[6R] Park Pilot - czy zakładać ??

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
majcher836
Początkujący
Początkujący

[6R] Park Pilot - czy zakładać ??

Post autor: majcher836 »

Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie montaż czujników cofania do mojej polówki. Chciałbym zamontować sobie oryginalne czujniki wraz z modułem i kablami pod radio RCD510. Na Allegro znalazłem kompletny zestaw za moim zdaniem przyzwoitą kasę http://allegro.pl/show_item.php?item=1464711305. Do klienta mam w sumie blisko. Wystarczy podjechać i kupić Czasem mam problem i poprostu boję się blisko podjeżdżać i parkować w ciasnych parkingach między autami W dodatku myślę ze to fajna i potrzebna funkcja Chciałby, uzyskać taki efekt: http://www.youtube.com/watch?v=JczkkEIMPzM Troszkę żałuję że nie zamowiłem sobie tego bajeru;(
Myślę że dałbym radę to sam zrobić jednak jest wiele niewiadomych.

Mam pytania do Was:

1. czy nie będzie problemu z ich zainstalowaniem?
2. czy trzeba będzie ściągać zderzak przy wierceniu?
3. pod co podłączam moduł?
4. czy czujniki da się zaślepić kolorem czerwonym ?
5. czy moduł ma znajdować się przy radiu czy w bagażniku?

Proszę o rady Narazie wstępnie chciałbym podejść do tematu i się rozeznać czy wogóle gra jest warta świeczki
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Alan6R »

Ad1. Nie będzie żadnego problemu, trochę chęci i ogarniesz to sam. Spokojnie otrzymasz wizualizacje czujników na wszystkich radiach montowanych w Polo, prócz RCD 210.
Ad. 2 Tak, będzie trzeba ściągać zderzak w celu zamontowania wiązki od czujników jak i samych czujników, to chyba zresztą logiczne
Ad. 3 Moduł podłącza się pewnie pod +12V, masę, CAN Low, CAN High, oraz sygnał od światła wstecznego (choć może on lecieć też już po CANie)
Ad. 4 Czujniki się nie zaślepia, tylko one są w danym kolorze.
Ad. 5 Moduł instalujesz z tyłu w bagażniku. Ewentualnie buzzer możesz umieścić bardziej z przodu pojazdu.
Ślesin 2009 | Pławniowice 2009 | Pławniowice 2010
VW Polo 6R 1.2 TSI Highline.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stat
R
Rafomatic
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Rafomatic »

Jako, że zakładałem parktronik u siebie, uważam, że to świetna sprawa, ze względu na ograniczoną widoczność do tylu i gdy cofa się jak jest ciemno. Na początku tez marzył mi się efekt ops na wyświetlaczu radioodbiornika, jednak ze względu na koszty w stosunku do efektu, zarzuciłem sprawę i wybrałem ze strony vw akcesoria zwykłe czujniki z sygnalizacją akustyczną. W dodatku ze względu na gwarancję nie mogłem bawić się w dokladanie samemu uzywanych czujnikow. Fakt, przydalby sie wyswietlacz, bo pokazuje, ktory czujnik jest najblizej przeszkody, ale mimo to i tak jestem bardzo zadowolony, a i czujniki pomalowane wygladaja jak fabryczne. Nie chcialbym Cie zniechecac, ale moze byc ciezko samemu uzyskac efekt ops, bo standardowo polo ma inny can gateway. Natomiast ta polowka na filmiku yt musi miec fabrycznie zalozone czujniki i inna szyne can, a to juz dodatkowy koszt.
Awatar użytkownika
kar01
Początkujący
Początkujący

Post autor: kar01 »

Gdzie na stronie VW akcesoria są czujniki parkowania? Ja nie widzę, przynajmniej 'akcesoria nowe polo' :P
Obrazek
R
Rafomatic
Raczkujący
Raczkujący

[quote="kar01"]Gdzie na stronie VW akcesoria są czujniki parkowania? Ja nie widzę, przynajmniej 'akcesoria nowe polo' :P[/quote]

O tutaj:
http://www.volkswagen-akcesoria.pl/inde ... =3&id=2263
Awatar użytkownika
kar01
Początkujący
Początkujący

