lpg autogaz pytania

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

l
leszel
Raczkujący
Raczkujący

lpg autogaz pytania

Post autor: leszel »

Witam, ostatnio stałem sie właścicielem polo z gazem generacji II, a ponieważ nigdy z gazem nie mialem do czynienia to mam pytania.
1. Czy jest normalne że gaz od czasu do czasu lekko "wybucha" nieraz tak ze trzeba docisnąć nakładkę na filtrze powietrza?
2. Czy nieraz zdarzają sie wahnięcia obrotów, szczególnie przy szybkiej jeździe lub przyspieszeniu?
2. Czy mając ustawione na odpalaniu na benzynie a następnie automatyczne przejscie na gaz przy wzroscie obrotów silnika, samochod pobiera już w trakcie jazdy zarowno gaz jak i niekiedy posilkuje sie beznyną, czy tylko gaz (oczywiście z wyjatkiem poczatkowego rozruchu)?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
rumcajs_kr
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: rumcajs_kr »

ad 1) Ja jeżdżąc już od kilku lat różnymi samochodami z różnymi wersjami instalacji LPG nie spotkałem się z taką "przypadłością" :/

ad 2) Co rozumiesz po pojęciem "wahnięcia" ? Na LPG się troszkę inaczej jeździ niż na samym PB tudzież ON, ale źle nie jest :)

ad 3) Przeważnie jest tak, odpalasz samochód na PB, następnie albo elektronika jest ustawiona aby przy obrotach,temperaturze bądź przy obu zadanych parametrach przełącza sterowanie na LPG i jeśli sam nie włączysz PB (przełącznikiem w kabinie) to do wyłączenia silnika jeździsz na LPG, a po ponownym włączeniu procedura się powtarza, no chyba,że całkowicie wyłączysz wspomnianym przełącznikiem "funkcje LPG"...a jeśli dobrze zrozumiałem, to pytasz się czy np. powyżej 2tyś.obrotów jest LPG,a poniżej PB,ale tak nie jest...jak elektronika przełączy na LPG to jest LPG...tak samo chyba jest w nowszych instalacjach, ale nie jestem pewien, być może się mylę....
Obrazek

http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... f=40&t=348

"...Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców..." - C.McRae R.I.P. [*][/b]
Awatar użytkownika
Trancer_GTR
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Trancer_GTR »

Czy jest normalne że gaz od czasu do czasu lekko "wybucha" nieraz tak ze trzeba docisnąć nakładkę na filtrze powietrza?
Sprawdź układ zapłonowy - świece i przewody zapłonowe - bo tak nie powinno być.
samochod pobiera już w trakcie jazdy zarowno gaz jak i niekiedy posilkuje sie beznyną, czy tylko gaz (oczywiście z wyjatkiem poczatkowego rozruchu)?
Nie ma takiej opcji, po przejściu na zasilanie gazowe, wtryskiwacze benzynowe zostają "odcięte" i nie pracują.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
l
leszel
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: leszel »

[quote="Trancer_GTR"]Czy jest normalne że gaz od czasu do czasu lekko "wybucha" nieraz tak ze trzeba docisnąć nakładkę na filtrze powietrza?

Sprawdź układ zapłonowy - świece i przewody zapłonowe - bo tak nie powinno być.[/quote]

To mnie trochę zaniepokoiliście, myslałem że to moze byc wynik kiepskiego gazu "z dodatkami". Na co konkretnie zwrocic uwage przy zaplonie? na czystość stykow i swiec?

[quote="rumcajs_kr"]a jeśli dobrze zrozumiałem, to pytasz się czy np. powyżej 2tyś.obrotów jest LPG,a poniżej PB,ale tak nie jest...jak elektronika przełączy na LPG to jest LPG..[/quote]

A co jeżeli gaz się kończy? czy tez automatycznie nie przejdzie na benzynę? Oczywiście w ustawieniu "automatycznym".

Dopisek późniejszy:
Właśnie zajrzałem do filtra powietrza i niestety jest dawno nie wymieniany a dodatkowo wewnątrz niego na dole zebralo sie sporo jakiejs breji brązowo-zielonkawej a częściowo oleju. Dodatkowo zauważyłem spore pękniecie plastikowej obudowy juz w sektorze wewnątrz filtra (raczej da się zaklei superglue.). Czy to mogło mieć wpływ na owe wybuchy i niekiedy nierówną pracę silnika?
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”