeje cała).
Linki sterujące zimno/ciepło zostały sprawdzone jak i cały mechanizm, przeczyszczony i nasmarowany.
Płyn chłodzący jest na odpowiednim poziomie, a nawet trochę ponad MAX i przy wymianie nagrzewnicy został wymieniony praktycznie cały.
Obudowa termostatu została wymontowana i sprawdzona pod kątem drożności w każdą z możliwych ze stron.
Termostat jest sprawny (sądzę tak po zachowanie się wskaźnika temperatury).
Z racji braku innych elementów wykonawczych w POLO została jeszcze do sprawdzenia pompa obiegu wody. Po zdjęciu węża zasilającego od nagrzewnicy, woda z niego nie wylatuje gwałtownie, tylko delikatnie czasami wycieka, zauważyłem też, że węże te są bardzo wysoko stąd moje podejrzenia, że pompa może mieć trudności w doprowadzeniu tam wody. Pompa została wymieniona około 13000km temu przy rozrządzie (nie wiem dokładnie jaka wstawiona, ale oryginał to to nie jest).

Co obstawiacie? Pompa/obudowa termostatu/...

Czy jeśli ta pompa jest rzeczywiście jakiejś kiepskiej wydajności to jaką zamontować tym razem?

Pozdrawiam
Groszek
p
pyc
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: pyc »

Siema Grochu :)
Brak ogrzewania to na 99% uszkodzona pompa wodna. Podejrzewam, że założyłeś (mechanik przyciął koszta i założył) taką pompę z plastikowym pędnikiem, który odkleił/odłamał się od wałka. Zawsze kupuj pompę z metalowym pędnikiem, spokój na lata.
Zrób prosty test odpal autko i pozwól mu pochodzić na wolnych obrotach obserwując temperaturę, sprawdzając ręką węże chłodnicy dolny oraz górny oraz czy załącza się wentylator chłodnicy. Jeżeli dolny wąż zimny i/lub wentylator się nie włącza podczas gdy wskazówka wychyla się poza 90*C wówczas 100% pompa do wymiany.
Pozdrawiam
G
Groszek
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Groszek »

Witam, problem został rozwiązany. Okazało się, że winna była pompa wody, która nie była wymieniana od nowości!!! :angry: i przez to nie wytwarzała wystarczającego ciśnienia, aby wepchnąć wodę z obiegu do nagrzewnicy. Kolejny objaw jaki towarzyszy słabej pompie to włączający się wentylator podczas normalnej, spokojnej jazdy w trasie. Udało się zapobiec dużym wydatkom praktycznie w ostatniej chwili.

Dziękuję za pomoc!
Awatar użytkownika
NobySun
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: NobySun »

Pół roku ale chciałbym spytać o podobny symptom - odgrzać temat ale porą zimową.

czy brak ogrzewania w kabinie (jak piszepyc 99% pompa wody) może wpływać na uruchamianie i pracę silnika na mrozie? może doprowadzać do tego że będzie gasł? pracował nie równo? krztusił się?
L
Lipson
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Lipson »

na trudności z odpaleniem to raczej może mieć wpływ uszkodzony czujnik temperatury jeśli już..
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”