jakie obroty powinien mieć sdi na zimnym(zaraz po odpaleniu) i póżniej na ciepłym silniku ?
zauważyłem, że u mnie zawsze są takie same ?! co może być problemem?
dodam też, że zauwazylem, że dłużej kręci na ciepłym, żeby odpalił - ale to domyślam się, że popmpa pada.
[quote="norekuk"]jakie obroty powinien mieć sdi na zimnym(zaraz po odpaleniu) i póżniej na ciepłym silniku ?[/quote]
to jest wg mnie i uzależnione od temperatury otoczenia:
przy temperaturze poniżej zera obroty (chociaż u mnie) przez chwilę utrzymywały się powyżej 1000 obr/min a potem spadały do niecałych 900 obr/min ,
teraz po odpaleniu przy temperaturze parę stopni powyżej 0 C trzymią nie całe 900 obr/min od razu
wg mnie nie ma żadnego problemu chyba że są jakieś jeszcze inne objawy.
Ale niech wypowiedzą się jeszcze inni
Gepard
poniżej 900 ? ostatnio bawiłem się elektronicznym obrotomierzem to on wskazuje chyba około 930 -940 jak się nie mylę. Jak jest silnik zimny i jest zimno to mam lekko koło 1000 obroty przez chwile potem opadają. Jak nie jest zimno to non stop tyle samo mam obrotów.
egr nie ma nic do tego. Poprostu ECM lub inny uklad sterujacy ( tak jak w AEFie jest) decyduje o tym czy podawac wieksze obroty czy nie. Zalezne jest tood temperatury silnika a w niektorych autach innej marki nawet i temp otoczenia , paliwa w bakuy czy chocby temp powioetrza w dolocie( info z przeplywki).
a w AEF znajduje się coś takiego co odpowiada za zwiększenie obrotów pompy w przypadku większego poboru prądu (np. włączona klima + wiatrak chłodnicy) ?? Bo słyszałem że skoro pompa jest na lince to nie ma czegoś takiego jak samoregulator który jest np. w SDI czy TDI. Po prostu w razie większego poboru z alternatora obroty automatycznie spadają i pompa nie ma nic do gadania.
Mozliwe z enie ma tekiej potrzeby by zwiekszac obroty. Powodem moze byc to ze obroty w AEF sa i tak juz dosc wysokie w porownaniu do innych silnikow. Do tego beny sa dosc slabe na biegu jalowym a diesel bardzo mocny wiec cizko go zdławic. wAEF jalowe to 940-960. Obciazenie klima chyba nie jest straszne dla diesla i nawet w tdi jakos nie zauwazylem podnoszenia obrotow. ALternator- hmm prad jaki podaje uzaleznione jest od wypelnienia rdzenia ale mimo to nie poda ci powiedzmy 90 amper na biegu jalowym tylko okolo 30-40A. Wydaje mi sie ze nie ma ukladu odpowiedzialnego za to w AEF ale ja nie mam klimy w poli to tego nie potwierdze.
w sumie to sprawdzalem na schemacie i niby AEF ma to tak spiete ze "komputer sterujacy swiec żarowych" steruje "zaworem regulacyjnym biegu jalowego" czyli wychodiz na to ze moze podniesc obroty zwlaszcza ze dochodzi do tego komputerka sygnal od altka tak jak od czujnika temp cieczy chlodzacej ktory tak wielu z nas odcinalo by poprawic odpalenie na cieplym. Wychodzi na to ze ten komputerek robi za taki ubogi ECM bo monitoruje sporo czujnikow i reaguje na ich sygnaly.