[6N] Problem z układem chłodzenia

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
czesio
Raczkujący
Raczkujący

[6N] Problem z układem chłodzenia

Post autor: czesio »

Opowiem dokładnie o moim problemie:
Układ chłodzenia dwie rury dochodzące do chłodnicy ta u góry gorąca a ta na dole zimna jak by termostat nie puszczał ale wymieniłem na nowy i dalej to samo wiec wywaliłem go wo gule i działa obieg otwarty i 2 rury gorące to może pompa wodna wyjęta sprawdzona i wygląda jak nowa wiec co może być przyczyną?
Awatar użytkownika
sidewinder3
Pan Kubeczek

Post autor: sidewinder3 »

Króciec wodny. Taka plastikowa rurka którą się odkręca żeby wyjąć termostat. W środku jest poprzeczka (pewnie się wyłamała) o którą opiera się igiełka termostatu i w ten sposób otwiera się obieg wody do chłodnicy. Cena około 20-30 zł. Nr części podam jak znajdę

EDIT:
Tu: http://www.vagcat.com/epc/cat/vw/PO/200 ... 9/3010783/ na rysunku - część nr 12 (rysunek poglądowy)
Awatar użytkownika
czesio
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""sidewinder3""]Króciec wodny. Taka plastikowa rurka którą się odkręca żeby wyjąć termostat. W środku jest poprzeczka (pewnie się wyłamała) o którą opiera się igiełka termostatu i w ten sposób otwiera się obieg wody do chłodnicy. Cena około 20-30 zł. Nr części podam jak znajdę

EDIT:
Tu: http://www.vagcat.com/epc/cat/vw/PO/200 ... 9/3010783/ na rysunku - część nr 12 (rysunek poglądowy)[/quote]
Hmm.......czyli bez tej poprzeczki nie otworzy sie i bedzie caly czas zamkniety a czemu wetylator sie nie chce wlaczyc jak jest 110 stopni jest to mozliwe ze czujnik
Awatar użytkownika
Michał88
Swój
Swój

Post autor: Michał88 »

Bo włącznik wentylatora jest w chłodnicy a temperatury płynu w bloku silnika
Awatar użytkownika
dzidziuś
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: dzidziuś »

[quote=""czesio""][quote=""sidewinder3""]Króciec wodny. Taka plastikowa rurka którą się odkręca żeby wyjąć termostat. W środku jest poprzeczka (pewnie się wyłamała) o którą opiera się igiełka termostatu i w ten sposób otwiera się obieg wody do chłodnicy. Cena około 20-30 zł. Nr części podam jak znajdę

EDIT:
Tu: http://www.vagcat.com/epc/cat/vw/PO/200 ... 9/3010783/ na rysunku - część nr 12 (rysunek poglądowy)[/quote]
Hmm.......czyli bez tej poprzeczki nie otworzy sie i bedzie caly czas zamkniety a czemu wetylator sie nie chce wlaczyc jak jest 110 stopni jest to mozliwe ze czujnik[/quote]

też tak myślę, sprawdż króciec
Awatar użytkownika
czesio
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""dzidziuś""][quote=""czesio""][quote=""sidewinder3""]Króciec wodny. Taka plastikowa rurka którą się odkręca żeby wyjąć termostat. W środku jest poprzeczka (pewnie się wyłamała) o którą opiera się igiełka termostatu i w ten sposób otwiera się obieg wody do chłodnicy. Cena około 20-30 zł. Nr części podam jak znajdę

EDIT:
Hmm.......czyli bez tej poprzeczki nie otworzy sie i bedzie caly czas zamkniety a czemu wetylator sie nie chce wlaczyc jak jest 110 stopni jest to mozliwe ze czujnik[/quote]

też tak myślę, sprawdż króciec[/quote]

ale ja mam silnik 1,0 rok 98 iczy tam napewno jest ktuciec mam cos takiego u mnie ta igielka wchodzi w taka dziurke to jest to czy nie ?? jak to jest to tam ok jest jest dziurka i wyglada ze wszystko jest cale nie znam sie kompletnie wiec tak dziwnie pytam i pisze
Awatar użytkownika
Stawer
Początkujący
Początkujący

Post autor: Stawer »

Wlasnie to ze masz dziurke to znaczy ze wylamany kawalek plastiku jest. Tam nie powinno byc dziurki tylko igla powinna sie opierac o plastik. Kawalek jakby kopolki sie wylamal i powstala dziurka. Ja tak samo mialem. Krociec 100% do wymiany. Co do wentylatora to pewnie masz zakamieniony/ uszkodzony juz czujnik ten co sie montuje na chlodnicy. Wymien go a wentylator powinien sie zalaczac przy tych 100 stopniach. Zreszta on chyba ma ponizej 100 temp zalaczania pierwszego biegu.
Awatar użytkownika
sidewinder3
Pan Kubeczek

[quote=""Michał88""]Bo włącznik wentylatora jest w chłodnicy a temperatury płynu w bloku silnika[/quote]
Dokładnie tak. Czujnik uruchamiający wentylator znajduje się w chłodnicy i to właśnie osiągnięcie przez niego odpowiedniej temperatury powoduje załączenie wentylatora. Jeżeli więc nie będzie gorącego płynu w chłodnicy, czujnik nie zewrze styków i nie poda napięcia na wentylator. Jeżeli chcesz sprawdzić że wentylator działa, możesz wyjąć wtyczkę dochodzącą do czujnika i zewrzeć 2 styki (niestety nie pamiętam już które) - wentylator zastartuje
Awatar użytkownika
czesio
Raczkujący
Raczkujący

OKI dzieki wam wszystkim teraz zostaje sprawdzenie tego kolanka jak ta czesc sie nazywa dokladnie co mam kupic jakas fachowa nazwa jest ???
Awatar użytkownika
sidewinder3
Pan Kubeczek

[quote=""sidewinder3""]Króciec wodny[/quote]
A jak odkręcisz stary to znajdziesz na nim numer części. Zresztą zabierz go ze sobą do sklepu na wzór - będzie najłatwiej
Awatar użytkownika
czesio
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""sidewinder3""][quote=""sidewinder3""]Króciec wodny[/quote]
A jak odkręcisz stary to znajdziesz na nim numer części. Zresztą zabierz go ze sobą do sklepu na wzór - będzie najłatwiej[/quote]

Dziękuje wam wszystkim jeszcze raz :bow: .Już mam kupione zrobione i śmiga działa :yahoo: :victory:
A ja z ojcem cały silnik rozkręcony cały rozrząd paski pompa wyjęta a to jedna mała cześć która kosztuje w wejherowie 6,80zl dosłownie 10minut roboty
Awatar użytkownika
Stawer
Początkujący
Początkujący

Post autor: Stawer »

Ja sie juz nauczylem najpierw zagladac na forum, do ksiazki, znowu na forum (jak nie ma w starych postach to jeszcze nowy temat zalozyc :) ) wydrukowac schematy i dopiero do mechanika jechac z papierami i wiedza. No chyba, ze sam moge cos zrobic to wiadomo ze bez mechanika, ale zebranie info tak samo potrzebne ;P.
B
Buli fan VW
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Buli fan VW »

Radzę wymienić od razu o-ring między króćcem a głowicą silnika. Profilaktycznie bo lubią się wysypać po miesiącu od rozbiórki. Tyle z mojej strony:)

PozdraVWiam
Der Volkswagen. Da weiss man, was man hat.
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”