wąż od baku, uszczelnienie

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
pacanofka
Początkujący
Początkujący

wąż od baku, uszczelnienie

Post autor: pacanofka »

Witam, dzisiaj zauwazylem, ze mam mokre od benzyny na laczeniu tego węża, ktory idzie od wlewu, z bakiem. Czy jest jakas mozliwosc uszczelnienia tego? Czy od razu nowy bak musze kupic :(
Awatar użytkownika
czmc
Konkretnie zainteresowany

Post autor: czmc »

od baku idzie metalowa rura do wlewu... a na górze tej rury wlewowej idą tylko odpowietrzenia... chyba, że przy tankowaniu przelałeś wlew i poszło tymi wężykami (jeden idzie pod samochód, jeden wchodzi w bak przy pompce paliwa pod siedzeniem, i dwa małe łączą rurę wlewową z gumą przy co jest wkoło wlewu...)
Moje byłe POLO]
Obrazek
p
pacanofka
Początkujący
Początkujący

no ale mi cieknie brzy baku, mam polo na gazniku. Jak ta rura od wlewu wchodzi do baku to tam mi cieknie nieco
S
Speede_ZGL
Swój
Swój

Post autor: Speede_ZGL »

czyli na kolanku masz przegnite i zaczyna paliwo uciekać? uszczelnić można np poxyliną itp ale na długo to się nie zda ;)
Obrazek
B
Butthead
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Butthead »

Jeśli nieduże dziury to spróbuj zalutować jeśli masz możliwość. Ja to lutowałem lutownicą oporową (na spokojnie poświęciłem ze 2-3 godziny), na razie spokój już drugi sezon.
Awatar użytkownika
czmc

[quote="pacanofka"]no ale mi cieknie brzy baku, mam polo na gazniku. Jak ta rura od wlewu wchodzi do baku to tam mi cieknie nieco[/quote]

jeżeli mocno jest skorodowane to nie opłaci Ci się tego robić... zacznie gnić do końca, wymiana baku = 180/200zł
Moje byłe POLO]
Obrazek
p
pacanofka
Początkujący
Początkujący

to sie saczy tak, nie zostawia kropek na ulicy, jak spojrze pod spod to jest wokol mokre, ale nie leci tego tyle zeby kapalo. No i smierdzi benzyna
Awatar użytkownika
czmc

[quote="pacanofka"]to sie saczy tak, nie zostawia kropek na ulicy, jak spojrze pod spod to jest wokol mokre, ale nie leci tego tyle zeby kapalo. No i smierdzi benzyna[/quote]

może dopiero przy przechyłach podczas jazdy paliwa przelewa się w rurę i gdzieś wycieka... a tak na postoju może być mniej paliwa i poziom nie sięga....
Moje byłe POLO]
Obrazek
Awatar użytkownika
raadek1990
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: raadek1990 »

Obrazek

tak oto wygląda twój problem :D w tamtym roku kupiłem bak bo mój był zagięty i źle mi pokazywał stan paliwa nowego nie obejrzałem przed włożeniem i myślałem ze właśnie podczas wkładania się uszkodził jak go wyjąłem miesiąc temu i oczyściłem znalazłem kilka takich dziurek przez które kapało paliwo po zatankowaniu powyżej 50zl. poszedłem do sklepu hydraulicznego kupiłem taśmę do kanalizacji nawinąłem 5m na to i nie śmierdzi ani nie kapie na razie :D
nawinąłem 2 warstwy taśmy a w środek dałem folie :cool:
to był szybki projekt :oki:
renault19 chamade>peugeot306>polo>leon>golf - nigdy wiecej francuza :D
Obrazek [url=http://imageshack.u
Awatar użytkownika
czmc

[quote="raadek1990"]Obrazek

...[/quote]

a nie wyczyściłeś tej rudej i nie zabezpieczyłeś, żeby nie szło dalej ?:D ja bym się obawiał o to teraz :D nigdy nie wiadomo kiedy taśma odejdzie, paliwa to nie woda...
Moje byłe POLO]
Obrazek
Awatar użytkownika
raadek1990
Mały interesant
Mały interesant

wiem że paliwo to nie woda i że możne rozpuścić ale to była szybka akcja zanim pojadę do roboty :) zamazałem czymś tą rurę nie pamiętam czym na to taśmę folię i taśmę jak się rozleci to wymienię bak na ten stary tylko go pod prostuje trochę a teraz profilaktycznie jak mam zalać za 100 to leje 2x po 50 :) styczności z paliwem ma tyle co leci przy tankowaniu :) na razie się trzyma dobrze. miałem zalutować ale mam tylko lutownice transformatorową i jak by mi się grot przepalił wtedy robi się iskra to mogło by mi zniszczyć fryzurę :D
p
pacanofka
Początkujący
Początkujący

ja chyba zakleje poxilina i pozniej jakas tasma hydrauliczna zakleje, a w tym czasie poszukam sobie jakiegos baku i przerobie rure na gumowa
Awatar użytkownika
raadek1990
Mały interesant
Mały interesant

podpowiem ci tylko ze cholernie ciezko wsadzic ten bak jesli sie go oklei czymkolwiek :) nie wiem jak wyglada sprawa jesli posiada sie kanal :P
S
Speede_ZGL
Swój
Swój

Post autor: Speede_ZGL »

Podziele zdanie kolegi wyżej. Ja oklejałem dość porządnie izolacją to przy wkładaniu trochę się jej obsunęło ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
raadek1990
Mały interesant
Mały interesant

tobie sie obsunelo a jak ja nawinalem jakies 3mm to mi nie chcialo wejsc wcale ten waz na zagieciu sie blokowal musialem odgiac karoserie :D bo mi nerwy puscily a pozniej musialem wyjac go jeszcze raz i rozpilowac otwory na sruby bo pol sruby brakowalo i nie bylo opcji zeby to wsadzic jest tak skonstruowane na wymiar i juz :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”