VW Polo 6R 1.2TSI 105KM - Mój "Pepper" :)

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Castor Troy
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

VW Polo 6R 1.2TSI 105KM - Mój "Pepper" :)

Post autor: Castor Troy »

Cześć,

Jestem na forum Polo już od dłuższego czasu, a dokładnie od 15 grudnia 2009 roku. Zarejestrowałem się ponieważ byłem już zdecydowany na zakup nowego Polo 6R i szukałem kontaktów z Wami, czyli innymi miłośnikami VW Polo. 2 tygodnie później, a dokładnie 30 grudnia 2009 roku zamówiłem dla siebie mój pierwszy w życiu nowiusieńki samochodzik czyli VW Polo 6R! :) Wcześniej jeszcze w kilku wątkach podpytywałem się Was, o pomoc przy doborze min. silnika, koloru, a także prosiłem, o inne porady. Zawsze otrzymywałem od Was rzeczową poradę, za co BARDZO dziękuję. :bow: W dniu kiedy zamówiełem moje Polo, napisałem oczywiście, o tym z radościa na forum i obiecałem, że jak tylko odbiore to się pochwalę... Przyznaję, że nie dotrzymałem słowa w terminie, bo auto odebrałem 6 kwietania 2010 roku, a dziś mamy 10 luty 2011... PRZEPRASZAM wszystkich zainteresowanych za mały poślizg. ;) W końcu jestem i się chwalę moim maleństwem, a na forum od dziś będę stałym bywalcem!

Od 6 kwietnia 2010 roku jestem BARDZO szczęśliwym posiadaczem nowego Volkswagena Polo 6R z silnikiem 1.2 TSI 105KM! :yahoo: Auto zamówiłem we Wrocławiu w Motor-Polu 30 grudnia 2010. Czekałem na niego 98 dni... Masakra. Czas dłużył się niemiłosiernie ale warto było czekać. Autem jeżdżę już 10 miesięcy i 4 dni. Cały czas bardzo pozytywnie mnie zaskakuje. Co raz to odkrywam jakieś sekrety. Bardzo mi się to podoba. A oto czym jest moje ukochane auto:

Marka: Volkswagen
Model: Polo 6R
Silnik: 1.2 TSI
Moc: 105 KM
Kolor: Szary "Pepper" Metalic
Kolor tapicerki: JASNY "Livon" :yahoo:
Wersja: 5D Highline
Rok Produkcji: 2010

Wyposażenie:

Wersja auta Highline 5 drzwiowa. Pełna specyfikacja wersji Highline jest na stronie http://www.vw.pl, a że jest tego sporo więc nie ma sensu tu wszystkiego wypisywać. Z rzeczy najważniejszych wymienię jednak:

:arrow: Lusterka elektrycznie sterowane i podgrzewane
:arrow: Kierownica, dźwignia zmiany biegów i hamulca ręcznego obszyte skórą
:arrow: Fotele sportowe z przodu
:arrow: JAŚNIUTEŃKA Tapicerka siedzeń "Livon" (jestem MANIAKIEM jasnych tapicerek) :jester:
:arrow: ABS, z asystentem hamowania
:arrow: Światła przeciwmgielne
:arrow: Komputer pokładowy "MFA"
:arrow: Światła w przestrzeni wokół nóg
:arrow: Wskaźnik zalecanego biegu wyświetlany na konsoli
:arrow: Obręcze ze stopu metali lekkich "Riverside"- Opony 185/60 R15

Wyposażenia dodatkowe:

:arrow: "Pakiet Cool&Sound I":
- klimatyzacja z regulacją manualną "Climatic"
- system radiowy RCD 210 (zamieniony w opcjach na RCD 310)

:arrow: "Pakiet "Drogowy":
- Park Pilot - Czujniki parkowania z tyłu
- Tempomat

:arrow: Systemy ESP, ASR, EDS, MSR oraz asystenta podjazdu

:arrow: Alarm antywłamaniowy:
- immobilizer
- funkcja dozoru wnętrza
- niezależne zasilanie (Back- up-Horn)
- czujnik przechyłu
- możliwość otwarcia pojedynczych drzwi

:arrow: "System radiowy "RCD 310"
- 4x20 W
- 6 głośników
- odtwarzacz CD
- funkcja odtwarzania mp3 z wyświetlaniem tytułów
- podwójny tuner z anteną zintegrowaną w tylnej szybie
- gniazdo multimedialne AUX-IN

