Blaupunkt SD27 - podłaczenie

Forum dyskusyjne o nagłaśnianiu naszych pociech.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
xm55
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Blaupunkt SD27 - podłaczenie

Post autor: xm55 »

Witam.

Sprawa wygląda tak: zamontowałem do samochodu radyjko SD27 i wszystko niby jest ok, ale..

Otóż po odłączeniu zapłonu, czyli wyjęciu kluczyka ze stacyjki radio się wyłącza i nie ma możliwości jego uruchomienia. Drugie, to, to, że zegar nie trzyma pamięci i za każdym razem jest godzina "00:00". Po za tymi faktami wszystko jest ok, stacje i ustawienia trzyma w pamięci, ale fakt jest taki, że pamięta te rzeczy nawet po odłączeniu z zasilnia.

W instrukcji podają, że radio ma się wyłączyć po wyłączeniu zapłonu, i z powrotem włączyć po włączeniu zapłonu, a gdy kluczyka nie ma w stacyjce powinno się dać uruchomić odbiornik (nawet o zegarku nie wspominam).
I tak rzeczywiście jest, znajomy także ma ten sam model radia w lanosie i u niego wszystko działa jak powinno.

Niby można podtrzymanie pamięci podłączyć na stałe do żywego plusa, ale w tedy odbiornik nie będzie się wyłączał po wyjęciu kluczyków ze stacyjki, na czym głównie mi zależy.

Czy może tak być, że potrzymanie i +12V są zamienione miejscami :?:
Ewentualnie co jest nie tak, czemu nie działa jak należy :?:

może fotki coś pomogą:
Obrazek

Obrazek

Bo podłączenie wygląda troszkę inaczej jak tutaj (kostka ISO):
http://studio24.prv.pl/
Obrazek
m
mmmarcin
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: mmmarcin »

podtrzymanie do plusa na stałe! od zasilania, włączania i wyłączania po stacyjce jest drugi plus zwany ACC
podtrzymanie jak nazwa wskazuje, tylko zasila pamięć
Awatar użytkownika
xm55
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

ale w tym radiu nie ma możliwości podłączenia drugiego plusa, a producent podaje, że jest możliwość włączania/wyłączania radia zapłonem

Jeszcze wczoraj sprawdzałem i wychodzi na to, że plus po stacyjce mam na pinie 4, a stałe +12V na pinie 7.
A producent(radia) podaje, że powinno być zupełnie odwrotnie !

Czyli jest zupełnie odwrotnie popodłączane jak w standardzie ISO.
Tutaj: http://elektron.pol.lublin.pl/users/djl ... soshop.htm podają, że na 4 ma być żywy plus, a na 7 podtrzymanie.

Dobrze kombinuje :?: :?: :?:

Może głupie pytanie ale zaryzykuje zadać przed eksperymentem :mrgreen:
Czy jeżeli odłączył bym głośniki (w celu zmniejszenia obciążenia) i zamienił plus z potrzymaniem to czy instalacja i same radio wytrzyma :?:

mmmarcin i chyba właśnie tak zrobię jak mówisz, czyli bez stacyjki, ale fakt jest faktem: problem nawet w teorii nie jest rozwiązany...
Obrazek
Awatar użytkownika
conan
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: conan »

No nawet według rysunku widać że na 4 pinie jest stały a na 7 po zapłonie, więc co za problem połączyć pin 7 i 4 pod stałe 12V ? wtedy radio będzie działać bez kluczyka. 1 i 3 pin masz wolny, 5 do anteny elektrycznej lub do wzbudzenia dodatkowe wzmacniacza jeśli masz, 6 pin z tego co widze jest do podłączenia pod światła, czyli radio będzie podświetlone jak włączysz światła bez włączania samego radia no i 8 pipn masa.
A co do wyłączania się radia podczas zapłonu i uruchomienia po to juz troche bardziej skomplikowane i w zasadzie nie potrzebne.
m
mmmarcin
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: mmmarcin »

Permament plus - pus stały
Ignition - plus po zapłonie

W kostkach iso zdarza się, ze jest to zamienione. Trzeba sprawdzić jak jest w rzeczywistości.

Jak chcesz mieć radio "po kliczyku" to podłączasz jak napisałem, a jak chcesz mieć radio "na stałe" to obydwa kabelki z radia łączysz z plusem na stałe z aku.

Cała filozofia.
Awatar użytkownika
xm55
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

[quote=""mmmarcin""]Permament plus - pus stały
Ignition - plus po zapłonie[/quote]
Rzecz jak najbardziej oczywista :roll:

[quote=""mmmarcin""]W kostkach iso zdarza się, ze jest to zamienione. Trzeba sprawdzić jak jest w rzeczywistości.[/quote]
I chyba właśnie coś takiego chciałem usłyszeć :!:
Dzięki za tę myśl.

I faktycznie żywy plus z zapłonowym plusikiem jest u mnie zamieniony, a raczej producent radia sobie pozamieniał.
Zaraz po podmieniam kabelki i powinno wszystko działać tak jak ja chce czyli po zapłonie wł/wył :D

Dzięki Panowie za pomoc.

