[9n] brak sygnału dżwiękowego przy nie zgaszonych światłach

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
piotr7022
Newbie
Newbie

[9n] brak sygnału dżwiękowego przy nie zgaszonych światłach

Post autor: piotr7022 »

witajcie. ostatnio w swojej polówce 9N z 2003r zauważyłem że po wyjęciu kluczyka ze stacyjki brakuje sygnału dźwiękowego który wcześniej był gdy zostały nie wyłączone światła lub kierunkowskaz itp. czy ktoś może wie co mogło się z tym stać. dzięki pozdrawiam :?:

Na przyszłość pisz tematy w odpowiednim do tego dziale

mario
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

To nie jest tak, że musisz jeszcze drzwi otworzyć?
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
p
piotr7022
Newbie
Newbie

no tak masz rację ale przy otwartych drzwiach też się nic nie dzije
m
maximus77
Newbie
Newbie

Post autor: maximus77 »

To typowa oznaka padniętej krańcówki w zamku drzwi, wątek wielokrotnie przerabiany. Niestety ten typ tak ma do wymiany cały zamek albo regeneracja mikrostyku. Jeżeli przy otwartych drzwiach oświetlanie wnętrza tez się nie włącza to z pewnością mikrostyk. Na 100% sprawdzisz podpinając VAGa w module komfortu powinien być błąd:

"928 - Siłownik zamka centralnego lewy przód - F220 nieprawidłowy sygnał - BŁĄD SPORADYCZNY"
p
piotr7022
Newbie
Newbie

ok, dzięki. pozdro.

aha czyli wymiana zamaka to raczej nie mały koszt, tym bardziej że mam tylko centralny zamek. a jest teraz ryzyko że drzwi mi się po prostu nie roztworzą??
p
piotr7022
Newbie
Newbie

no fakt światła wewnętrzne się też już nie włączają czyli to ten mikro-styk? czyli jaki może być koszt naprawy
m
maximus77
Newbie
Newbie

Post autor: maximus77 »

Koszt - to zależy, nowy zamek w aso - parę stówek, używka z alledrogo ok 100, samodzielna naprawa za free. Nie jest to skomplikowana naprawa, chociaż VW trochę naprawę utrudnił, powodem są prowadnice elektrycznych szyb, ale do opanowania. Na używki trzeba uważać bo trafiają się w opisie "idealnie sprawne" ale akurat ten mikro-styk nie styka :) Po wymontowaniu zamka należy sprawdzić kabelki idące z tego włącznika do płytki PCB, czasem trafi się tzw "zimny lut" ale na 99% wina leży w samym mikrostyku jest on rozbieralny wiec można przeczyścić, co prawda mocowany jest on do mechanicznej (metalowej) części zamka "jednorazowo" poprzez roztopienie końcówek ale można je przyciąć wstawić śrubkę lub inny patent, klej itp wiec nie ma problemu. Niesprawny mikrostyk nie spowoduje ze nie otworzysz drzwi z tym akurat problemu nie ma, kluczem zawsze otworzysz i nie ma tu znaczenia czy masz tylko centralny; pilot, alarm to już kwestia modułu komfortu i pilota, zamki są takie same. Kłopotliwe może być tylko brak lampki i brak info o niezgaszonych światłach da się z tym żyć :) Co prawda w necie trudno trafić na dobry tutorial do 9n ale analogicznie jest w golfiku drobne różnice są ale powinno Ci to ułatwić naprawe ->
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... 5#p3041990 mam nadzieje ze pomogłem.
s
stendbeck
Newbie
Newbie

Post autor: stendbeck »

Witam wszystkich forumowiczów, dzisiaj kupiłem Polo :) Nie wiem jeszcze czy można tak odświeżać tematy bo nie doczytałem reg. jeśli nie to przepraszam. Niestety przykra niespodzianka na początek, nie działa czujnik zarówno prawych jak i lewych drzwi przednich jak u kolegi powyżej.
Kłopotliwe może być tylko brak lampki i brak info o niezgaszonych światłach da się z tym żyć
Problem jest gorszy bo jak otworze drzwi z pilota i wrzucę kluczyk do środka, auto nie zorientuje się że drzwi były otwarte (bo czujnik nie działa) i po 30 sekundach się samo zamknie z kluczykami w środku... Możliwe że oba czujniki są zepsute? nie ma do tego jeszcze jakiejś centralki która mogła by się popsuć? Czujniki w tylnych drzwiach działają ok (zapala się wewnętrzne światło i alarm się dezaktywuje)
Awatar użytkownika
Pita_600
Początkujący
Początkujący

