Witam jestem nowy na tym forum.
Jestem posiadaczem POLO 1.0 i od jakiegoś czasu mam problemy z silnikiem. Zaczęło się od problemów z odpalaniem ale ta usterka już została usunięta.
Problem polega na tym ze po odpaleniu przy próbie ruszenia (wciśnięcia pedału gazu) silnik zamula się, przy tym spadają obroty, silnik szarpie, dusi się i przygasa.
Po kilku próbach odpalenia wreszcie się stabilizuje i można jechać. Czego to może być wina ??
Auto było już w dwóch warsztatach gdzie zostawiłem 1200zł ( wymiana filtru paliwa, świec, kabli, kopułki, pompy paliwa, wtryskiwaczy, czujnika temperatury silnika, filtry powietrza itp, )
a masz instalacje gazową?
jeśli tak to zakręć zawór od butli zużyj gaz który pozostał w rurkach od instalacji i wtedy sprawdż czy nadal jest problem, czasami membrany w inst. gazowej pękają i przepuszczają delikatnie gaz którego sie troche uzbiera i tak sie dzieje ponieważ silnik dostaje dwie mieszanki i nie może ich przepalić i może dlatego dopiero za którymś razem jak już go przepali to jest ok, a jeżeli nadal będzie problem to spróbuj odpalić z gazu a nie z paliwa i wtedy będziesz wiedział gdzie szukać usterki bo jeżeli na gazie będzie ok to wiadomo że układ paliwowy szwankuje, ale to oczywiście jeżeli masz instalacje gazową
może wart by było podłączyć pod VAGa? mechanicy zapewne wszystko na czuja wymieniali dlatego tak koszta podskoczyły, a VAG zazwyczaj prawde powie i nie wydasz 1200zł tylko ulamek tej kwoty...
btw. stawiam na sondę lambda ale ręki uciąć nie daję
Witam mam podobny problem przy 1,6; silnik ma gaz ale na benzenie czy na gazie jest taka sama sytuacja, przy ruszaniu puszczaniu sprzęgła silnik lekko się zamuli obroty zejdą do 750-800. Dodam że Vag nic nie wykazał była robiona adaptacja przepustnicy, w gazie nie ma tez błędów. To jest bardzo denerwująca przypadłość.
Witam, podepnie się pod temat, jestem nowy na forum. Posiadam Polo 6N z 1997r. 1,6B (bez LPG) i problem w tym że przedwczoraj został wymieniony rozrząd, pasek, rolka napinacza, klocki hamulcowe wszystko robione u mechanika. Przed wymiana rozrządu było wszystko w porządku teraz falują obroty, nie zawsze samochód wkręca się na obroty, przy ruszaniu czasami szarpie i gaśnie. Był u mechanika z ta usterka był podłączony pod komputer żadnego błędu nie wykazało, został przeczyszczony przepływomierz. Wypowiedzcie się na ten temat, co może być nie tak, czy został źle ustawiony rozrząd. Według mnie może być to kopułka lub palec. Czekam na wasze wypowiedzi.