9N MiSiEk-GDA Crash ;( czyli spotkanie 1 stopnia z jeleniem

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
MiSiEk-GDA
Fanatyk
Fanatyk

9N MiSiEk-GDA Crash ;( czyli spotkanie 1 stopnia z jeleniem

Post autor: MiSiEk-GDA »

Witam :)

Z racji tego, iż od ponad 2 lat siedzę na forum, w końcu zostałem klubowiczem oraz jest to już moje kolejne Polo po poprzedniej 6Nce, która nie miała tematu uznałem, że czas najwyższy pokazać światu czym jeżdżę.
Samochód poniekąd znany, bo nabyłem go dzięki uprzejmości kolegów z Grupy Mazowieckiej PKP i nie obędzie się bez podziękowań, które powinny moim zdaniem pojawić się w tym miejscu :
:arrow: sabled : dzięki Wojtkowi dowiedziałem się o istnieniu moich przyszłych 4 kółek
:arrow: sakosG40 : Łukasz profesjonalnie przedstawił sprawę oraz zadbał o to by nikt nie podkupił ;)
:arrow: czaja : Piotrek powitał w Wawie oraz asystował przy zakupie i kontakcie z Łukaszem
:arrow: shao : Marcin dał dach nad głową oraz robił za przewodnika po stolicy :piwo:

Trochę info o samym samochodzie:
:arrow: Model: 9N 5D Basis
:arrow: Rok produkcji: 2004r.
:arrow: Przebieg: Przy kupnie (10-02-2011) 74 000km z kawałkiem, obecnie dochodzi do 80 000km
:arrow: Silnik: benzyna 1.4 16V BKY 55KW
:arrow: Kolor: srebrny metalik LA7W

Wyposażenie:
- ABS
- wspomaganie kierownicy
- elektryczne szyby z przodu
- elektrycznie regulowane i podgrzewane lusterka
- regulowana kierownica w dwóch płaszczyznach
- Immobilizer + auto alarm z zamkiem centralnym
- elektryczna regulacja wysokości świateł
- blokada skrzyni biegów

Dotychczasowe zmiany i naprawy od kupna samochodu:
- wymiana kompletnego rozrządu + olej i komplet filtrów
- wymiana piór przednich wycieraczek (poprzednie dały się we znaki w drodze powrotnej z wawy)
- wymiana włącznika światła biegu wstecznego (poprzedni odmówił współpracy)
- naprawa mocowania żarówki oraz regulacji w przednim lewym reflektorze
- wymiana przednich tarcz i klocków hamulcowych na nowy komplet ATE + nowy płyn hamulcowy
- wymiana łożysk w kołach lewe przód oraz prawe tył
- regeneracja mechanizmu przednich wycieraczek
- dołożyłem Car Audio w postaci: radio Kenwood KDC-4051UR i 4 głośniki Blaupunkt EMx 663
- klubowa wlepa PKP :crazy:

Najbliższe plany:
- wymiana środkowego i końcowego wydechu (obecny lata świetności ma za sobą) :arrow: zrobione
- zakup alu (raczej przyszły sezon, obecnie brak finansów) :arrow: zrobione
- zadbanie o lakier (w tej dziedzinie jestem laikiem, ale to się nadrobi :grin: )
- prawdopodobnie do wymiany pójdą gumowe dywaniki (obecne powoli się kruszą i pękają)
- utrzymanie jak najdłużej obecnego nieskazitelnego wizualnego oraz mechanicznego stanu :bb:

Samochód na dzień dzisiejszy prezentuje się tak:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 11 sty 2013, 5:31 przez MiSiEk-GDA, łącznie zmieniany 1 raz.
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

a może jakiś smoked lamp ?
:cool2: dobra fura ;)
Awatar użytkownika
MiSiEk-GDA
Fanatyk
Fanatyk

Ostatni filmik masakra :shock: jak można tak oszpecić auto... Powiem tak lampy tylne zostają te co są obecnie, z 9N3 jakoś mniej mi się widzą (za wiele srebrnych wstawek itd.) - pewnie sentyment po 6N i przyzwyczajenie raczej do jednolitych kloszy. Spokojnie będą aktualizacje, temat specjalnie założyłem by nie pisać wszystkiego co dzieje się z samochodem na nocnych ;) O przednich lampach myślałem przez moment by wpakować takie jak ma wojtasen, ale na razie auto ma być sprawną ładną i zadbaną serią, służącą mi na co dzień, jeśli będą pieniążki to będzie i zabawa w mody ;)
S
Sako11
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Sako11 »

MiSiEk-GDA

Fura super widziałem na żywo parę razy mam nadzieje że kiedyś będzie okazja do pogadania :piwo:

Pozdro
Było POLO 6N 1.0 1997r Yellow Bahama

JEST COŚ CO NIGDY NIE UMIERA TO MIŁOŚĆ DO VOLKSWAGENA!!!!!!!!!!!!!

