Witam, problem jak w temacie. Mniej więcej raz na 2 lub 3 uruchomienia z silnika słychać głośny pisk tuż po zapłonie silnika. Raz jest dłuższy raz jest krótszy. Nie ma znaczenia czy silnik jest ciepły czy zimny, czy odpalam go na sprzęgle czy bez. Wszystkie kontrolki ok. Pierwsza diagnoza to był pasek alternatora, został wymieniony, problem pozostał.
Słyszałem o dwóch możliwych opcjach:
1) rolki przy pasku alternatora są skrzywione
2) tego nie będę umiał dokładnie wytłumaczyć ale się postaram: po uruchomieniu silnika cofa się jakaś zębatka, ale za wolno, przez co przez chwile kręcąc się trze o drugą zębatkę z której miała sie wysunąć <- dźwięk tego pisku przypomina właśnie taką sytuacje
Proszę o pomoc, ewentualne sugestie i koszty jakie będę musiał ponieść. Postaram się odpowiedzieć na pytania, ale nie jestem mechanikiem samochodowym, w kwestii samochodów wręcz laikiem.
Jest parę możliwości
-pasek rozrządu
- pasek klinowy
- rolki (wszystkie) musiał byś autko rozebrać i pokręcić rolką i zobaczyć która jest zepsuta.
- rolka(sprzęgiełko) w alternatorze
Seat Ibiza 1.4 60KM 97r.
Opel Corsa 1.2 75KM 01r.
Peugeot 206 1.4 HDI 70KM 02r.
VW Golf 1.6 101KM 97r.
Fiat Punto 1.2 60KM 02r.
VW Polo 1.9D 64KM 97r.
ja stawiam na pasek klinowy a powiedz jak dodasz gazu to znika piszczenie znika prawda i potem jak zleci na obroty to juz nei piszczy jesli tak to masz to co ja pasek klinowy
jeśli napinacz pracuj góra , dół , to sprzęgło jednokierunkowe . można to sprawdzić zdjąć pasek , obrócić koło na altki i przytrzymać , jeśli altek się obraca dalej[ zależy jak mocno obrócisz kołem zawsze altek trochę się obróci -jakby się ślizgał] a koło stoi to ok. w przeciwnym wypadku sprzęgło do wymiany czyli całe koło altka . możesz też sprawdzić resztę kół pod względem luzów jak pasek zdjęty.
Ten odgłos brzmi tak jak to ?? http://www.youtube.com/watch?v=DgwZR9D0 ... rofilepage
Jeśli tak to jest to rozrusznik, w moim starym 6N tak się działo jak auto postało w wilgoci na parkingu i po nocy z rana przy odpalaniu.
watpie zeby to były rolki bo przy odpalaniu tylko sie to dzieje z tego co doczytałem, stawiam na rozrusznik, może dlatego że sam mam to samo a teraz sie to nasililo, nie jest to takie cienkie piśniecie jak na filmie powyrzej bardziej coś takiego jak tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=J_TDQWOFIzE
mam już zakupiony bendiks ori boscha i bede w tym tygodniu z tym walczył bo wku**** to strasznie, w zimie nie bylo tego za kazdym razem teraz tez nie ale juz coraz rzadziej odpala bez tego wycia, np jak odpalam go z obciazeniem np z klima zalaczona to czesciej odpala cicho
[quote="wojtasllb"]watpie zeby to były rolki bo przy odpalaniu tylko sie to dzieje z tego co doczytałem, stawiam na rozrusznik, może dlatego że sam mam to samo a teraz sie to nasililo, nie jest to takie cienkie piśniecie jak na filmie powyrzej bardziej coś takiego jak tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=J_TDQWOFIzE
mam już zakupiony bendiks ori boscha i bede w tym tygodniu z tym walczył bo wku**** to strasznie, w zimie nie bylo tego za kazdym razem teraz tez nie ale juz coraz rzadziej odpala bez tego wycia, np jak odpalam go z obciazeniem np z klima zalaczona to czesciej odpala cicho[/quote]
jeśli ten pisk jest podobny to automat rozrusznika [bendiks] za wolno wraca
[quote="menchir"]Czasami wystarczy tylko nasmarować wszystkie tulejki i gra :oki:[/quote]
tylko na jaki okres to pomoże? jak możesz to napisz coś konkretniej które tulejki i jaki smar użyć, nie mialem nigdy rozebranego rozrusznika w rękach dlatego pytam
[quote="bialy0666"] jeśli zębnik uszkodzony, wielowypust , sprężyna zwrotna[/quote]
te elementy wchodza w skład właśnie bendiksu tak?? tam jest zebatka, sprężyna i piasta , a pozostały mechanizm rozrusznika? jakie mogą być jego zużycia ?
tak to elementy bendiksu, najczęściej to on nie domaga , po wyjęciu rozrusznika można sprawdzić, jego sprawność podłącz + do zacisku gdzie był gruby przewód,natomiast - na obudowę [styki muszą trzymać przewody na zdemontowanym rozruszniku a przewody do aku nie mogą być cienkie co najmniej 2,5 mm kwadrat] ,przytrzymaj dobrze rozrusznik wymontowany lub umocuj ,dodatkowym przewodem zewrzyj + z zacisku na rozruszniku z zaciskiem gdzie był podłączony cienki przewód , rozrusznik zacznie działać .a jeśli chodzi o resztę niedomagań ; elektromagnes- rozrusznik pracuje lecz brak wysuwania się zębnika wytarte półpierścienie zanieczyszczone przerwy miedzy półpierścieniami - iskrzenie na szczotkach nie dostateczna prędkość rozruchu lub jej brak,łożyska-luz na ośce rozrusznika tyle pamiętam , jak coś zapomniałem to koledzy pomogą lub na pewno jest na forum