Pozdrawiam.
Obrazek
Awatar użytkownika
xm55
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

I przy podłączaniu takim jak producent podaje wszystko działa jak należy czyli: bez zapłonu radio się odpala, po wyłączeniu zapłony następuje wyłączeniu, a gdy włączany zapłon to zależy: jeśli radio było wył. za pomocą zapłonu to powrotem się włącza, a jeśli nie to milczy.
I obyło się bez mostkowania podtrzymania ze stałym plusem.

Jak to powiedział mmmarcin:
W kostkach iso zdarza się, ze jest to zamienione. Trzeba sprawdzić jak jest w rzeczywistości.
i ewentualnie pozamieniać piny.

Pozdrawiam.
Obrazek
Awatar użytkownika
Pavulon
Początkujący
Początkujący

Post autor: Pavulon »

Witajcie. Od wczorajszego poranka, kiedy to wpadł do mnie z wizytą nieproszony gość, któremu ręce uschnąć powinny a kark skręcić się rychło, straszą u mnie takie oto kable. Myślę o podłączeniu radyjka, ale teraz problem w tym, że nie znam się totalnie na elektryce i nie wiem, który kabel za co odpowiada. O ile do schematów złącz można dotrzeć, o tyle nie wiem zupełnie, które kable do których złącz podłączyć. Pomożecie? :blind:

Obrazek

Przeniesiony do Car Audio
czaja454
Obrazek
Polo Steilheck Universal, 1992, 1043 ccm, sppi
Awatar użytkownika
rolek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: rolek »

Czerwony +
Brązowy -
Reszta to są głośnikowe,
Tzn. zielony z zielono białym itp. musisz dojść który to podłączając do radia i zobaczysz który gra i potem podpiąć pod odpowiedni kanał.
Obrazek
Awatar użytkownika
Pavulon
Początkujący
Początkujący

Od głośników to ja mam osobne dwie wiązki, których na zdjęciu prawie nie widać (np. ten kawałek fioletowego po prawej). A brązowe mam dwa - jeden cały brązowy, a drugi z czerwonym paskiem. Poza tym mam jeszcze niebieski i szary z tych, co widać... Wiem, że któryś może być jeszcze ewentualnie od stacyjki, ale na nim niespecjalnie mi zależy, bo dotychczas miałem podłączone radio bez jej pośrednictwa. Wiem, że jeden kabelek jest od zasilania (czyli - ?), drugi to masa ( + ?), a jeszcze jakiś na podtrzymanie (pamięć?) podobno jest. I teraz jak tu się połapać, nawet domorosły elektryk nie miałby z tym problemu, ale ja jakoś nigdy się kabelkami nie pasjonowałem :blush2:
Obrazek
Awatar użytkownika
BALON
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: BALON »

[quote=""Pavulon""]drugi z czarnym paskiem[/quote]
abo jo jest ślepy :crazy: albo tam jest brazowy z czerwonym paskiem :?:
to bendzie "+" po włożeniu klucza ;)
[quote=""Pavulon""]szary[/quote]
to jest postój ale nie jestem pewien :eek:
[quote=""Pavulon""]niebieski[/quote]
ten to wogle niewiem :eek:
reszta tak jak wyżej
Ostatnio zmieniony 11 maja 2009, 16:32 przez BALON, łącznie zmieniany 1 raz.
Było 86c coupe 1985r <!-- s]
Awatar użytkownika
rolek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: rolek »

masa to -
zasilanie to +

W sumie to tylko to jest potrzebne zeby radio sie wlaczylo. Ewentualnie jest jeszcze kebelek ktory trzeba polaczyc z zasilaniem ( u mnie to jest kolor zolty)
Obrazek
Awatar użytkownika
Ralph
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: Ralph »

Ja sam mialem rozgrzebane kable, ale czy bylo w Polowkach cos takiego jak regulacja glosnosci w zaleznosci od predkosci jazdy [kolor niebiesko-bialy]?
automatyczna antena -niebieski kolor
regulacja podswietlenia...
Ostatnio zmieniony 11 maja 2009, 17:06 przez Ralph, łącznie zmieniany 1 raz.
Opel Vectra C GTS 2.0 Turbo - 217,9 KM i 378,6 Nm
Obrazek
Awatar użytkownika
Pavulon
Początkujący
Początkujący

[quote=""BALON""]to jest postój[/quote]

Sory, że ciągle pytam jak baranisko, ale... co należy rozumieć pod pojęciem "postój" w odniesieniu do kabli? :crazy:
Obrazek
C
Crazy
Swój
Swój

Post autor: Crazy »

1. co za radyjko chcesz tam wsadzić? na radyjku jest rozpiska podłączenia? z radyjka wychodzą kable czy sama wtyczka żeńska?
2. ile głośników masz?
3. masz miernik?
jak podasz te dane to pomogę z tym
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car audio”