Byłe Moje Polo >>> viewtopic.php?f=29&t=23723
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""Sako11""]Fura super widziałem na żywo parę razy mam nadzieje że kiedyś będzie okazja do pogadania [/quote]
A to gad nie wybrał sie jeszcze na spota?? No wiesz co, wstydziłbys się Karolu! W Wawie byłeś na spocie, a u siebie nie?
Autko bardzo ładne i jak na auto które słuzyło jako autko dla klientów serwisu, znakomicie utrzymane. To że jakieś rzeczy były do wymiany - to normalne. z autami już tak jest że to skarbonka bez dna.
Życzę bezawaryjnej eksploatacji.
Awatar użytkownika
MiSiEk-GDA
Fanatyk
Fanatyk

Mam nadzieję, że podczas urlopu jakiś spot się ukroi, bo naprawdę wstyd jak Piotrek pisze poznać kolegów z środka kraju, a miejscowych nie :crazy: Chciałem pojechać do muzeum vw z resztą z pomorza, ale zmienił się termin, a ja w robocie siedziałem :(
Naprawy mnie nie stresują, bo jak na razie wszystkie są planowane i wiedziałem o nich odkąd kupiłem autko. Jedyne co wyszło ponad plan to te wycieraczki i włącznik od wstecznego, ale w porównaniu z awariami jakie miałem w 6N to to jest pikuś, pan pikuś :grin:
Awatar użytkownika
shao
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: shao »

W koncu! Auto znane i lubiane bo ma historie, a to czasem sie liczy bardziej niz sam przedmiot (w tym przypadku pojazd :D). Lataj na spoty, poznawaj ludzi - sam wiesz, ze to najwazniejsze :) Co do modzenia to masz masz na forum kilka sztuk, na ktorych mozesz sie wzorowac. A sam wiesz, ze mozna niezle cuda z tego auta wykrecic mimo, ze wiekszosc twierdzila ze nie jest rozwojowe :D

Powodzenia w modach i bezawaryjnej jazdy, to mowilem ja - shao :grin: :grin: :grin: :grin:
Awatar użytkownika
MiSiEk-GDA
Fanatyk
Fanatyk

Mała aktualizacja :grin:
Ostatnimi czasy poleciała zewnętrzna osłona przegubu z prawej strony powodując wypięcie się kabla od czujnika okładzin hamulcowych przez co zgłupiałem, bo zaczął piszczeć mimo wymiany 1,5 miesiąca temu kompletu klocków i tarcz, szybka akcja i problem załatwiony.
Dnia dzisiejszego poszedł na odstrzał wydech, który planowałem wymienić odkąd tylko kupiłem auto gdyż był jeszcze fabryczny i w nie najlepszej kondycji, z resztą zobaczcie sami, fota z marca z początków jak kupiłem auto (zdjęcia z komórki, dlatego jakość taka sobie):

Obrazek

Dziś po wybebeszeniu wyglądało to tak:

Obrazek

No i ku formalności nowe graty:

Obrazek

Na chwilę obecną z rzeczy technicznych w aucie do zrobienia nie pozostało już nic zatem można powoli gromadzić fundusze na przyszły sezon, bo zagościło upragnione alu :grin:

EDIT:
Mała dygresja odnośnie wydechu, ku potomnym, co będą czytać temat (cała historia była w NM opisana, ale wiadomo te co jakiś czas są zmieniane), a więc:
:arrow: nie wkładajcie wydechów POLMOSTRÓW, robiłem 2 razy reklamację, pow 3,5 tys. obrotów podczas jazdy jest taki gwizd, że głowa pęka porównywalny do "straszaka" na zwierzęta, nie fajne uczucie, które powtórzyło się przy dwóch różnych układach tego samego producenta
:arrow: mogę z ręką na sercu polecić ASMET-a który jest o niebo cichszy lepiej wykonany za podobne pieniądze i takowy obecnie jest w samochodzie założony :good:
Ostatnio zmieniony 03 paź 2011, 23:13 przez MiSiEk-GDA, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: kolo »

pomyśl sobie że mój kat od nowości był na aucie ale został wybebeszony w tym roku w kwietniu :D
Kedy ?

