Dźwiek przy włączonych światłach

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
kamil3232
Newbie
Newbie

Dźwiek przy włączonych światłach

Post autor: kamil3232 »

Witam
Jestem posiadaczem polo od niespelna tygodnia.

czy jest wogole techniczna mozliwosc dorobienia glosniczka przy wlaczonych swiatlach, a wylaczonym silniku?
gdy zostawimy wlaczone swiatala, a zgasimy samochod zapala sie zielona lamka
czy jest jakas mozliwosc podlaczenia gdzies w ukladzie glosniczka?

rozebralem wlacznik głowny swiatel i okazalo sie ze tam sa 2 diody

szukalem informacji na temat podlaczenia tego glosniczka, ale nic nie znalazlem
prosze o pomoc
VW Polo \'94 1.3 AAV KAT
Awatar użytkownika
lukas2305
Konkretnie zainteresowany

Post autor: lukas2305 »

Pod tę diodę możesz podłączyć "głośniczek" piezoelektryczny z wbudowanym generatorkiem na 12V. coś takiego http://www.tme.eu/html/PL/sygnalizatory ... pelny.html
Czerwony kabelek do plusa zasilania diody, minus do masy. Po załączeniu się lampki zacznie piszczeć.
Awatar użytkownika
picksar
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: picksar »

np taki z komputera
--- SPRZEDAM CZĘŚCI ---
http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=61&t=24999
Polo Fox 86c/2f steilheck, 1.0 AAU
l
leszek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: leszek »

Ja sobie zrobiłem takiego cudoka że piszczy nawet na postojowym lewym lub prawym i tylko po otwarciu drzwi nagryzmolony przeze mnie schemacik znajdziesz tu otwórz "Galeria-Motoryzacja" http://chomikuj.pl/wpsowa692
Nie mówię że musisz tak zrobić u mnie działa już z 6 lat bezawaryjnie .
Obrazek
k
kamil3232
Newbie
Newbie

nabylem juz wymieniony wyzej sygnalizator piezoelektryczny

gdzie go dokladnie podlaczyc?

Obrazek

dobrze zaznaczylem?

te dwa kabelki lacza sie wlasnie z duza dioda
mam jeszcze pytanie jaki bylby najlepszy sposob przylaczenia tego sygnalizatora piezoelektrycznego?
chodzmi o to czy mam kabelki przylaczyc do plytki czy gdzies po drodze na kablu (ale niestety nie mam za bardzo dostepu do pradu, aby zasilic lutownice)
mam jeszcze jedno pytanie: czy jak bede cos motal z tym sygnalizatorem to musze zdjac klame minusowa?
VW Polo \'94 1.3 AAV KAT
Awatar użytkownika
jaro
Początkujący
Początkujący

Post autor: jaro »

Nic nie musisz odpinać wystarczy być ostrożnym. Odpowiednie kabelki możesz znaleźć metodą prób i błędów - buzzer będzie jak próbówka. A co do podłączenia to można zrobić tak, że przez te szczeliny gdzie siedzą konektory przekładasz kabelek i odizolowany odcinek kabelka wsuwasz w konektor damski, a następnie wciskasz wyłącznik i gotowe.
Awatar użytkownika
lukas2305

Post autor: lukas2305 »

[quote="kamil3232"]dobrze zaznaczylem?[/quote]
zgodnie z tym co pisze w mojej magicznej ksiazeczce ze schematami: zaznaczyłeś idealnie :good:
k
kamil3232
Newbie
Newbie

ta moze i to jest zasilanie dla diody... ale nie ma tam odpowiedniego napiecia dla mojego sygnalizatora....

probowalem w wszystkich gniazdach... w niektorych nawet dzialalo, szczesliwy ze podlaczylem sygnalizator
wlaczam swiatla (piszczy :victory: ) przekrecam kluczykiem, a on dalej piszczy :shock: :cry:

w innych gniazdach bylo podobnie, albo zbyt male napiecie albo piszczal caly czas gsy byly wlaczone swiatla....

prosze o pomoc
ma ktos jakis pomysl?
moze mam zly sygnalizator?

moze nie ma tego wewnetrznego generatora?
po co on wogole ? co on daje?
VW Polo \'94 1.3 AAV KAT
l
leszek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: leszek »

Zaznaczyłeś styk "X" czyli zasilanie po stacyjce i "31" czyli masa i musi piszczeć jak tylko włączysz zapłon .
Światła drogowe i mijania bez kluczyka nie świecą więc o co Ci chodzi żeby przypominało o wyłączeniu pozycyjnych ?
Czy aby przypominało o włączeniu świateł głównych?
Aby przypominało o wyłączeniu pozycyjnych to najprościej :
Na włączniku świateł zlokalizuj styk "58" przewód chyba biało-zielony i tam podepnij "+" brzęczyka natomiast "-" podepnij pod przewód do włącznika drzwiowego .
I będziesz miał tak włącznik świateł włączony bez zapłonu pozycyjne się świecą wysiadasz a tu pisk oho coś trzeba wyłączyć wyłączasz światła wyłazisz z auta uwierz mi zanim założyłem buzzer to nie raz złapałem się na tym że polo stało na postojówkach .
Obrazek
Awatar użytkownika
Ralph
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: Ralph »

leszek to jest nalepsze podłączenie, bo stosowane w wielu samochodach. Tak wlasnie to powinno dzialać. Ma informowac o "zostawionych" swiatłach jak wychodzimy z samochodu, a nie jak wyłączylismy silnik.
Opel Vectra C GTS 2.0 Turbo - 217,9 KM i 378,6 Nm
Obrazek
k
kamil3232
Newbie
Newbie

[quote="leszek"]Zaznaczyłeś styk "X" czyli zasilanie po stacyjce i "31" czyli masa i musi piszczeć jak tylko włączysz zapłon .
Światła drogowe i mijania bez kluczyka nie świecą więc o co Ci chodzi żeby przypominało o wyłączeniu pozycyjnych ?
Czy aby przypominało o włączeniu świateł głównych?
Aby przypominało o wyłączeniu pozycyjnych to najprościej :
Na włączniku świateł zlokalizuj styk "58" przewód chyba biało-zielony i tam podepnij "+" brzęczyka natomiast "-" podepnij pod przewód do włącznika drzwiowego .
I będziesz miał tak włącznik świateł włączony bez zapłonu pozycyjne się świecą wysiadasz a tu pisk oho coś trzeba wyłączyć wyłączasz światła wyłazisz z auta uwierz mi zanim założyłem buzzer to nie raz złapałem się na tym że polo stało na postojówkach .[/quote]

wielkie dzieki za pomoc :yahoo:
wszystko dziala poprawnie :good:
VW Polo \'94 1.3 AAV KAT
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”