Witam
Mam polo classic '97 1.4 + instalacja lpg BRC Sequent 24
Moj problem polega na tym, że auto straciło na mocy. Jadąc do miejscowosci na trasie "szla" normalnie bez problemu 140kmh (v-max na lpg ~ 150kmh) teraz cos sie jej poprzestawialo, stracila na mocy- wiecej niz 120nie chce isc, ponadto normalnie jak sobie wrzucilem 5bieg i jechalem ok 60kmh przy obrotach 1500-1800 to sobie elegancko jechala a teraz czuć szarpanie, dzisiaj wymienilem swiece na NGK jednakze nadal nie ustapilo, wydaje sie, że troche lepiej jest. Moze to byc wina przewodow WN ?? albo kopulku ? W piatek jade na wymiane filtrow od gazu, zobacze czy moze jej sie poprawi. Ciezko mi wyczuc sprawe jak chodzi na benzynie bo co chwila mi wtryski sie zapiekaja i od tego tez miala spadek mocy, ale za to na gazie bylo ok. Czekam na jakies porady co to ewentualnie moze byc
Może masz zapchany katalizator? I przewody też możesz sprawdzić - jak stare to wymienić
Weź zrób test i w nocy otwórz maskę - jak zobaczysz skaczące iskry od kabli WN to najprawdopodobniej masz winowajcę
Auto z instalacją LPG jest szczególnie wrażliwe na słabe elementy zapłonu.
Jaki przebieg masz auta (ten faktyczny a nie z licznika )
jak kupilem to bylo na liczniku 120tys teraz jest 151, faktycznie mysle ze moze byc kolo 180, przez 2 lata wymienilem teraz pierwwszy raz swiece, byly jakies g*wna "champion" przewodow nie zmienialem zobacze jesszcze kopulke i "palec" co do katalizatora to tez chyba pora go wyciac
Nie wycinaj katalizatora. To ostateczne posunięcie.
Zrób to co masz zrobić. Do tego filtr powietrza i paliwa.
Takie szarpanie i spadek mocy kojarzy mi się z 3 rzeczami.
1. Nie pali na wszystkie gary.
2. Lewe powietrze.
3. Problemy z dystrybucją paliwa.
Zawsze mi ciężko coś radzić przy LPG to zostawiam fachowcom.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee
Jak długo auto ma założoną instalacje gazową ? Co prawda w moim gazu nie mam ale kumpel miał podobny przypadek w swoim polo i okazała się uszczelka pod głowicą. Po prostu gaz ma wyższą temp spalania i uszczelki siadają dużo szybciej.
Według mnie to tak jak napisane wyżej coś z elektroniką lub właśnie ta uszczelka. pozdro
No to teraz wszystko ciekawie sie rozlozylo :/ sprawdze pzrzewody, co do uszczelki to tez ja sprawdze, ponadto zauwazylem minimalne slady oleju z tylu silnika, musze zlokalizowac skad to sie wzielo.Gaz jest od sierpnia, jutro jade na przegląd po 15000km do gazownika zobaczymy co on powie