Trzesię się auto, gdy auto wolno jedzie lub stoi..

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

M
Majkel
Newbie
Newbie

Trzesię się auto, gdy auto wolno jedzie lub stoi..

Post autor: Majkel »

Witam ponownie,

Mam kolejny problem, a dokładnie przy włączonej klimatyzacji co jakiś czas bardzo trzęsie się samochód.. Tak jakby wiatrak szalał przy zwiększonych obrotach? (drugi bieg wentylatora?) Nie ma z tym problem, gdy jadę.. Ten problem mam i 6n2, a także w VW LUPO.. Ten typ tak ma? Czy zbieg okoliczności i mam coś z wentylatorami? O ile w Lupo w dieslu to mało przeszkadza, o tyle w polo benzyniaku denerwuje na maksa... Rozumiem, że wentylatory muszą kręcić się szybciej, ale to wygląda jakby miał odlecieć z zaciągniętym ręcznym :D
J
Jastrzi

Post autor: Jastrzi »

U mnie również widać drgania w momencie gdy mam włączoną klimatyzacje.
G
Grzela300
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Grzela300 »

Jak włączam klimę, odczuwam tylko nieznaczny spadek mocy, ale nic się absolutnie nie trzęsie. Mogę nawet bez problemu ruszyć bez gazu na włączonej klimatyzacji.
n
noname
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: noname »

Otwórz maskę jak auto jest po jeździe rozgrzane i zobacz, jak chodzi wentylator od chłodnicy. Zdarza się, że obija o obudowę za chłodnicą i daje taki traktorowaty dźwięk. Wtedy albo wymiana albo ewentualnie jakiś inny rodzaj regeneracji do zrobienia.
l
lukiluki
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: lukiluki »

Nie wiem dlaczego może być tak w dieslu, ale w benzynie możesz mieć po prostu zabrudzoną przepustnicę i się silnik dławi na wolnych obrotach przy obciążeniu klimą. Albo mogą to być szczotki alternatora w obu przypadkach efekt podobny. W sąsiednim wątku komuś nawet auto gaśnie od tego ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”