[86c2f] Polo 1.0 1993 spalanie i czujnik temp

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
kilovtk
Newbie
Newbie

[86c2f] Polo 1.0 1993 spalanie i czujnik temp

Post autor: kilovtk »

Witam wszystkich, jestem nowy jak widać i nie bardzo wiedziałem gdzie napisać więc postanowiłem tu. Od Wielkiej Niedzieli jestem posiadaczem (szczęśliwym ? - to się okaże) Polówki 1.0 93. Zakupiony dla mojej dziewczyny w celu nauki jazdy.

Mam takie pytania : ile może przeciętnie palić takie autko w cyklu miejskim ( bo jeśli wierzyć licznikowi benzyny , to na trasie na 100 km spalił nieco ponad 4 litry benzyny , co mnie wprost zadziwiło), był prawie pusty , wlałem niecałe 15 litrów benzyny z bańki , także dystrybutor nie mógł oszukać i był poziom przed cyferką 15 na liczniku. Po przejechaniu jakiś 140 km, poziom wbił się na grubszą kreskę poniżej czyli 10. Jestem w szoku.

2: Podobno był wymieniony termostat i ma być okiej ale czujnik temp włącza wiatrak chłodnicy przed (tak mi się wydaje kreską znaczącą 90 stopni a np u mnie w Sceniku jest to już za kreską ponad 90 stopni. To normalne ?

Jakie są wasze opinie nt tego konkretnie autka ? Dzięki z góry za opinie i pozdrawiam raz jeszcze.
Awatar użytkownika
picksar
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: picksar »

1. Spalanie na poziomie 4 l - nie możliwe (książkowo masz podane kolo 7l/100)
2. Wskazania wskaźników zwłaszcza poziomu paliwa traktuj orientacyjnie.
3. Co do włączającego się wentylatora to może być walnięty czujnik temperatury wkręcony w chłodnicę (jeśli wskaźnik temperatury pokazuje poprawną temp.)
--- SPRZEDAM CZĘŚCI ---
http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=61&t=24999
Polo Fox 86c/2f steilheck, 1.0 AAU
k
kilovtk
Newbie
Newbie

OK. Ale spalanie w trasie przy prędkości do 95km to nie wydaje mi się że aż 7/100.
Czujnik sprawdzę.

A jak ogólnie oceniają ludzie te silniki ? powiem że wcześniej z VW nie miałem nic a nic do czynienia, jest to pierwszy i mam nadzieje że nie będzie się zbytnio psuł chociaż przez rok.
S
Speede_ZGL
Swój
Swój

Post autor: Speede_ZGL »

kurcze takie spalanie to w dieslu jest ;) mi 1.0 na trasie (zalałem bak do pełna - 100km 30%miasto 70%trasa i znowu bak do pełna) spalił 5,8 i uważam że to jest normalne spalanie a jechałem 100km/h + kilka wyprzedzeń + w mieście żwawa jazda ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
picksar
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: picksar »

No na trasie zgodzę się że koło 6 łyknie ale nie 4
--- SPRZEDAM CZĘŚCI ---
http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=61&t=24999
Polo Fox 86c/2f steilheck, 1.0 AAU
k
kilovtk
Newbie
Newbie

Koledzy, to jest mój 8 samochód... nigdy nie miałem szczęścia do spalania... Kupiłem go prawie pustego.... Paliła się kontorlka już ponoć dawno. Zalałem 14l z bańki. Wskazówka była na niecałych 15l na poziomie wachy. Przejechałem 197 km ( na dzień dzisiejszy na stan na godz. 20.00 :) ) i jeszcze się kontrolka nie pali. Jeżeli rezerwa to 5l jak słyszałem to jestem dumny że jednak po tylu latach znalazłem coś co pali mało :) zamieniłem CC na VW PC i na razie jestem zadowolony, jeszcze żeby spalanie (powtarzam to już któryś raz ) było dobre - będzie okiej , a jak nie to LPG i gites na rok :)
k
kolunio21
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: kolunio21 »

W polo nie ma kontrolki rezerwy :P
A co do wentylatora to zobacz czy nie oszukuję się czarny czujnik który daje sygnał na zegary właśnie. mi kiedyś pokazywał cały czas nieco ponad 70 zimą i latem;d
k
kilovtk
Newbie
Newbie

Mógłbym przysiąc że jak go brałem to się świeciła kontrolka bo jeszcze szwagier mówił o już się świeci CPN (??? chyba że to jakieś złudzenie). Temp pokazuje koło 90 ale nie wiem , dlaczego po krótkim staniu w korku załącza się szybko wentylator, a nie np jak u mnie w Scenicu że dochodzi do 90 i trzyma... Ponoć wymieniania była uszczelka pod głowicą i termostat, choć w Polonezie jak miałem wymieniłem ze 3 i wszystkie wadliwe..
C
Crazy
Swój
Swój

Post autor: Crazy »

może to świecił olej? pokaż na jakiejś fotce co ci konkretnie świeciło. nie ufaj wskazaniom paliwa z zegarów, ras stanąłem na drodze, bo wyglądało że jeszcze jest paliwo, zapierniczałem na stację kupowałem kanistra i powrót do auta, mało przyjemny spacer. teraz uznaję 10 litrów za "światełko rezerwy" i dla pompy korzystniej jak coś tam chlapa w baku.
U mnie przy "luźnej jeździe" to 5,5-6 litrów łyka na dłuższych trasach. a jak dam mu 130km/h to obawiam się że i do 10 potrafi zeżreć.
co do wentylatora to albo czarny czujnik robi cię w konia, albo w chłodnicy. miernikiem możesz sprawdzić wskazania czarnego (na forum było). u mnie osobiście nigdy na tysiączce temperatura nie stała stabilnie na 90 stopni, zawsze było mniej, czujniki zmieniałem chyba wszystkich producentów, termostaty 2 razy do roku... uznałem że 1000 to za mały piecyk aby tym się martwić, jeździ, pali mało, co tam będę się czepiać cyferkom na zegarach.
s
sarti6
Newbie
Newbie

Post autor: sarti6 »

Witajcie. Słuchajcie, mam podobny problem, tylko w drugą stronę, spalanie z 7-8L wzrosło mi 12L. Wskazówka od temperatury nie chce przekroczyć 70 stopni, podejrzewam termostat - nie otwiera się, nie dogrzewa silnika i ssanie się nie wyłącza ( 1.0, 91r). Co Wy na to ? macie jakieś inne pomysły co mogło uledz awarii?
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

Kolego, w drugą stronę - termostat jest cały czas otwarty, puszcza płyn na duży obieg, a ten wychładza się w chłodnicy i nie może dogrzać. Tak czy siak do wymiany masz na bank termostat, króciec termostatu i oring.
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”