dziwne"prykanie"przekaźnika sterownika (okolice bezpiecznik)

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

r
rafiprotector
Newbie
Newbie

dziwne"prykanie"przekaźnika sterownika (okolice bezpiecznik)

Post autor: rafiprotector »

Witam :) Dziwne rzeczy dzieją się w moim Classic-u a dokładnie chodzi mi o przekaźniki czy też sterowniki, nie wiem jak sie to nazywa :) (okolice bezpieczników) Jadąc po nie równej nawierzchni przekaźniki dziwnie "prykają" dzwięk podobny troche do zwarcia czy coś takiego.. nie mam jednak jakiś problemów z elektroniką.. wszystko działa jak należy.. bezpieczniki w porządku, wszystkie dobre.. Co dziwne nawet jak auto jest zgaszone, a kluczyki są w stacyjce, wystarczy że potrzęsę autem i przekaźniki znów sie odzywają :( to jest strasznie drażniące, muza w aucie musi być, bo inaczej nie da sie wytrzymac z tym " prykaniem" :( bardzo proszę o pomoc.. z góry wielkie dzieki :)
Awatar użytkownika
madmax
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: madmax »

Po pierwsze, koniecznie sprawdź czy wszystkie przekaźniki są do końca wciśnięte w swoje miejsca. Jeśli to nie pomoże musisz namierzyć, który przekaźnik tak hałasuje. W aucie mojej żony w jednym z przekaźników wyłamała się nóżka i podobnie na nierównościach łączyło/rozłączało i wkurw...rzało :grin: Nóżkę przykleiłem a ścieżkę polutowałem i grało - naprawa zajęła 10min.
moja czerwona taczka
Ślesin 2007 ║ Więcbork 2008 ║ Ślesin 2009 ║ Pławniowice 2009 ║ Ślesin 2011 ║ Dzierżązna 2011 ║ Ślesin 2012 ║ Dzierżązna 2013
Obrazek
r
rafiprotector
Newbie
Newbie

Odnalazłem winowajce tego "prykania" :D wygląda to jak przekaźnik, lecz chyba nim nie jest, bo z tego co mi wiadomo, przekaźnik ma cewke,a to coś cewki nie ma. W tym jest jakiś sygnalizator, podobny do głośnika :) Kod tego sygnalizatora to 292. Wyciągnąłem to i jest cisza, nie wiem jednak czy mogę bez tego jeździć. Wszystko działa, ale jednak do czegos to jest potrzene.. No właśnie do czego?? :)
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

zastaw światła włączone zgaszony silnik i otwórz drzwi powinien być sygnał a jeszcze sygnał pojawia się przy kontrolce oleju .
Z
Zico63c
Początkujący
Początkujący

Post autor: Zico63c »

Jeśli autko jest z rocznika do 97 - powinien być w gnieździe R9 skrzynki, w późniejszych - w niezależnym gnieździe głębiej, jest zamiennikiem przek. 36 i służy do przypominania wyłącznie o pozostawieniu świateł; od oleju jest system w liczniku. Tak więc może Kolega spokojnie jeździć bez, jedynie staranniej pamiętać o światłach.
r
rafiprotector
Newbie
Newbie

O światłach to już nie muszę pamiętać:) zainstalowałem sobie w Polówce takie fajne urządzenie które samo włącza światła zaraz po odpaleniu auta i wyłącza po zgaszeniu silnika :) naprawdę fajna sprawa :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”