Od niedawna jestem szczęśliwym właścicielem VW Polo 6N 1996r. (101 KM ). Samochód jest troszkę zaniedbany technicznie i wizualnie, ale jego stan będę starał się stopniowo poprawiać. :butcher:
Wracając do tematu:
Za każdym razem kiedy dodam gazu czuję szarpnięcie na silniku, to samo jak nagle puszczę gaz na wyższych obrotach, co do tego to nie mam wątpliwości że winowajcą są zużyte poduszki na silniku. Nie wiem ile jest poduszek na samym silniku, a ile na skrzyni, dlatego proszę powiedzcie mi. Na Allegro widziałem używane poduszki w cenie 50zł , ale nie mogłem znaleźć nowych, a interesują mnie nowe. Może dysponuje ktoś z was linkiem jakiejś hurtowni albo sklepu ? Chciałbym się zorientować cenowo.
Co mnie martwi to problem ze zmianą biegów ( tylko redukcji ) przy mocniejszym hamowaniu. Czy w tym wypadku zmiana poduszek na skrzyni wystarczy ? A może problem tkwi w czym innym, jak uważacie ?
Następną kwestią związaną z tym tematem jest naprawa/wymiana czy jest na tyle prosta że mógł bym ją wykonać w "domowych warunkach" ? Czy wypadało by się wybrać do mechanika?
Pytań sporo ale mam nadzieję że mi pomożecie :roll:
Pozdrawiam Daniel :crazy:
Selek
o ile dobrze napisałeś to mamy takie same silniki, u mnie zużyta poducha narobiła trochę bigosu, także radzę Ci ją zmienić jak najszybciej. Da się kupić nową za około 80zł (tyle dałem w hurtowni), czy jest zużyta to poznasz po tym czy gałka ci chodzi jak mocno ruszasz i hamujesz silnikiem: powinna stać w miejscu inaczej jak zużyta poducha to Ci silnik łazi ze skrzynią w tył i w przód
JarekF- AFH ( oznaczenie silnika jeśli o te Ci chodzi, pierwsze trzy litery z numeru silnika ) W dowodzie moc jest wpisana 74 KW, no autko przyśpieszenie ma rewelacyjne, a jak się wkręci powyżej 4tyś obrotów to śmierć w oczach.
dumle- silnik jeździ ze skrzynią, wyraźnie to czuć. W takim razie pozostaje mi na chwile obecną oszczędzanie autka. Ty wymieniałeś tylko jedną poduszkę ? Z tego co się orientuję to są 3 poduchy na silniku i jedna na skrzyni ( ale pewien nie jestem ). Dumle, jakie koszta i co nawaliło Ci przez te poduchy ?
u mnie czasem po ostrzejszym ruszeniu lub mocnym hamowaniu auto zaczyna się dziwnie prowadzić jakby zbieżność straciło, i takie sztywne się staje.
Czy to objawy kończących się poduszek?
Selek
otóż ta poducho-łapa u mnie się rozleciała a przy okazji wyłamała pół uchwytu od skrzyni! myślałem że już pozamiatane, ale na szczęście dało się to pospawać. Tyle że koszta wychodzą spore bo trzeba wyciągać skrzynie, spuścić olej, pospawać, uszczelnić na nowo (bo od temperatury się rozszczelnia) i najlepiej zalać nowym olejem
No cóż będę w następnym tyg, u dobrego mechanika , to dam info za co i ile mnie skasował. Trzeba trochę wrzucić do skarbonki. Dzięki za pomocne uwagi/spostrzeżenia.
Witam! Podepnę się pod temat, żeby nie zakładać nowego. Jakiś czas temu kupiłem Polówkę w bardzo "średnim" stanie. Powoli staram się doprowadzić samochód do należytego stanu. Między innymi objawy mam podobne: przy puszczeniu gazu słychać stuknięcie i czuć przesunięcie gałki zmiany biegów, podobnie przy mocniejszym przyspieszeniu. Poza tym innych objawów brak, tzn. na wolnych obrotach nie czuć żadnego tłuczenia od silnika itp. ani nic podobnego. Da się to jakoś określić która poduszka będzie do wymiany, czy pozostaje tylko metoda prób i błędów lub wymiana wszystkich?