Witam,
mam taki problem z klimatyzacja. Nabijalem ja ostatnio ( po tym jak w trakcie uzytkowania przestala dmuchac - najpierw slabo dmuchala a pozniej wogole przestala) myslalem ze to brak czynnika moze byc powodem. Okazalo sie jednak po odgrzybieniu ozonowaniu i nabiciu ze to jednak nie byl powod bo klima dalej nie dziala. W serwisie ( centrum serwisowe w Olsztynie na ul. Pstrowskiego kolo TESCO) powiedzieli ze prawdopodobnie nie ma odpowiedniego (+) na sprzeglo sprezarki. Oczywiscie nie naprawili tego .Czy ktos jest w stanie powiedziec co to moze byc? Jaki jest orientacyjny koszt naprawy
VW Polo 1.9 TDI Highline 74 KW / 101 kM; 2002 r. 3-drzwi.
a dmuchawa działa jeśli nie to niestety klima też nie będzie działać , przy padniętej dmuchawie ;silnik, bezpiecznik ,przełącznik,rezystor, lub mechaniczne np łożyska .
sama dmuchawa chodzi ( byla niedawno wymieniana) wiec to raczej nie dmuchawa.
brati85
o jaki kabel dokladnie chodzi. Masz moze jakis schemat? gdzie go dokladnie znalezc?
VW Polo 1.9 TDI Highline 74 KW / 101 kM; 2002 r. 3-drzwi.
Jak patrzysz na kompresor stojąc przed autem, to ten przewód znajduje się z prawej strony, tak od dołu kompresora. Niestety nie posiadam żadnego schematu. Może też być tak, że ci się sprzęgiełko zepsuło i dlatego klimy ie załącza.
sprawdź napięcie czy jest na sprężarce klimy jest tylko jeden przewód , jeśli niema tyle co pamiętam ; bezpiecznik , wyłącznik w kabinie ,złącze jedno pin obok chłodnicy z prawej[trudny dostęp w AEF] , czujnik w podszybiu ,przewód uszkodzony, system sterujący powiązany z dmuchawą , jest jeszcze złącze diagnostyczne klimy tylko chyba ASO sprawdzisz błędy jeśli wystąpiły[ tu brak 100% pewności czy występuje w manualnej kilmie] . aby sprawdzić sprężarkę możesz podłączyć ją na krótko tylko nie mam pewności co do wartości napięcia czy jest tam 12 V jutro sprawdzę to napiszę .
edit 19 08 11 ;
napięcie większe od 12V[ takie jak wdanym momencie daje altek ]możesz śmiało podpiąć na krótko .