[9n] Bębny szczęki - pytanie

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
kanak96
Newbie
Newbie

[9n] Bębny szczęki - pytanie

Post autor: kanak96 »

Witam - mam pytanie do doświadczonych "Forumowiczów" - otóż jestem posiadaczem Polóweczki z 2002r 1.4 TDI (okular), potrzebuję zakupić bębny i szczęki na tył i tu moje pytanie - Jakie kupić? Przeglądałem "Allegro" i znalazłem tam (jakaś polska firma z Lublina P. Górski czy Góral) za 173 zł komplet - czy też iść do sklepu, ale tam mi policzyli: bębny 150 zł szt. 4 szczęki 80 zł, zestaw sprężynek 45 zł.
Co możecie mi poradzić, brać te z Allegro czy ze sklepu (nie spytałem jakiego producenta).
Pozdrawiam i oczekuję na poważne odpowiedzi
Jędruś :bye:
Awatar użytkownika
Raf.ik
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: Raf.ik »

Jeśli chodzi o bębny i szczęki to średnia lub wyższa połka (nawet oryginał) to koszt:
-bęben 1szt 100-170zł
-komplet szczęk(4szt) 65-120zł
-zestaw sprężynek około 30-45zł
-koszt kuriera DHL 30-40zł

Podczas regeneracji hamulca bębnowego powinno się zwrócić uwagę na cylinderki i w razie nieszczelności wymienić cylinderki koszt cylinderka to 30-45zł. W większości przypadków dla świętego spokoju wymienia się je od razu, bo później jeśli będą lały to trzeba wymienić po raz kolejny szczeki (szczeki nie mogą mieć kontaktu z płynem hamulcowym).
Podane ceny są dla średniej i wyższej półki, zawsze można kupić coś tańszego ale nie zawsze jest to opłacalne. :)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Kubrick
Fanatyk
Fanatyk
Kontakt:

Post autor: Kubrick »

[quote=""Raf.ik""]szczeki nie mogą mieć kontaktu z płynem hamulcowym[/quote]
Dokladnie. U mnie ten kontakt sie skonczyl tym, ze w prawym kole mam elegackie szczeki ciagle, a w lewym nie bylo ani sladu okladzin.
P
Pjot
Newbie
Newbie

Post autor: Pjot »

Zgodzę się z przedmówcami.
Przy wymianie cylinderków warto także zaopatrzyć się w przewody hamulcowe ponieważ
bardzo często przy odkręcaniu przewodu od cylinderka zrywa się gwint.
kokodżambo i do przodu...
k
kanak96
Newbie
Newbie

Post autor: kanak96 »

Dzięki Koledzy za cenne podpowiedzi :oki:
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”