[6n1] Jak zamontować domykanie szyb?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
wiatrak84
Raczkujący
Raczkujący

[6n1] Jak zamontować domykanie szyb?

Post autor: wiatrak84 »

szukałem na forum i to nie jednym jak podłączyć moduł domykania szyb do polo 6N większość tego co znalazłem jest trochę chaotyczne i nie potrafię rozkmninić jak dokładnie taki moduł można podpiąć w ori instalacje elektrycznych szyb 6N. Nie wiem też dokładnie czy silniki szyb sterowane są plusem czy minusem. Sprawdzałem kontrolką po przekręceniu kluczyka na przełącznikach szyb w większości kabelków jest + a gdy np uruchamiam podnoszenie próbówka gaśnie czyli rozumiem że podawana jest masa (czy źle rozumuje). Posiadam ori pneumatyczny zamek i dołożony centralny zamek z pilotem NOXON/SPY T3 http://sklep.boston.pl/download/Schemat ... N%20T3.pdf w którym jest wyjście na domykanie szyb. Zastanawiam się teraz jaki moduł domykania szyb kupić i jak to wszystko podłączyć (czy można podłączyć się pod przyciski szyb??) żeby za bardzo też nie kombinować. Przeczytałem już wiele postów ale każdy proponuje inną metodą i sam nie wiem z której skorzystać.
Jeśli ktoś z was kolegów montował u siebie takie coś proszę o jakieś porady, schematy, lub manuale.

Pozdrawiam serdecznie ;)

kolego zakładaj tematy w odpowiednich działach i nazywaj je adekwatnie do treści pytania!
czaja
Awatar użytkownika
bzyku777
Początkujący
Początkujący

Post autor: bzyku777 »

hej
mam u siebie moduł domykania w połaczeniu z sterownikiem centralnego zamka z wyjściem komfort (masa 18 sekund) szyby domykają sie kolejno co nie obciąża akumulatora
najłatwiej wpiaąc się w przełaczniki od podnośników
a co najwazniejsze trzeba obejsc przekażnik który daje napięcie na wyłączniki po zapłonie bo inaczej nie bedzie ci domykac moim skromnym zdaniem jest on nie potrzebny bo i tak cały prąd idzie przez przełacznki

reasumując przełacznik od szyb ma 6 pinów z czego pin nr.1 i 2 jest wyjściem na silnik podnośnika
i tak przy podoszeniu (co nas najbardziej interesuje) masz
pin nr 1--+12
pin nr 2--masa
przy opuszczaniu biegunowosc się zmnienia
musisz się wpiać w te przewody rozcinając je moduł będzie w spoczynku "przepuszczał" napięcia z wyłącznika do silników jakj bedzie załączony impulsem komfortu musi podac napięcia jak opisałem wyżej wówczas szyby się będa domykać
do każdego modułu dają odpowiedni schemat podłączenia
osobiście mam moduł MAXICAR na 4 szyby (choć wykorzystuję tylko 2) z domykaniem szyberdachu
Awatar użytkownika
wiatrak84
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: wiatrak84 »

Dzięki za podpowiedz
"najważniejsze trzeba obejść przekaźnik który daje napięcie na wyłączniki po zapłonie bo inaczej nie bedzie ci domykać moim skromnym zdaniem jest on nie potrzebny bo i tak cały prąd idzie przez przełącznik"
ale jak to zrobić bo rozumiem ze jak stacyjka nie będzie załączona to nie będzie prądu więc trzeba go z innego źródła podpiąć omijając ten przekaźnik??
Awatar użytkownika
Jacoo
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Jacoo »

Albo można kupić moduł domykania szyb MPW-4 (dla 4 szyb) i podłaczyć go zgodnie ze schematem dla sterowania dwuprzewodowego (dla 2 szyb) i problem stacyjki lub wymiany przekaznika na taki, który bez przekrecenia kluczyka bedzie trzymał bodajeże mase mamy z głowy. Modułu dla 2 szyb (MPW-2) niestety nie da sie wykorzystac do tego celu prze sterowaniu 2 przewodow. Popatrz sobie na schematy od tych modułów to Ci powinno rozjasnic wszystko, schematy są na necie :). Moduł MPW-4 (nie wiem jak jest w MPW-2) posiada dodatkowo płynną regulacje czułości.
:victory:

Tak dla przykładu montaż domykania szyb z wymianą przekaźnika, mysle ze koledzy z forum seata sie nie obrażą :oki:
http://klubseata.pl/forum/https://forum ... ic.php?t=0
Awatar użytkownika
bzyku777
Początkujący
Początkujący

Post autor: bzyku777 »

zmostkowac styki w przekażniku i po problemie
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”