Post autor: Pita_600 »

[quote=""stendbeck""]Witam wszystkich forumowiczów, dzisiaj kupiłem Polo :) Nie wiem jeszcze czy można tak odświeżać tematy bo nie doczytałem reg. jeśli nie to przepraszam. Niestety przykra niespodzianka na początek, nie działa czujnik zarówno prawych jak i lewych drzwi przednich jak u kolegi powyżej.
Kłopotliwe może być tylko brak lampki i brak info o niezgaszonych światłach da się z tym żyć
Problem jest gorszy bo jak otworze drzwi z pilota i wrzucę kluczyk do środka, auto nie zorientuje się że drzwi były otwarte (bo czujnik nie działa) i po 30 sekundach się samo zamknie z kluczykami w środku... Możliwe że oba czujniki są zepsute? nie ma do tego jeszcze jakiejś centralki która mogła by się popsuć? Czujniki w tylnych drzwiach działają ok (zapala się wewnętrzne światło i alarm się dezaktywuje)[/quote]

Moim zdaniem wszystko jest ok. Alarm sie rozbroi po zalączeniu zapłonu. Spróbuj.
s
stendbeck
Newbie
Newbie

Masz rację, rozbraja się, ale dziś miałem sytuacje że otworzyłem auto, ale się zorientowałem że zapomniałem portfela, więc kluczyki rzuciłem na fotel i do domu po portfel, wracam a tu auto zamknięte. Dobrze że to było pod domem to miałem zapasowy klucz pod ręką. Do tego ostanie 5 lat jeździłem Fiatami, tam światła są zapalone cały czas (same gasną po zgaszeniu silnika i włączają się po zapaleniu) wiec tu kompletnie nie pamiętam żeby je zapalać/gasić więc to dość uciążliwe
Awatar użytkownika
Pita_600
Początkujący
Początkujący

Post autor: Pita_600 »

[quote=""stendbeck""]Masz rację, rozbraja się, ale dziś miałem sytuacje że otworzyłem auto, ale się zorientowałem że zapomniałem portfela, więc kluczyki rzuciłem na fotel i do domu po portfel, wracam a tu auto zamknięte. Dobrze że to było pod domem to miałem zapasowy klucz pod ręką. Do tego ostanie 5 lat jeździłem Fiatami, tam światła są zapalone cały czas (same gasną po zgaszeniu silnika i włączają się po zapaleniu) wiec tu kompletnie nie pamiętam żeby je zapalać/gasić więc to dość uciążliwe[/quote]

no cóż... :D
trzeba sie przyzwyczaić :D
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

Po otwarciu drzwi zamek nie powinien się znowu sam zatrzasnąć. Masz padnięte krańcówki w drzwiach. Nie ma nic innego za to odpowiedzialnego. Ja mam to samo, tyle że tylko w drzwiach kierowcy. A światło w środku się zapala po otwarciu drzwi?

Pozdrawiam
A
Areek2
Newbie
Newbie

Post autor: Areek2 »

Pierwszy post na forum, więc witam ;)

Czy tak wygląda ten mikrostyk w zamku? Jest jakaś różnica pomiędzy prawym, a lewym?
Obrazek
s
stendbeck
Newbie
Newbie

Światło zapala się przy otwieraniu tylko tylnych drzwi, tak myślałem że to mikrostyki, w najbliższym czasie postaram się do nich dobrać :-D
A
Areek2
Newbie
Newbie

Post autor: Areek2 »

Podpowie ktoś?
Chciałbym kupić przed rozebraniem drzwi. Przecież nie jedna osoba z forum już się do tego zabierała :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”