odpala i po chwili gaśnie

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
vampirex
Raczkujący
Raczkujący

odpala i po chwili gaśnie

Post autor: vampirex »

witam, mam następujący problem. od jakiegoś czasu po odpaleniu auto pracuje jakby nie na wszystkich garach (na zimnym silniku). po przegazowaniu silnik szarpie ale jak dojdzie do ok 6 tys obrotów już jest ok (przy ponownym dodawaniu gazu przestaje szarpać). Dzisiaj po odpaleniu auto zaburzyło na jakieś 4 sekundy i zgasło i tak parę razy. dopiero jak przetrzymałem na rozruszniku i przegazowałem aby auto przełączyło się na LPG mogłem odjechać. Podsumowując na LPG jest wszystko ok, a na benzynie jest właśnie taki problem. Problem jest tym większy ze auto przełącza mi się na LPG po osiągnięciu pewnej temperatury silnika. Boję się, że pewnego ranka na zimnym silniku w ogole nie pojadę więc proszę o pomoc co to może być?

Dodam że moje polo to 1.6 8V z 95roku benzyna +LPG a moimi typami co do usterki są:
-filtr paliwa
-przewody wysokiego napięcia +świece
-pompka paliwa (oby nie to :cry:)
Awatar użytkownika
Diego69
Swój
Swój

Post autor: Diego69 »

Jak dla mnie pompka lekko nie domaga lub zapchany filtr paliwa.
Pierwszym krokiem jaki powinieneś podjąć to wymienić filtr paliwa...
Awatar użytkownika
VanP
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: VanP »

Sprawdź POMPKĘ PALIWA miałem podobnie w innym aucie i to była pompka
............................................................
POLO 1.4 101 KM 1998.11

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Awatar użytkownika
sebatec
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: sebatec »

Zaglądałeś pod kopułkę? Zobacz jak wyglądają w środku styki i palec rozdzielacza. Może masz wilgoć pod kopułką?
Das Auto.
Awatar użytkownika
vampirex
Raczkujący
Raczkujący

jak na razie kupiłem filtr paliwa i własnie idę go zamontować. niestety troszkę się pogimnastykuje bo nie mam kanału ale dam rade. jak nie pomoże sprawdzę kopułke tak jak pisał sebatec. jeśli nie pomoże sprawdzę pompke choć boję się przy niej grzebać
Awatar użytkownika
vampirex
Raczkujący
Raczkujący

wymieniłem filtr, przeczyściłem kopułkę i palec (nie było wilgoci) i wg mnie jest bez zmian chociaż nie mogę tego jeszcze stwierdzić bo nie sprawdzałem na zimnym silniku. pozostaje pompka paliwa i tu mam pytanie. jak we własnym zakresie mogę poprawić jej pracę i dobrać się do niej aby niczego nie popsuć, czy lepiej wymienić na nową?
Awatar użytkownika
Diego69
Swój
Swój

Post autor: Diego69 »

Nie koniecznie na nową, ale na 100% pewną- sprawną, z tego co piszesz to pompka działa i poprostu nie domaga czyli daje za małe ciśnienie, ja bym nie potrafił sprawdzić pompki w domowych warunkach :)
Awatar użytkownika
emce
Newbie
Newbie

Post autor: emce »

w obudowie pompki paliwowej w dolnej części znajduje się siateczka, może ona być zapchana i paliwo z trudem się do niej dostaje. Przeczyść ja delikatnie, może momoże, ja u siebie czyściłem bo niechciał odpalać i teraz jest git :thumbsup:
Obrazek
Awatar użytkownika
vampirex
Raczkujący
Raczkujący

chyba będę musiał dobrać się do tej pompki bo nadal mam ten problem a wczoraj wymieniłem już filtr paliwa, przeczyścilem kopułkę i palec rozdzielacza, dzisiaj świece i przewody. Co prawda auto teraz sprawujesię niebo lepiej ale problem poruszany w temacie nadal mnie dręczy
Awatar użytkownika
emce
Newbie
Newbie

Post autor: emce »

Życzę powodzenia. Pamiętaj podczas wyciągania ze zbiornika trzeba ją mocno przekręcic w lewo bo inaczej nie wyjdzie. A dalej dasz sobie radę;) pozdrawiam
Obrazek
A
Archeo
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Archeo »

A może po prostu wtryski sie zasyfiły.. jeździsz na LPG wiec one prawie nie pracują. To częsta usterka w autach z LPG. np. ja mam Staga i w instrukcji jest napisane ze auto powinno być jeżdżone na Pb (okolo 100km ) co około 5000km na LPG. Ma to niby zapobiegać właśnie zabeczeniu sie wtrysków.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”