[9n] sprezarka nie zalacza sie - klima-manualna

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
rado_olsztyn
Początkujący
Początkujący

[9n] sprezarka nie zalacza sie - klima-manualna

Post autor: rado_olsztyn »

Witam,
mam taki problem z klimatyzacja. Nabijalem ja ostatnio ( po tym jak w trakcie uzytkowania przestala dmuchac - najpierw slabo dmuchala a pozniej wogole przestala) myslalem ze to brak czynnika moze byc powodem. Okazalo sie jednak po odgrzybieniu ozonowaniu i nabiciu ze to jednak nie byl powod bo klima dalej nie dziala. W serwisie ( centrum serwisowe w Olsztynie na ul. Pstrowskiego kolo TESCO) powiedzieli ze prawdopodobnie nie ma odpowiedniego (+) na sprzeglo sprezarki. Oczywiscie nie naprawili tego .Czy ktos jest w stanie powiedziec co to moze byc? Jaki jest orientacyjny koszt naprawy
VW Polo 1.9 TDI Highline 74 KW / 101 kM; 2002 r. 3-drzwi.
b
brati85
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: brati85 »

Sprawdź czy kabel (elektryczny) który jest podpięty do kompresora jest w dobrym stanie. U mnie pomogła jego wymiana
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

a dmuchawa działa jeśli nie to niestety klima też nie będzie działać , przy padniętej dmuchawie ;silnik, bezpiecznik ,przełącznik,rezystor, lub mechaniczne np łożyska .
Awatar użytkownika
rado_olsztyn
Początkujący
Początkujący

sama dmuchawa chodzi ( byla niedawno wymieniana) wiec to raczej nie dmuchawa.
brati85
o jaki kabel dokladnie chodzi. Masz moze jakis schemat? gdzie go dokladnie znalezc?
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

Co z bezpiecznikiem klimy?. Nie wiem gdzie znajduje się w 9N. U mnie pod maską - nie w desce.
Przyczyna prozaiczna ale się zdarza.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
b
brati85
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: brati85 »

Jak patrzysz na kompresor stojąc przed autem, to ten przewód znajduje się z prawej strony, tak od dołu kompresora. Niestety nie posiadam żadnego schematu. Może też być tak, że ci się sprzęgiełko zepsuło i dlatego klimy ie załącza.
Awatar użytkownika
rado_olsztyn
Początkujący
Początkujący

bezpieczniki sprawdzone (wygladaja OK) tzn bezpiecznik nr 29 i 18. Inne chyba nie odowiadaja za klime.
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

sprawdź napięcie czy jest na sprężarce klimy jest tylko jeden przewód , jeśli niema tyle co pamiętam ; bezpiecznik , wyłącznik w kabinie ,złącze jedno pin obok chłodnicy z prawej[trudny dostęp w AEF] , czujnik w podszybiu ,przewód uszkodzony, system sterujący powiązany z dmuchawą , jest jeszcze złącze diagnostyczne klimy tylko chyba ASO sprawdzisz błędy jeśli wystąpiły[ tu brak 100% pewności czy występuje w manualnej kilmie] . aby sprawdzić sprężarkę możesz podłączyć ją na krótko tylko nie mam pewności co do wartości napięcia czy jest tam 12 V jutro sprawdzę to napiszę .
edit 19 08 11 ;
napięcie większe od 12V[ takie jak wdanym momencie daje altek ]możesz śmiało podpiąć na krótko .
Awatar użytkownika
rado_olsztyn
Początkujący
Początkujący

podpinalem pod komputer i wyskoczyly bledy (po skasowaniu wrocily) mianiowicie od v154 oraz V68

Temat do zamkniecia. Mechanik stwierdzil uszkodzone sprzegielko sprezarki. Po wymianie sprezarki wraz ze sprzeglem klima zalacza sie elegancko.
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”