6KV 1.6 Benzyna - za wysokie obroty ?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

J
JoEve
Newbie
Newbie

6KV 1.6 Benzyna - za wysokie obroty ?

Post autor: JoEve »

Witam

Pytanie w sprawie obrotów silnika.
Mam swoja Polóweczkę (98' Variant 1,6 benzyna 101 kucyków)od dwóch miesięcy i jeszcze nie wszystko o niej wiem :)

Mam wrażenie, że autko za szybko osiąga wysokie obroty. Na 5 biegu przy 90km obroty są na poziomie 2800. Mam wrażenie że to troszkę dużo, jak jeździłam innymi samochodami to chyba jednak tak nie było.
Poradzono mi, żebym sprawdziła czy się sprzęgło nie ślizga (tj. mocno przydepnąć właśnie na 5-tce, jeśli się elegancko zrywa to znaczy że się nie ślizga). Więc wg. tej porady moje się nie ślizga.

Zaczynam się zastanawiać czy to nie jest uroda tego silnika, a może kwestia, jak to mi ktoś powiedział, "za krótkiej skrzyni biegów", cokolwiek by to nie znaczyło.

Jeszcze jedna zasłyszana opinia brzmiała: może był przekręcany licznik i źle wstawili wskazówkę. Że niby źle wskazują liczniki. Hmm, mam jednak nieodparte wrażenie, że chodzą dobrze, wynika to z obserwacji na drodze. Ale ja się nie znam :)

Byłabym wdzięczna za opinie.
Może ktoś ma taką Polówkę - czy jego też tak ma?
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

Powody: skrzynia mogła być wymieniona na inną - dość często się psują.
[quote="JoEve"]Jeszcze jedna zasłyszana opinia brzmiała: może był przekręcany licznik i źle wstawili wskazówkę. Że niby źle wskazują liczniki[/quote]
Przekręca się przebieg a nie cały licznik. I robi się to za pomocą oprorgamowania na kompie a nie ręcznie. więc to jakaś bajka. Licznik co najwyżej mógł zostac wymieniony na inny.
Z tego co opisujesz to moze być krótsza skrzynia.
J
JoEve
Newbie
Newbie

No dobrze. Jeśli rzeczywiście jest to krótka skrzynia biegów, to czy jest możliwość jej "wydłużenia"?
Najbardziej chodzi mi o to, że przy wysokich prędkościach silnik mocno hałasuje.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

Żeby "wydłużyć" skrzynie, trzeba by ją wymienić na taką z innymi przełożeniami. Trzeba by dokładnie określić jaki masz silnik (jego 3 literowe oznaczenie) i skrzynie.
Oznaczenie silnika znajdziesz na obudowie rozrządu z lewej strony silnika lub na wlepce w bagażniku. Oznaczenie skrzyni jest nabite na obudowie koło takiego plastikowego białego korka. ciężko to dostrzec, ale jest to możliwe :)
Awatar użytkownika
tobiasty
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: tobiasty »

JoEve głowy nie dam czy mam 2800 obrotów przy 90 km/h, ale na pewno coś koło tego ;) Też mam Varia(n)ta 1,6 AFT 101 KM.
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

[quote="JoEve"]Mam wrażenie że to troszkę dużo, jak jeździłam innymi samochodami to chyba jednak tak nie było.[/quote]
W przypadku polo przy silnikach 1.6 optymalne obroty to 3000 przy 90km/h (najmniejsze spalanie). Nie wiem dokładnie jak w AFT ale jakoś koło 2800 dopiero zaczyna się najlepszy moment obrotowy. W moim przypadku zmieniam bieg dopiero po 3200.
Przypuszczalnie masz obrotomierz do 7000 więc to nawet nie połowa zakresu pracy silnika.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
J
JoEve
Newbie
Newbie

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Bardzo mi pomogliście - przynajmniej wiem, że mi się samochód nie sypie :grin:

Tak jak pisałam, do tej pory jeździłam innymi samochodami, stąd dobrze jest posłuchać opini kogoś kto ma takie samo autko.
Jeszcze raz Dziekuję :)
Awatar użytkownika
tobiasty
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: tobiasty »

JoEve ostatnio sprawdzałem i również przy 2800 obrotów mam 90 km/h :p
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”