Problem przy odpalaniu auta które stało na podjeździe

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

S
Sancez
Początkujący
Początkujący

Problem przy odpalaniu auta które stało na podjeździe

Post autor: Sancez »

Witam,

Zauważyłem dzisiaj przy odpalaniu pewien problem - auto stało całe wczorajsze popołudnie i noc na podjeździe, nie jest to jakaś zabójcza górka, ale poziom to nie jest - auto nie chciało przed dłuższy czas odpalić i po chwili zaczęło pikac i pojawiała się kontrolka oleju :/ Dopiero za którymś razem odpaliło - czy ktoś wie o co chodzi ? Szczerze mówiąc zmartwiło mnie to trochę, gdyż auto niedawno kupiłem a nie chciałbym już mieć z nim problemów - czy to może być wina świec ?

Pozdrawiam,
Tomek.
m
mistrzsieci
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: mistrzsieci »

nie chciało odpalić to znaczy że rzęziło rzęziło i nic czy po prostu nic się nie działo po przekręceniu kluczyka?

Jeśli chcesz radzić się na forum to opisz jak najdokładniej swój problem, nikt z nasz - czyli forumowiczów - nie widział jak to auto zapalało...

W nowych silnikach samochód nie odpali jeśli czujnik oleju poda mu dane o jego braku w silniku (albo dużo za niskim stanie) a jak wiadomo kiedy tak stał całą noc to mogło całkowicie z czujnika olej wylać...

Może być to wina słabego akumulatora, braku oleju w silniku, ew. wycieków oleju wewnątrz silnika - olej wcieka w komorę spalania i auto nie chce zaskoczyć...

A jakiego koloru dym wydobywa się po rozruchu?
Obrazek

Obrazek

Obrazek
S
Sancez
Początkujący
Początkujący

Polo 1,9 SDI 99'. Auto stało silnikiem do dołu, dawałem zapołon, znikały kontrolki wszystkie - zostawała tylko od akumulatora i awaryjnego - rzęziło rzęziło ale nie odpalało i zapalała się kontrolka oleju. Po jakimś czasie dopiero zaskoczył.

W pon jadę do mechanika co zajmuje się głównie tylko VW, na kontrolę po zakupie - niech powie co i jak ewentualnie do wymiany. Akumulator naładuję zapobiegawczo, choć wcześniej odpalał bez problemu - a mrozów nie ma przecież.

Dym, hmmm - troszkę ciemnawy, ale poziom oleju jest w normie, nie wygląda aby silnik coś "pobierał". Uszczelki chciałbym i tak zapobiegawczo wymienić - czy są to duże koszty ?
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

dodam tylko a paliwo w zbiorniku było dosyć mogło zaciągnąć coś ze zbiornika lub się zlać jeśli na podjeździe stało
m
marcin86
Swój
Swój

Post autor: marcin86 »

Napisz czy benzyniak czy diesel. Jesli diesel to moglo Ci paliwa uciec z pompy wtryskowej stad te problemy. Ale tak jak pisze kolega mistrzsieci opisz co sie dzialo jak kluczyk przekreciles, krecil Ci rozrusznik?
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa...
Pogotowie komputerowe, alarmy samochodowe, centralne zamki... 664 183 673
S
Sancez
Początkujący
Początkujący

Diesel 1,9 SDI 99'. Samochód stał silnikiem do dołu. Rzęził rzęził i nie odpalał, po czym włączała się kontolka oleju. Dopiero za którymś razem zaskoczył.

W pon jadę do mechanika na przegląd co i jak, bo auto mam od soboty i zapewne jest w nim kilka części do wymiany na starcie, jak rozrząd czy świece. Ponadto martwi mnie to że auto przy odpalaniu zostawia czarną plamę z wydechu na ziemi - łyka olej ? Poziom jest w normie, z dołu nic nie cieknie więc nie wiem.
Awatar użytkownika
picksar
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: picksar »

Może ta czarna plama to płyn chłodniczy, nie ubywa Ci go?
--- SPRZEDAM CZĘŚCI ---
http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=61&t=24999
Polo Fox 86c/2f steilheck, 1.0 AAU
m
mistrzsieci
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: mistrzsieci »

Przegoń auto na dłuższej trasie żeby wody nie było w układzie wydechowym i sprawdź poziom wszystkich płynów :)

Bo jak pisali koledzy wcześniej nie musi być to akurat olej - chociaż zauważysz dopiero po dużej ilości km że go bierze, bo jak stoi to go oczywiście nie przepala.

A masz katalizator w aucie?
Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”