Zdjęcia z dnia odbioru:

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Zdjęcia z wnętrza:

Zdjęcia po pierwszym woskowaniu:

Zdjęcia ze spotów:

Mody:

:arrow: Listwa ozdobna na klapie bagażnika (org.VW)
:arrow: Brak chlapaczy (zabroniłem ich montażu jeszcze przed odbiorem auta z salonu)

Mody w planach:

:arrow: Reflektory Bi-ksenonowe (org.VW)
:arrow: Zmiana radia na navi RNS 510
:arrow: Felgi 16' lub 17'
:arrow: Spojlery przód, boki i tył (org.VW)
:arrow: I coś tam jeszcze... :)

Będę na bieżąco uaktualniał informację, o postępach w modach, o eksploatacji, wrażeniach itd. :victory:
Ostatnio zmieniony 09 lip 2011, 18:31 przez Castor Troy, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Castor Troy.
GG 1934046

:)
x
xdavvex
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: xdavvex »

Srodek jest bajeczny! Dbaj Chlopie Dbaj:P
Mój kawałek szarej blachy

Gdzie zaczyna się pasja tam kończy się ekonomia.

----------------------------------------------------------------------------------------------
Ślesin 2012
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: misiek89 »

Jak na serie to podoba mi się :-D

Wszystko ok, tylko ta tapicerka... Fakt, ładnie się komponuje z resztą. Podoba mi się ona osobiście, ale gdybym miał sobie kupić auto z jasną tapicerką to bym się chyba z 1000 razy zastanowił nad tym ;) Dbam o auta, nie lubię mieć syfu w samochodzie ale nie wiem czy dał bym rade z taką tapicerką :blush2:
Jak Ty sobie z nią radzisz? Masz jakieś foto jak ona wygląda po prawie roku użytkowania? Ile masz obecnie km na stukane?
Ostatnio zmieniony 14 mar 2011, 11:21 przez misiek89, łącznie zmieniany 1 raz.
sprzedam oryginalna lampę tylną, lewa strona (od kierowcy) do [9N] oraz surowe groty kluczyka do VW.
Obrazek
Awatar użytkownika
Skfarek
Spamer
Spamer

Post autor: Skfarek »

Piękna polóweczka, a z 17kami (jak się zdecydujesz) będzie ryła berecik ;)

PS. na taką antenkę radiową jak twoja zasadzam się w skodilatorze ;)
6n leichtwagen: hamownia s.41 http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=142
1.6 AEA shamowane]
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl
Serwis mechaniczny: [url=http://www.au
Awatar użytkownika
ecd
Początkujący
Początkujący

Post autor: ecd »

Piękne masz to Polo :) Wcześniej oglądałem Twoje zdjęcia i wpisy na AWC. Ja dziś właśnie dowiedziałem się od swojego dealera, że moja polówka ma być wyprodukowana w 12 tygodniu, więc jeszcze trochę poczekam. Też się zastanawiałem nad tą jaśniutką tapicerką, ale mam synka, który "nie dba" o auta tak jak ja :D
Wiem, że w Polo nie ma wskaźnika temperatury, a czy jest może kontrolka "niebieska" jak w Fabii, która gaśnie jak silnik się nagrzeje?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
sPoOn
Początkujący
Początkujący

Post autor: sPoOn »

Co tu dużo pisać. Moje zdanie o Twojej Polówce już znasz, ale powiem po raz kolejny, że furka klasa :) Świetna baza do dalszych modów. Ja już mam kilka w głowie, tylko pieniędzy brak, ale wszystko w swoim czasie. Mam nadzieję, że uda nam się spotkać w tym roku i powymieniać poglądami :)

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Castor Troy
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Cześć,
[quote=""Xdavvex""]Srodek jest bajeczny![/quote]

Wiem, hehe i o takim marzyłem. Dzięki za miłe słowa! :)

[quote=""Misiek89""]Jak na serie to podoba mi się. Jak Ty sobie z nią radzisz? Masz jakieś foto jak ona wygląda po prawie roku użytkowania? Ile masz obecnie km na stukane?[/quote]

Dzięki Misiek89. Z tapicerką radzę sobie bardzo łatwo. Autem jeżdżę sam, nie przewożę nim żadnych rzeczy, dbam, uważam, chucham i dmucham. :) Po 10,5 miesiącach użytkowania, wygląda tak samo. Niedługo jak zrobi się cieplej, mam w planie porządne woskowanie, to przy okazji porobię fotki i wrzucę na foro. Obecnie mam 5858km. :D Malutko nim jeżdżę.

