[6n2] opony sa dobrze załozone? Odgłos sprzęgła, rozrusznik

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

s
stillo
Mały interesant
Mały interesant

[6n2] opony sa dobrze załozone? Odgłos sprzęgła, rozrusznik

Post autor: stillo »

Witam,
Mam pare pytań:

2 dni po zmianie opon zauważylem że z tylnymi jest coś nie tak,jakby jedna z nich jest na odwrót:
Obrazek
Obrazek

Czy warto jechac i jeszcze raz je zmienic? Nie znam sie na oponach dlatego pytam :)

Druga sprawa ktora mnie nurtuje od dłuższego czasu to odgłos sprzęgła:

http://www.wrzucaj.com/856

Zalaczony silnik, od 20sek wciśniete sprzęglo i zmiana biegów a pod koniec(41sek) puszczone sprzęgło(nagrywane pod kołem kierowcy)

Olej w skrzyni biegow był zmieniany w zeszłym roku,jak kupiłem auto to lekko ciekło z ??czujnika wstecznego??
Słychac takie mielenie(przy wciśnietym sprzęgle ustaje),biegi 1,2 w zime wchodziły z lekkim oporem teraz dzieje się tak tylko czasem.Natomiast wsteczny delikatnie czuć że wszedł.
Po 15 minutowej jezdzie to mielenie zdecydowanie cichnie i żeby je usłyszeć trzeba sie mocno wsłuchać.
Mechanik twierdzi że dopóki nic poważnego się nie dzieje to moge tak jezdzić.
Auto ostatnie czasy dużo stoi, czasem i 7 dni może stad ten "problem"?

Ostatnia przypadłość drecząca moje polo:
Pare razy mi się zdarzyło że nie moge odpalić silnika za pierwszym razem,wystepuje to naprawde sporadycznie,pierwszy raz zdarzylo sie to w zimie przy -10C.Krecilem na rozruszniku moze z 3 sek az nagle slychać było taki dźwięk trrrrrrrrrrr(jakby cos przeskoczylo i nie potrafilo zazebic),po ponownej probie odpalilo bez problemu.Kilka dni temu znowu mi się to przytrafiło a pomiedzy tymi przypadkami odpala bez problemu.Co to moze być?

To jest moje pierwsze auto,pierwsze kupione jako uzywane a rodzice jezdza nowymi wiec nie mam kogo spytac o to co mnie nurtuje :?

Dzięki za poswięcony czas. :boredom:
Obrazek
Awatar użytkownika
Klimator
Początkujący
Początkujący

Post autor: Klimator »

Po czym twierdzisz ze jest na odrot ?? jesli na zadnej z tych opon nie ma napisu direction czy cos podobnego ze strzalka w ktora strone maja sie krecic to chyba nie ma znaczenia jak jest zalozona opona ;]
Polo 6n2 1.4 MPI 2001 benz + gaz
Obrazek
Awatar użytkownika
Rafesc
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Rafesc »

na kazdej oponie powinna być napisana strona która idzie od wewnątrz "in side" jezeli tak jest i niema żadnej strzałki "rotation"
to znaczy ze jest dobrze
Rafesc
M
Marcin_86_21
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Marcin_86_21 »

mi sie zdaje ze nie są na odwrót wydać wyraźnie ze po obu stronach są takie same jaka marka opony? nie czasem dębica? zrób zdjęcie z boku opony
s
stillo
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: stillo »

Opony nie maja zadnej strzalki tak jak mam z przodu.Czytalem ze skoro opony sa symetryczne to bez znaczenia jest strona zakladania.To sa opony Kumho Solus takie:

Obrazek

A zna ktos odpowiedz na pozostałe moje pytania?
Obrazek
m
mmmarcin
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: mmmarcin »

Opony są dobrze założone, są symetryczne. W takim wypadku oponę zakłąda się "lepszym na zewnątrz" (o ile dobrze pamiętam)
S
St0ne
Newbie
Newbie

Post autor: St0ne »

Opony to mały pikuś to mielenie ze skrzyni biegów pochodzi od rozsypanego łożyska które dostało się do środka i rozwaliło przy okazji zębatki, miałem tak w poprzednim Polo 6N. W praktyce cała skrzynia do wymiany. Co do odpalania to nie wiem, ale kupiłeś jakąś padlinę straszną.
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”