witam,mam następujący problem. od jakiegoś czasu, sporadycznie podczas jazdy wydobywa mi się dym z kolumny kierownicy najprawdopodobniej tuż zza airbagu. trwa to tylko chwilę i dymu a raczej dymku jest bardzo mało. dzisiaj kolega powiedział ze w jego golfie 3 ma taki sam problem, więc jak widzę nie jest to odosobniony przypadek. miał ktoś może taki problem i wie co jest przyczyną a raczej skąd dokładniej może ten dym się wydobywać?
w takim razie czy po zdjęciu poduchy i ponownym jej założeniu będę musiał podpinać auto pod kompa w celu skasowania błędu poduszki o ile taki błąd po takim zabiegu wystąpi?
prawdopodobnie tak, będziesz musiał podpinać i 'gasić' kontrolkę. Ja ostatnio też zauważyłem dymek jak u Ciebie a teraz zaświeciła mi się kontrolka poduchy.
[quote=""kolo""]można poduszkę wyjąć bez odpinania, i popatrzeć czy nie jest taśma po przypalana[/quote]
Tylko pamiętajmy żeby rozróżnić czynności: odkręcenie poduszki od kierownicy i odpięcie taśmy od poduszki. Ktoś coś źle zrozumie i potem bedzie klops. a z poduchami to różnie bywa.
Co do tego dymku. to Konrad raczej nie ma racji. Jakby to było z taśmy to już by było po poduszce. na taśmie pojawia się impul w chwili w której poducha ma zadziałać i topi wtyczkę.
Z doświadczeń użytkowników obstawiam przełącznik zespolony, bądź kostke stacyjki. to z tych elementów najczęściej leci "dymek".
no to w takim razie musze jakoś to miejsce uwalniania się dymku zlokalizować. Mam nadzieję ze odnajde:) Nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie czy musze się do tego zabrać jak najszybciej czy mogę się nie spieszyć. Chodzi mi głównie o to czy jest możliwe ze auto pewnego dnia mi się zapali?
No jeśli to kwestia kostki od stacyjki to możesz nie odpalić. Tak trochę nie do końca w temacie ale jeśli się okaże, że to jednak ta kostka to polecam takie obejście jak u mnie: kostka zwiera obwód przekaźnika, który podaje prąd na rozrusznik bezpośrednio z akumulatora. I problem kostki zniknie raz na zawsze - jak u mnie
chyba już wiem w czym tkwi problem. Ostatnio zaczął mi wariować prawy kierunkowskaz tzn czasami miga jakby 2x szybciej. Jeżeli ten przerywnik odpowiadający za pulsacyjną pracę kierunkowskazów jest w kolumnie kierownicy to bankowo dymi się z niego. Będę miał czas to to sprawdzę. Wie ktoś jak dobrać się do tego przerywacza kierunkowskazów. Jeśli było to już gdzieś opisane to poproszę o odnośnik. Samem ciężko mi szukać bo po ostatniej burzy nie mam neta i korzystam z telefonu
Ostatnio zmieniony 03 cze 2011, 1:03 przez vampirex, łącznie zmieniany 1 raz.