[quote=""Ecd""]Piękne masz to Polo. Czy jest może kontrolka "niebieska" jak w Fabii, która gaśnie jak silnik się nagrzeje?[/quote]

Dzięki za ocenę. :) Powodzenia w wytrwałości wa czekaniu na swoje autko. Jak dostaniesz - wrzucaj na forum. Będę czekał. Co do kontrolki to jej nie ma.

[quote=""Spoon""]Co tu dużo pisać. Moje zdanie o Twojej Polówce już znasz, ale powiem po raz kolejny, że furka klasa. Mam nadzieję, że uda nam się spotkać w tym roku i powymieniać poglądami.[/quote]

Masz to jak w banku Damian, spotkamy się napewno. Dzięki za wpis i wysoką ocenkę. Twój Black Howk też rządzi. :)
Pozdrawiam,
Castor Troy.
GG 1934046

Awatar użytkownika
condiczek
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: condiczek »

Cześć Artur,

To przecież moja polówka!!!! hahah gratuluje świetnej furki, i koloru też!
Nie wiem dlaczego, ale ten kolor najbardziej mi się podoba!!!! ...no dooobra wiem dlaczego :D

A tak na serio, dbaj o auto, przede wszystkim o jasną tapicerke :)
U mnie to by nie przeszło ;) nie przeżyłaby długo

Fajne modyfikacje, też cały czas szukam czegoś, co możnaby zmienić na lepsze ;)
Myślę, czy nie przyciemnić sobie szyb jak w oryginale robią... :>
Apropo felg, to ja wziąłem 16", i Tobie też radzę,
tymbardziej że miasto Wrocław - drogi nadal jak ser szwajcarski?? :D

Jak jakiś modzik zrobisz, to łap cyfraka i pstrykaj foty!

pozdrawiam :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Castor Troy
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Cześć,

Co jakiś czas będę zamieszczał "historyczne" wpisy z "pamiętnika" mojego Polo, z różnych etapów "posiadania" jaki prowadziłem kiedyś na innym portalu. Chciałbym tu przenieść całą historię mojego autka, ponieważ zamierzam pozostać tu z Wami na BARDZO długo. :)

Dziś część I pt. "Pierwsze kilometry - Pierwsze wrażenia". Miłej lektury:

"...We wtorek 6 kwietnia odebrałem moje długo wyczekiwane autko - nowiuteńkie VW Polo 6R 1.2 TSI 105KM. Do dziś (niedziela 11.04.2010) przejechałem nim 346km.

Auto jest poprostu CUDOWNE! :D Dzień odbioru i te wszystkie chwile przed i w trakcie odbioru to poezja. Taki dzień w życiu każdego człowieka to spełnienie marzeń. Moje "odbieranie" samochodu celebrowałem sobie prawie 2 godzinki, hehe. Wszystko na spokojnie i bez pośpiechu. Sam wyjechałem z salonu i powolutku, ostrożnie pojechałem do domu. Miałem lekkiego nerwa przed tą pierwszą jazdą z salonu do domu ale wszystko ok. Autko pachnie nowością. Wszystko jest takie fajnie :crazy: miękkie i milutkie. Normalnie spełnienie moich marzeń.

W czwartek, wszystko sobie poukładałem i poustawiałem po swojemu, fotele, nawiewy, radio, no poprostu wszystko. Na pierwsze "spasowanie" silnika wybrałem się na A4 w kierunku na Katowice 150km w jedną stronę i powrót do domu następne 150km. Chciałem żeby te pierwsze kilometry były zrobione w trasie, a nie w mieście, żeby silnik dobrze się ułożył na początku swojego dłuuuuugiego życia pod moimi skrzydłami. :) Całą podróż zrobiłęm z prędkością około 90 km/h. Średnie spalanie wyszło mi UWAGA 4,8 l/100km!!! :O :D Piękna sprawa. W mieście do dziś średnią mam 7,6 ale zrobiłem dopiero 46 km po mieście więc jeszcze do 2000 tyś. spalanie będzie spadać.

