skrzynia

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
MATIS
Mały interesant
Mały interesant

skrzynia

Post autor: MATIS »

SIema
Wymienialem olej w skrzyni i mechanik powiedzial ze skrzynia sie poci. Zauwazylem pare kropli na ziemi. Co jakis czas dolewam oleju. Chynba nie oplaci sie skrzyni rozbierac i uszczelniac co? zastanawiam sie nad nowa. Co o tym myslicie? jakie koszty?
PozdraVWiam
C
Crazy
Swój
Swój

Post autor: Crazy »

Wszystko zależy od tego jaką skrzynię masz, 5 lub 4 biegi.
4 biegi to można niedrogo dorwać, ale też nie będziesz wiedzieć co kupisz (to jak z kupnem silnika).
5 biegów to już drożej wygląda.
co do nowej to zerknij tu:
viewtopic.php?f=6&t=8780
a co do pocenia się, to uszczelka wybieraka pewnie kończy swoje życie, koszt takiej uszczelki w granicach 15-20 PLN.
Ewentualnie uszczelki do pół osi jeszcze dojdą, no chyba że ci cieknie na łączeniu obudowy, napisz coś więcej na ten temat...
Awatar użytkownika
MATIS
Mały interesant
Mały interesant

Skrzynia jest 5. Uszczelka wybieraka wymieniona na polosiach tez. Patrzac z dolu poci sie na laczeniu.jak silnik nie pracuje to jest ok ale jak zaczyna pracowac to po jezdzie widac czasem jakas kropelke.

A mozna wsadzic skrzynie 4 jesli mialem 5?
C
Crazy
Swój
Swój

można wsadzić 4, ale ja bym tą 5 ratował, wyciągnąć, zlać olej, rozpołowić i na sylikon.
Awatar użytkownika
MATIS
Mały interesant
Mały interesant

tez tak mysle tylko niewiem kto sie tego podejmie.Jakbym mial garaz z kanalem to bym pogrzebal. Pogadam z mechanikami zobaczymy ile zaspiewaja. i sie okaze co bedzie bardziej oplacalne. A mam troche tera wydatkow na autko bo cos przy odpalaniu tez steka i cos z podloga musze zrobic.
C
Crazy
Swój
Swój

Wczoraj wsadzałem 5-kę do swojego (spawanie obudowy bo była dziura, więc robiłem to co ty będziesz musiał - demontaż, rozpołowić, sylikon i zakładać) bez kanału, dźwignąłem auto na lewarkach i jazda...
Jedyny wydatek to sylikon temperaturowy, oraz benzyna do odtłuszczenia, ewentualnie olej na dolewkę (ale pisałeś że co jakiś czas dolewasz, więc to ostatnie to masz :))
Ostatnio zmieniony 14 lut 2011, 22:57 przez Crazy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MATIS
Mały interesant
Mały interesant

na ile srub jest przykrecona skrzynia??boje sie troche ze po wyjeciu i rozpolowieniu rozsypie sie calkowicie :niewiem:
a jak doszles na lezaco do polosi bo tzeba je odkrecic tez.
Mozesz mi opisac co robiles po kolei i ile czasu pochlonela ci ta robota
k
kolunio21
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: kolunio21 »

Siema ja wyciągałem skrzynie u siebie 2 razy:P nie ma tragedi nawet bez kanału;) mi to zajeło 1.5 godz. na początek odkręć półośki do tego potrzebny klucz wielokątny(gwiazdka) rozmiar 8 nie torx, wywalasz rozrusznik, popuszczasz skrzynie chyba 5 śrób, puźniej łapy, no i pamiętaj żeby podlewarować mice ewentualnie coś podłożyć:)
to tak po krótce;)
C
Crazy
Swój
Swój

ja z kolei nie mogłem odkręcić śrub od pół osi (torx czy nie torx, nazewnictwa tego nie znam, bo takie śruby zdarzają się raz na pół roku, ale gwiazdki, jak był wymieniany przegub to będą imbusy bo tak to sprzedają), to wybebeszyłem skrzynię z półosiami (musiałem dodatkowo odłączyć od kół) od dołu podeprzeć jak pisze kolunio21 no i w lewo/prawo i wyciągnąłem pod lewym nadkolem. Jedynie co to ze wsadzeniem troszkę gorzej, bo ciężko samemu na poduszki trafić, poprosiłem pomocy osoby drugiej. Jak na spokojnie to przez weekend zrobisz powolutku...
Musisz odłączyć linkę sprzęgła, prędkościomierz, światła cofania, żeby nie urwać jak zapomnisz :)
Polecam wymienić przy okazji tulejkę rozrusznika w skrzyni, oraz poduszkę (przynajmniej tą jedną co jest pod autem.)
Awatar użytkownika
MATIS
Mały interesant
Mały interesant

Jakie sa koszty tej tuleji rozrusznika?? a jak po wyjeciu rozpolowic skrzyniezebym jej calkiem nie rozj...i zebym to dobrze uszczelnil bo ak sie namecze i dalej bedzi cieklo to bedzie masakra.
wszystko robiles z dolu na leżąco??na lewarku??
C
Crazy
Swój
Swój

dzisiaj jadę po odbiór tulejki, koszt 5PLN. Skrzynię wyjąłem z dołu, a później na stół. żeby rozpołowić to wykręcasz szereg śrub (ile dokładnie nie pamiętam). jak poodkręcasz wszystkie, podważyć tą połówkę od strony sprzęgła (olej oczywiście musisz spuścić wcześniej), no i pół oś, przynajmniej tą długą odkręcić, i tam będzie śrubka imbus trzymająca talerzyk od półosi.
k
kolunio21
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: kolunio21 »

Ja bym polecał odkręcić półosie, wygodniej i łatwiej wyjąć skrzynie, ja to robiłem bez kanału z gleby, lewa strona auta w górę i heja, dokładnie tylejkę wymień odrazu, a co do skrzynie to mam 2 5-cio biegowe na zbyciu;)
a
adam
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: adam »

Sroby polosi to spliny :) Lepiej wyciagnij i zawiez do speca bo uwierz mi odkrecisz jedna srube za duzo i jestes bez skrzyni bo sie rozsypie w srodku. Poza tym silikon to tylko pol srodek i tak pozniej posci. Skrzynie skreca sie pasownie. Samemu moze byc ciezko :) uwierz mi mam w domu padline 5 biegow i nie moge tego rurszyc glownie chodzi o zebatki 5 biegu

Sent from my GT540 using Tapatalk
Obrazek
m
muran56
Newbie
Newbie

Post autor: muran56 »

napewno ze skrzyni leci ten olej ? Moze to byc tez uszczelniacz na wale..
Awatar użytkownika
Ditu
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Ditu »

Mam pytanie
Jaki olej powinienem wlać do skrzyni 4 biegowej Poldi 1.0 93r
:arrow:

Dzierżązna 2011/Ślesin 2012/Ślesin 2013/Dzierżązna 2013...
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”