Post autor: kar01 »

Dzięki ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
majcher836
Początkujący
Początkujący

[quote="Rafomatic"]Nie chcialbym Cie zniechecac, ale moze byc ciezko samemu uzyskac efekt ops, bo standardowo polo ma inny can gateway. Natomiast ta polowka na filmiku yt musi miec fabrycznie zalozone czujniki i inna szyne can, a to juz dodatkowy koszt.
[/quote]

Czyli co?nie wystarczy podpiąć wszystkiego do kupy?? Tylko mi nie mów że nie bedzie działać Jestes pewien że trzeba wymieniać szynę can ??
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Alan6R »

Wg. mnie żadnej szyny CAN nie trzeba wymieniać. Jutro podepnę Polo pod VCDSa i powiem Ci, czy jest opcja aktywacji OPS w gatewayu oraz module centralnej elektryki. Bo w radiu jest na 100%.
Ślesin 2009 | Pławniowice 2009 | Pławniowice 2010
VW Polo 6R 1.2 TSI Highline.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stat
R
Rafomatic
Raczkujący
Raczkujący

[quote="majcher836"][quote="Rafomatic"]Nie chcialbym Cie zniechecac, ale moze byc ciezko samemu uzyskac efekt ops, bo standardowo polo ma inny can gateway. Natomiast ta polowka na filmiku yt musi miec fabrycznie zalozone czujniki i inna szyne can, a to juz dodatkowy koszt.
[/quote]

Czyli co?nie wystarczy podpiąć wszystkiego do kupy?? Tylko mi nie mów że nie bedzie działać Jestes pewien że trzeba wymieniać szynę can ??[/quote]
Powiem tylko tyle: jako ze swego czasu bardzo się tym tematem interesowalem, nie znalazlem na zadnym forum vw czlowieka ktoremu udaloby sie uzyskac ops majac niefabryczne czujniki. Z kolei w Golfie i Passacie jest to latwy do uzyskania efekt.
Awatar użytkownika
majcher836
Początkujący
Początkujący

[quote="Rafomatic"]Powiem tylko tyle: jako ze swego czasu bardzo się tym tematem interesowalem, nie znalazlem na zadnym forum vw czlowieka ktoremu udaloby sie uzyskac ops majac niefabryczne czujniki. Z kolei w Golfie i Passacie jest to latwy do uzyskania efekt.
[/quote]

Ale przecież wszystkie czujniki są fabryczne od producenta Są zdjęte z innej Polówki
Awatar użytkownika
majcher836
Początkujący
Początkujący

[quote="Aoox"]Wg. mnie żadnej szyny CAN nie trzeba wymieniać. Jutro podepnę Polo pod VCDSa i powiem Ci, czy jest opcja aktywacji OPS w gatewayu oraz module centralnej elektryki. Bo w radiu jest na 100%.[/quote]

Dzięki Aoox Czekam z niecierpliwością na info:)
Awatar użytkownika
favi
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: favi »

To odświeżę temat ;) Zakładał ktoś Park Pilota w Polo na "przód"? A czy w ogóle ktoś się z tym spotkał w 6r? :>
Awatar użytkownika
kuci5
Początkujący
Początkujący

Post autor: kuci5 »

Tak jest, spotkałem się z montażem oryginalnych czujników na przodzie. Kolega o nicku miba to robił.
Awatar użytkownika
favi
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: favi »

Jaki koszt wyszedł takiej operacji?
Awatar użytkownika
Franek
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Franek »

Witam montaz czujnikow parkowania oryginalnych do Polo 6R0 to nie klopot mowa tu oczywiscie o oryginalach z wizualizacja nie o akcesoryjnych czy chinczykach.

ps.otworow sie nie wierci tylko wykrawa specjalnym przyrzadem by otwor byl ladnie wykonczony moge wyslac foto na meila
***Chip Tuning***Dpf***Elektronika samochodowa***

Aktywacja testu wskazówek tak jak w GTI

-końcówka wydechu GTI
-gril hoghline
-led tablicy rejestracyjnej
-tempomat
-MFA
-parktronic ori. -kierownica multifunkcyjan
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”