zatem tak: przelozylem kola z tylu na przod, a na tylnie zalozylem nowe opony (musialem wymienic przednie bo sie ztarly). opony sa kierunkowe wiec nie dawalem po przekatnej. zauwazylem, ze sciaga mnie na lewo. co teraz czynic? geometria, przekladanie opon przednich stronami czy co? geometria na zimowych stalowych felgach byla robiona niedawno, a te co teraz mam to alusy na lato.
nie wiem co masz robić... należało by sprawdzić czy opony ok są tzn te na których ściąga... spróbuj założyć te nowe na przód co pisałeś że na tył dałeś i zobaczysz czy na nich też ściąga... jeśli też będzie ściągało to chyba nie obejdzie się bez regulacji geometrii zawieszenia... jak już będziesz musiał gdzieś jechać na geometrię to jedz tam gdzie mają komputerowe ustawienie geometrii tzn mają przyrządy do ustawienia każdej osi osobno i dają wydruk wszystkich kątów oraz zbieżności co do osi z przodu i z tyłu i masz na papierze co i jak...
jeśli na tych nowych Ci ściąga dalej to na geometrie musisz jechać bo my Ci raczej nic więcej nie wymyślimy... może robiłeś coś ostatnio przy zawieszeniu? wymieniałeś może coś? sprawdź czy alufelgi są dobre czy mają pierścienie centrujące i jeśli tak czy nie są powycierane za bardzo albo uszkodzone... nie wiem co jeszcze mógłbyś sprawdzić...
jutro bede testowal. pierwsze w planie na chwile przelozyc kola miejscami z przodu i zobaczyc czy sciaganie sie zmienilo. jesli nie to sie zbieznosc machnie. a jak to nie pomoze to trzeba bedzie nowe dac na przod i dalej diagnozowac. zobaczymy co ot bedzie. opisze wyniki.
tylko żebyś przypadkiem nie pojechał do macherów co tylko zbieżność ustawiają.. jedz tam gdzie komputerowo ustawiają również kąt pochylenia koła i sprawdza resztę kątów oraz równoległość osi i wszystko to co potrzeba...
powiem Ci ze mialem to samo w poprzednim polo, co najlepsze jezdzilem na nowych oponach na gwintowanym zawieszeniu i bylo ok, po zmianie na zawieszenie oryginalne i ustawieniu zbieznosci samochod sciagal w prawo, przelozylem koła przednie odwrotnie (z lewego na prawe) i sciagalo w druga strone, okazalo sie ze opony sie poprostu tak "ulozyly" - byly to nowki wiec poszly do reklamacji
problem chyba rozwiazany. po wielu kombinacjach poprawilo sie po zmianie opon z przodu na felgach lewa na prawa i odwrotnie (opony kierunkowe), oraz ustawione zbieznosc i katy. zamina nowe opony na przod nie dalo efektow.