viewtopic.php?f=89&t=21116 - GreenLine Edition
x
xdavvex
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: xdavvex »

Twoj wątek dojrzałem :P
no to z wydechem masz już spokój chyba do Twojej kadencji z 9n:P
Bardzo ładne Polo.. ale tego nie trzeba mówic:)
powodzenia i przyjemnego użytkowania:)
Mój kawałek szarej blachy

Gdzie zaczyna się pasja tam kończy się ekonomia.

----------------------------------------------------------------------------------------------
Ślesin 2012
Awatar użytkownika
Iceman
Swój
Swój

Post autor: Iceman »

fajnie, że tak dbasz od strony technicznej o auto :)

ale ten wydech tylko potwierdza słabą jakość wykonania 9n-ek, ok. 80 tyś, i fabryczny wydech do wymiany to trochę za szybko, przypomina mi się ostatnio czytany artykuł w autoświecie o lexusie ES300, autko ma 760 tyś. km., z czego ok. 500 na gazie i dalej ori wydech :grin:

zakładaj ładne 16 i będzie ładnie :)
Awatar użytkownika
MiSiEk-GDA
Fanatyk
Fanatyk

wiesz ten wydech był tam od nowości nie zmieniany i siedział od 2004r. także mógł już przegnić :( Od strony technicznej nie ma lipy musi wszystko chodzić i być robione na bieżąco, bo szkoda samochodu po prostu, każde auto tak u mnie miało także z tym wyjątku nie będzie, bo ma służyć jak najdłużej się da ;)
EDIT:

Co by nie pisać postów pod sobą, kilka fot ze spotu na Matarni 30-09-2011:

Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 15 mar 2012, 1:12 przez MiSiEk-GDA, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MiSiEk-GDA
Fanatyk
Fanatyk

Dawno nie pisałem :D Samochód śmiga i ma się dobrze już od roku w moich dłoniach. Mod wymuszony podeszłym wiekiem poprzednika plus dowaliło -20 i poszedł do pana, ale jest następca:
Obrazek
Dodatkowo zwariowała dioda w ryglu od kierowcy i świeciła w momencie gdy włączało się światła (co nie jest normalnym zachowaniem) i za sugestią jhosef-a dobrałem się do przelotki, w której mogła być wilgoć i co wyszło ??
Obrazek
Magicy zakładający radio rok temu połamali zaczepy przelotki, ale żeby nic nie było widać skleili na ciekły klej kostkę plus całość przytwierdzili na silikon do karoserii :banghead: :banghead: :banghead: Efekt jak dotknąłem by sprawdzić czy jest wilgoć to wszystko wyleciało i się rozleciało, nie dziw że wilgoć była jak od roku było to nieszczelne... Omijajcie firmę CERBIS z przymorza szerokim łukiem :commando: Przelotka już wymieniona na nową, kostka wyczyszczona, na razie problemów brak :good:
Dodatkowo jhosef włączył mi po podpięciu pod VAG-a opcję automatycznego ryglowania centrala po przekroczeniu 15km/h za co jeszcze raz dzięki :piwo:
Teraz czas poszukać koła na lato, zobaczymy czy w tym roku się uda :grin:
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2012, 21:23 przez MiSiEk-GDA, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Dzień dobry!

Skądś znam auto...hmm... ;)

Pisałeś o dywanikach, nie wiem czy wymieniłeś ale polecam gruby welur od Plichty. Koszt 99 zł brutto. Nie jest to oryginał ale jakości porównywalnej. Oryginały to zupełnie inna kwestia, cena około 400 zeta :lol:
Awatar użytkownika
sidewinder3
Pan Kubeczek

Post autor: sidewinder3 »

[quote=""MiSiEk-GDA""]Dawno nie pisałem :D Samochód śmiga i ma się dobrze już od roku w moich dłoniach. Mod wymuszony podeszłym wiekiem poprzednika plus dowaliło -20 i poszedł do pana, ale jest następca:
Obrazek[/quote]
Długo mnie nie było w tym temacie ;)
Miałem takiego samego S3 w polówce a potem przełożłem go do Golfa jak oryginalny padł. Złego słowa nie powiem.
Zablokowany

Wróć do „Auta sprzedane /kasacja”