Jasna tapicerka i jaśniutkie fotele wymagają oczywiście większego dbania, o czystość ale jako, że jestem kawalerem to sobie spokojnie poradzę. Wnętrze jest mega spasowane i przez tą jasną tapicerką mega milutkie, przytulne i eleganckie. Fotki wnętrza już nie bawem, tylko znajdę chwilę wolnego no i poczekam na odpowiednią pogodę.

Pierwsze moje uwagi i spostrzeżenia techniczne:

1. Silnik pracuje bardzo kulturalnie i naprawdę "mocno" jak na TSI przystało. Na trasie przy prędkości 90km/h na 6 biegu, po wciśnięciu gazu Polo poprostu ma MEGA moc pod pedałem i momentalnie się rozpędza. Jestem w szoku bo myślałem, że trzeba będzie redukować na 5 bieg. To mi sie podoba! :jester:

2. Po 300km w trasie, nie odczułem ŻADNEGO dyskomforu czy jakiegokolwiek bólu w plecach czy coś. NIC. Fotele są BARDZO wygodne i komfortowe. Pełene zakres regulacji pozycji pozwala na maxymalnie komfortowe podróżowanie. Mam wrażenie, że i po 600km na autostradzie będzie ok.

3. Spalanie. Hehe. I tu się zdziwiłem, bo przez całą trasę (300km) jechałem sobie 90/100 km/h i obserwowałem na komputerze "monent" spalania. Średnia wyszła mi - 4,8 l/100km!!! :crazy: Jak się silnik dotrze to na pewno jeszcze spadnie. Ale czad! Normalnie jak diesel.

4. Tempomat. Włączyłem go sobie 2 razy podczas jazdy i muszę powiedzieć, że fajna sprawa choć moment spalania trochę wzrósł, kiedy auto samo trzymało prędkość.

5. Komfort jazdy przy prędkości 100km/h jest absolutnie poprawny. Nie jest absolutnie głośno. Można swobodnie rozmawiać. Wiatr nie świszcze po karoserii, a słychać tylko "szum gum".

Cały czas "uczę" się mojego autka. Wiadomo, trzeba załapać moment idealnego ruszania (operowanie sprzęgłem), optymalnego operowania biegami czy znalezienie idealnej pozycji za kierownicą (odległość fotela od kieronicy czy jego wysokość). Mam wrażenie, że nie będzie to trwało za długo bo wszystko łapie się bardzo intuicyjnie..."

C.D.N. :)
Pozdrawiam,
Castor Troy.
GG 1934046

Awatar użytkownika
majcher836
Początkujący
Początkujący

Post autor: majcher836 »

Świetny pamiętnik Kontynuuj wpisy Jest na czym oko zawiesić :) I nie chodzi mi tu o czytanie:)
G
GONIA
Początkujący
Początkujący

Post autor: GONIA »

Wypasiona ślicznotka, co tu dużo mówić autko pierwsza klasa :thumbsup:zupełnie podobna do mojej hi hi ;) ale w drugim życiu :) Niech się sprawuje na medal i daje ci powody do dumy :) o takie nie będziesz się trzeba szczególnie starać... ja sama robię ło ło ło.... :eek: :shock: :shock: Pozdrawiam serdecznie :wave:
Obrazek
Awatar użytkownika
Kamil88C
Swój
Swój

Post autor: Kamil88C »

Daj mu dobre koło i nic więcej nie trzeba, środek bajka.
Awatar użytkownika
ecd
Początkujący
Początkujący

Post autor: ecd »

Castor Troy mam pytanko. Dowiedziałem się, że w tym tygodniu ma być wyprodukowane moje polo. Chciałbym zapytać ile czasu może jeszcze potrwać dostarczenie do dilera?
Jak było w twoim przypadku?
Dzięki i pozdrawiam.
n
nawrot12
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: nawrot12 »

[quote=""ecd""]Castor Troy mam pytanko. Dowiedziałem się, że w tym tygodniu ma być wyprodukowane moje polo. Chciałbym zapytać ile czasu może jeszcze potrwać dostarczenie do dilera?
Jak było w twoim przypadku?
Dzięki i pozdrawiam.[/quote]

