Klimatyzacja - po raz kolejny...

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

b
bazyl1987
Raczkujący
Raczkujący

Klimatyzacja - po raz kolejny...

Post autor: bazyl1987 »

Czy istnieje możliwość "dobicia" klimatyzacja? Mianowicie, co mam na myśli - z moja klimatyzacja nie było nic robione od ponad 2 lat, pewnie dla tego ze jeździ tym autem w większości moja żonka, a ja tylko muszę myć i czyścić :? ale w tym roku postanowiłem zabrać sie ostro za naprawy bieżące itp. i padło też na klimatyzacje. Jeżeli klimatyzacja chłodzi, nie jest to, co prawda to co było, ale jeszcze chłodzi to czy wystarczy dobić czynnika czy trzeba usunąć cały stary i nabić nowym? Nie chce płacić niepotrzebnie za coś co może się okazać zbędne, albo też żeby mnie nie oszukano.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Bavar
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Bavar »

Po pierwsze musisz wiedzieć że wszelkie osady, powietrze i wilgoć w klimie powoduje jej zużywanie/uszkodzenie. Powinieneś wykonać serwis klimy polegający na nabiciu jej azotem w celu sprawdzenia szczelności oraz oczyszczeniu układu, wykonaniu "próżni" a następnie nabiciu klimy dodając do czynnika roboczego odpowiednią ilość oleju. Polecam dodatkowo sprawdzić olej w samej sprężarce bo niewiele osób wie iż olej w czynniku to nie to samo co olej w sprężarce. Jeśli chcesz full service to wymień osuszacz bo podejrzewam iż może być zawilgocony granulat co doprowadzi do zatkania układu. POWODZENIA :mrgreen:
EDIT: cena samej usługi waha się od 150 do 200 zł + filtr osuszacza wraz z jego montażem itp :shock:
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”