[6kv2] Wydech w Polo 1,6 8V

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
rafisoltys
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

[6kv2] Wydech w Polo 1,6 8V

Post autor: rafisoltys »

Witam,

Jako, że szykuje mi się do wymiany wydech (dziurawe elastyczne kolanko, katalizator i tłumik środkowy) zastanawiam się nad jakimś delikatnym "zmodzeniem" go.

Macie jakieś propozycję jak zrobić jakiś fajny wydech ? (Wiem, że z 8V orkiestry nie będzie, ale coś może dodającego duszy)

Zastanawiam się nad wywaleniem katalizatora, bo go za bardzo nie da się pospawać, teraz tylko czy wstawić strumienicę (o której opinie są mieszane) czy po prostu przelot przez puszkę za pomocą rurki.

Druga sprawa, że jak pozbędę się kata, to czy mogę taki sam przelot zrobić też przez tłumik środkowy i zostawię tylko końcowy (Końcowy chcę zostawić bo prawie nówka) ? Jaki to w ogóle da efekt ?

Tak więc proszę o pomoc w doborze następujących elementów
Katalizator: spawać ? Wycinać ? Strumienica ? Przelot ?
Tłumik środkowy: Nowy ? Sportowy ? Przelot ?

Dłubiąc już w wydechu może warto zrobić coś z kolektorem wydechowym ?
Awatar użytkownika
Diego69
Swój
Swój

Post autor: Diego69 »

Jeżeli w dowodzie masz Polo 1.6 KAT to musisz wstawić strumiennicę w obudowie katalizatora (np http://allegro.pl/strumiennica-zamiast- ... 28500.html) bo mogą się przyczepić na przeglądzie że w dowodzie KAT a kata nie ma. Pierwszy tłumik zostaw tak jak jest, już wycięcie kata i zastąpienie go strumiennicą troche przygłośni samochód. Zależy czy chcesz żeby chodził jak WRC czy jak spokojny miejski samochodzik :)
Awatar użytkownika
rafisoltys
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Jakoś miłośnikiem głośnego wydechu nie jestem.
Awatar użytkownika
Diego69
Swój
Swój

Post autor: Diego69 »

To strumiennicę zamiast kata i będzie git :)
Awatar użytkownika
Borek
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Borek »

Diagności to nie idioci i udawane katy poznają od razu, atrapa analizatora spalin nie oszuka, aczkolwiek jeśli silnik w dobrej kondycji to spokojnie w normie bez kata się mieści. Rurka ew. tłumiczek przelotowy i po sprawie
rafisoltys jak chcesz mieć troche inny dźwięk ale nie głośny to montuj wydech od cordoby 1.6 16v - jest większej średnicy - mam taki u siebie naprawde bardzo fajnie gada jak się przyciśnie, tak rajdowo ;). Mozna jeszcze spróbować od TDI, będzie jeszcze głośniej bo konstrukcja bardziej przelotowa, ale dźwięk dalej przyjemnie gardłowy(to akurat sprawdzone u tofika w 1.4 16v)
Awatar użytkownika
rafisoltys
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Już części zamówione.

Tłumik w miejsce kata, strumienica w miejsce środkowego.

Pech chciał że urwałem jedną szpilkę od rury kolektora. Myślicie ze jak zakręcę na 3 to nie będzie pierdzieć ?
g
grzech19
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: grzech19 »

nie pech tylko to jest normalka przy kręceniu wydechu. Najlepiej jakbyś rozwiercił.
L
Lozek
Newbie
Newbie

Post autor: Lozek »

Strumiennica to najgorsze co można zrobić. Obiecywanie pseudoosiągów jak widać przyciąga ludzi. Nie raz było to badane na hamowni i więcej to odbiera niż daje...

Lepiej po prostu wstawić zwykły tłumik środkowy w obudowie kata albo zwykły tłumik środkowy i jeździć na stację gdzie mamy pewność, że nam podbiją dowód.
Awatar użytkownika
rafisoltys
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Zamiast katalizatora wsadziłem tłumik przelotowy w obudowie kata.
Zamiast środkowego wsadzona strumienica.

Jestem bardzo zadowolony z tego połączenia.

Żeby nie było nie domówień, to palić nie pali mniej ani więcej.
Mocy nie czuję ani spadku ani wzrostu, bo nie o to tu chodziło.

Jest ładny nie za głośny dźwięk.
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ dolotowy + wydechowy”