Witam,
ja mam taki problem od pewnego czasu zapala mi sie kontrolka swiec zarowych i kontrolka silnika i wtedy samochod nie chce zapalic za jakis czas np po paru godzuinach silnik zapali a kontrolki nadal sie pala.juz wymienilam automat stopu,czujnik temperatury plynu chlodzacego .po wymianie tych czesci kontrolki zgasly i nie bylo problemu przez ok 3 tygodnie niestety wczoraj znowu sie zapalily, a samochod nie zapalil,a po paru godzinach zapalil ze swiecacymi sie kontrolkami.
Po podlaczeniu do vag blad ktory wyskoczyl to16706 engine speed sensor(G28).Moje pytanie to czy to moze byc jeszcze cos innego czy to co wskazal vag.
Rozrzad byl wymieniony
oleje i filtry tez
I wydaje mi sie ze za duzo pali.
Pomozecie
Błąd 16706 wskazuje na uszkodzenie czujnika, przerwę w ciągłości przewodu lub zwarcie. Proponuję odłączyć wtyczkę, zmierzyć opór czujnika, który powinien wynosić 400÷600 omów. Jeżeli pomiar da wspomniany wynik, oznacza, że czujnik jest sprawny. Następnie należy przeczyścić styki w wtyczce i poszukać ewentualną przerwę w ciągłości przewodów od wtyczki do komputera. Wtyczka znajduje się w okolicy filtra oleju, jest tam kilka i należy odszukać własciwą. No to do roboty i meldować o wynikach.
Myślę, że nie wszystko zostało sprawdzone, jeżeli świecą się kontrolki, to musi być błąd/błędy. Niewiem czy wyciągana była wtyczka od komputera, jak nie, to należało by ją wyjąć i potraktować jakimś sprajem do elektroniki lub WD 40 i spróbować. Gdy to nie przyniesie efektu należałoby wyjąć wtyczkę od kompa i zlokalizować piny o nr: 102 i 110 i sprawdzić czy nie ma przerwy między tymi pinami i wtyczką przy silniku. Na razie brak więcej pomysłów, bo zbyt mało informacji.
Wlasnie sprawdzilam jest jakis luz przy wtyczce przy komputerze jak poruszam wtyczka kontrolki znikaja hurrrra . Wiesz moze jak wyciaga sie ta wtyczke z komputera ? Dzieki !!! Aha i jeszcze cos czy ta wtyczka moze wplywac na spalanie ? Jezeli nie to co jeszcze moze byc powodem ?
Ja też mam taki sam problem. Tylko, że zapala mi się kontrolka od świec żarowych w czasie jazdy i miga z 2 minuty i gaśnie. Wymieniłem czujnik stopu i nic to nie dało. Spróbuje waszego pomysla tylko mam problem. Chodzi mi mianowicie o tą wtyczkę od kompa czy o wtyczkę od czujnika stopu co jest pod kierownicą? A i jeszcze jedno czy komp może to odebrać jako poważna awarię i zagrożenie dla śilnika i załóżmy, że 3 razy mi dało znać o problemie i za 4 razem odetnie mi dopływ paliw i po prostu zagaśnie mi samochód?