[6n] czujnik oleju

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

B
BlackQX
Newbie
Newbie

[6n] czujnik oleju

Post autor: BlackQX »

Witam

Wczoraj jadac sobie autostrada a4 ciągle z prędkości 130 nieraz 140 na 5 biegu, i tak przejechałem sobie z 50 km, ale szybko co fajnie szybko się kończy ;(

Niestety po zjechaniu i przejechaniu 400 m zaświeciła się kontrolka oleju... za 50 metrów zjechałem, i odrazu do bagnetu a tutaj ku mojemu zdziwieniu olej jest w normie. Po 3 minutach ponownie zapaliłem silnik i wszystko wróciło do normy i kontrolka zgasła.

Natknął się ktoś z użytkowników forum na taki problem. Dalej mnie męczy ta kontrolka... :angry:
Kurs Photoshop oraz wszelkiego rodzaju promocje....
Awatar użytkownika
cage009
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: cage009 »

nie ilość oleju ale jego ciśnienie może nie być w normie :-) sprawdź kompresję.
p
polopatryk1234
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: polopatryk1234 »

- sprawdzić ciśnienie oleju-od tego trzeba zacząć..
Volkswagen Das Auto
Moje 6n2
viewtopic.php?f=30&t=38452
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

jest kilka opcji braku ciśnienia oleju ; olej rozrzedzony ciepły zużyty , pompa oleju , panewki ,dysze natryskowe , czujnik, radzę sprawdzić ciśnienie oleju i czujnika od tego bym zaczął
Awatar użytkownika
pawellini
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: pawellini »

Ja mam taki problem że czasem zdarza się jak samochód postoi całą noc i odpalę go z rana to kontrolka oleju gaśnie tak po 2 sek od zapalenia. Z czym to może być związane?
Awatar użytkownika
cage009
Mały interesant
Mały interesant

[quote=""pawellini""]Ja mam taki problem że czasem zdarza się jak samochód postoi całą noc i odpalę go z rana to kontrolka oleju gaśnie tak po 2 sek od zapalenia. Z czym to może być związane?[/quote]

Uważam że to normalny objaw, mi też gaśnie jak jest zimny po nocy po ok.2 sek po odpaleniu. Przecież dopiero po odpaleniu może czujnik stwierdzić czy ciśnienie i wszystko z olejem jest ok :-)
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

pawellini nie wiem jak to jest w twoim silniku ale AEF-ie kontrolka oleju gaśnie przed odpaleniem wraz z kontrolkami płynu chłodniczego poduszki powietrznej oraz rezerwy niestety nie mam pewności co jest przyczyną czujnik , sterowanie , pompa oleju czy ma zawór zwrotny ale koledzy nas poinformują .
Awatar użytkownika
cage009
Mały interesant
Mały interesant

[quote=""bialy0666""]pawellini nie wiem jak to jest w twoim silniku ale AEF-ie kontrolka oleju gaśnie przed odpaleniem wraz z kontrolkami płynu chłodniczego poduszki powietrznej oraz rezerwy niestety nie mam pewności co jest przyczyną czujnik , sterowanie , pompa oleju czy ma zawór zwrotny ale koledzy nas poinformują .[/quote]

U mnie też tak jest że gaśnie dopiero po odpaleniu silnika. Coś zatem jest nie tak?? Byłem przekonany że jest to ok. Patrz mój post powyżej :-)
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

czytałem i dlatego pisałem jak jest u mnie , bodajże był już temat podobny o kontrolkach
Awatar użytkownika
pawellini
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Dawniej kontrolka gasła od razu po zapaleniu wraz z innymi kontrolkami,dlatego obstawiam że to może czujnik ze starości już wariuje i nadaje się do wymiany.
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

to możliwe i czujniki podaje złą wartość i kontrolka gaśnie po odpaleniu , tylko nie mam pewności czy ciśnienie oleju jest utrzymywane po wyłączeniu silnika , tu chyba koledzy pomoga
Awatar użytkownika
pawellini
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Będę jechał do VW jakoś niedługo więc zapytam co może być powodem. Na pewno dam Wam znać.
B
BlackQX
Newbie
Newbie

Post autor: BlackQX »

Było by ekstra... zasięgnąć fachowej opini na ten temat, u mnie teraz jest tak że za pierwszym razem jak zapalam gaśnie po 3 sekundach.. a wczesniej wogóle nie dawała znaku życia przy odpalaniu...
Kurs Photoshop oraz wszelkiego rodzaju promocje....
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

pawellini
i co bylo powodem ? bo ja mam tez dziwny objaw ,dzis sobie jechalem i przez cala droge palila mi sie kontrolka oleju znaczy jak jechalem to nie ,ale jak stanalem w jakims korku lub na swiatlach natychmiast sie zapalala, sprawdzilem olej no i jest . a jeszcze male pytanie jaka powinna byc temp na wskazniku podczas jazdy ? gdzies tak na srodku ?
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

[quote=""bialy0666""]to możliwe i czujniki podaje złą wartość i kontrolka gaśnie po odpaleniu , tylko nie mam pewności czy ciśnienie oleju jest utrzymywane po wyłączeniu silnika , tu chyba koledzy pomoga[/quote]

Czujniki ciśnienia stosowane powszechnie w silnikach nie podają wartości ciśnienia. Działają na zasadzie zero-jedynkowej, jest minimalne ciśnienie (na jaki jest ustawiony czujnik - odpowiednio do rodzaju pomiaru, czy wolne obroty czy wysokie) lub go niema. Oczywiście jeśli ktoś chce może sobie zamontować dodatkowy czujnik mierzący ciśnienie z odpowiednim wskaźnikiem.

Jeśli komuś miga lampka oleju chwilę po odpaleniu to nic nienormalnego. Zwłaszcza po długim postoju. Silnik nie trzyma ciśnienia oleju po zgaszeniu i ciśnienie musi się wyrównać.

Co do autora tematu, niestety czeka Cię pomiar ciśnienia oleju. Jeśli jest niski ( w granicach jakie ma czujnik) to niestety będzie tarabanić. Podstawowa sprawa: pali się lampka oleju - natychmiast gasimy silnik, nie czekamy aż zjedziemy itp. bo silnika możemy nie przeczekać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”