[9n] Wymiana cewki zapłonowej - problem z wymontowaniem

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
pewnie83
Newbie
Newbie

[9n] Wymiana cewki zapłonowej - problem z wymontowaniem

Post autor: pewnie83 »

Witam Szanownych Forumowiczów,

Mam problem z wyjęciem jednej cewki. Stojąc przodem do auta jest to ta cewka najbardziej na lewo. Tuż nad nią znajduje się korek wlewu oleju silnika, dzięki któremu nie jestem w stanie wyciągnąć cewki w górę. Co mam zrobić, wymontować ten wlew oleju z silnika a jeśli tak to jak to zrobić i czy potem nie będzie problemu z zamontowaniem?

Z góry dziękuje za pomoc

Dodam ze jest to model polo 9n rocznik 2002 1.4 16 V posiadający 4 cewki
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

ten wlew przekręca się w lewo i wyjmuje. Nie ma żadnych problemów potem z założeniem. Łapiesz za niego cała dłonią i odkręcasz. W silniku są dwa wycięcia i we wlewie dwa takie ucha. Po przekręceniu wlew się wyjmuje.

Pozdrawiam
M
Marcin90
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Marcin90 »

Kurde a ja nie mogę wyjąc tych cewek bo chciał bym sobie wymienić świece, ale tam od nowości chyba nie było nic robione i teraz mam problem jak je zdjąć, a nie chce szarpać na chama żeby nic nie uszkodzić.
Polo 86c/2F 1.0 AAU 1991r & Polo 9N 1.4 16v BBY 2003r
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

Weź dwa płaskie wkrętaki i tam gdzie się da, podważ każdą z cewek. Jeden wkrętak z tego co pamiętam da radę włożyć tak jakby pod wtyczkę, drugą bardziej od boku cewki... Na początku dość ciężko wychodzi, ale jak przeskoczy pewien moment, wychodzi bez najmniejszych problemów. Jak będę miał chwilę, to może strzelę Wam fotkę tego, to zobaczycie jak to wygląda.

Pozdrawiam
a
alex
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: alex »

U mnie wygląda, że nikt tego jeszcze nie tykał. Nie chce nawet drgnąć.
Ja nie chcę cisnąć na chama żeby coś nie pękło.
Chcę zobaczyć w jakiej kondycji świeczki są. Obroty lekko falują. Czyszczenie przepustnicy nic nie pomogło. Na marginesie jeżeli w przepustnicy był gnój to jak wygląda dolot, jest w nim taka sama masakra.

Ostatnio robiłem robiłem to w trzy cylindrowym, tam wystarczy pokręcić i wyłazi.

Tak przy okazji jakie świeczki najlepsze?
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”