Moje jeśli dobrze pamiętam było wyprodukowane w lipcu, albo w sierpniu, a do odbioru miałem dopiero pod koniec września zeszłego roku.
Zamawiałem 1 czerwca - taki prezent na dzień dziecka ;)
Obrazek
Sprzedam]
Nowe chlapacze i dywaniki materiałowe do Polo 6R
Awatar użytkownika
Castor Troy
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Cześć,

Zapraszam do przeczytania kolejnej "kartki" z pamiętnika mojego nowego Polo 6R. :)

Dziś część II pt. "Średnie spalanie w mieście i pierwsza trasa 700km - Wrażenia". Miłej lektury:

"...Dziś trochę pojeździłem autkiem po mieście. Wyszło mi w sumie 86km. Aż z taką ciekawością starałem się jeździć ekonomicznie po mieście żeby ocenić jak ze średnim spalaniem w mieście przy mojej jeździe i uwaga... Średnie spalanie dziś po 86km w mieście wyniosło mi według wskazań komputera pokładowego - 6,9 l/100km!!! :yahoo:

Jestem naprawdę pod dużym wrażeniem i oczywiście jestem MEGA zadowolony. Spodziewałem się gdzieś 7,5 może 7,8 l/100km a tu TAKA niespodzianka, hehe! :D

Zaznaczam od razu, że jeździłem bardzo delikatnie, tzn. ruszanie wiadomo, trzeba gaz docisnąć ale potem max do 60 km/h na 5 biegu (według zaleceń komputera) i tak się toczyłem tam gdzie można było. Po co się spieszyć i szarżować, jak można spokojnie i oszczędnie. Lubię taką jazdę z prędkością "patrolową". :grin:

Ciekaw jestem jak będzie np. za 2000 tyś.km, kiedy silnik będzie już dotarty. Może uda się zejść w mieście do 6,2 l/100km? :D Czas pokaże.

Jakoś tak się złożyło, że kolega kupił auto w Chojnicach no i trzeba było go tam zawieźć. Akurat fajnie się złożyło bo moje autko miało przejechane 540km z czego 300km w trasie na autostradzie więc taka kolejna trasa dobrze by mu zrobiła w jego niemowlęcym wieku. Wolałem przejechać pierwszy "tysiąc" praktycznie w trasie niż w mieście. Wiadomo dlaczego. Dla nowiego silnika to idealne dotarcie. :)

Trasa 356km w jedną stronę przebiegła min. przez Krotoszyn, Jarocin, Gniezno, Żnin, Nakło Nad Notecią i Człuchów. W tamtą stronę jechaliśmy we dwóch w samochodzie. Na piątym czy nawet na szóstym biegu przy 100km/h nie było NAJMNIEJSZYCH problemów z wyprzedzaniem bez potrzeby redukcji. Bardzo mi się to podobało kiedy naciskałem "szóstkę" przy 100km/h podczas wyprzedzania, a autko poprostu wciskało w fotel i momentalnie było na zegarze 130km/h.

To co mi się od razu rzuciło w oczy w tej podróży w przeciwieństwie do wygodnej jazdy po autostradzie:

1. Brak potrzeby redukcji biegu przy wyprzedzaniu. Czy to 4, 5 czy 6 autko IDZIE!
2. Muszę się "nauczyć" skrzyni 6-biegowej. Jest jednak spora różnica między 5 a 6 biegową.
3. Fotele w wersji Highline są MEGA wygpdne. Po przejechaniu 720km nie czułem ŻADNEGO bólu czy dyskomfortu. Szacunek dla VW.
4. Mega ergonomiczne wnętrze - nie musiałem niczego szukać - wszystko jest tam gdzie ma być.
5. Przy prędkościach do 110km/h w autku jest cichutko i przytulnie. Żadnych głośnych dźwięków dobiegających z silnika czy z zewnątrz.
6. Wracając w nocy miałem możliwość używać autka w nocy. Światła mijania doskonale oświetlają drogę. Praktycznie nie używałem drogowych (a te to już w ogóle odlot).
7. Jako, że nie przekraczałem 110km/h przez całą podróż spalanie w tej trasie czyli 720km wyszło mi dokładnie 4,9 l/100km!

To tyle z moich obserwacji.

Aktualnie autko ma przejechane 1372km i wszystko SUPER. :)

C.D.N. :)
Pozdrawiam,
Castor Troy.
GG 1934046

ODPOWIEDZ

Wróć do „6R”