1.9 aef piszczaca rolka

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

x
xxcappucinoxx
Newbie
Newbie

1.9 aef piszczaca rolka

Post autor: xxcappucinoxx »

Witam !
Mam Pytanie.. Od jakiegos czasu, po odpaleniu auta, piszczy rolka , pasek klinowy jest naciagniety ( niedawno byl wymieniany), obroty w tym czasie spadaja prawie o polowe. przy dodaniu lekko gazu, obroty sie podnosza i piszczenie ustaje.
Co to moze byc?
Pozdrawiam
T
Tomo3
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Tomo3 »

wymień rolkę napinacza.
czy przed wymianą paska też piszczała rolka?
mi pewen mechanik założył pasek o 2 cm za krótki i wtedy rolka wręcz jęczała na wolnych obrotach
Machanik samochodowy - hobbistycznie ;)
Zawieszenia MTS Technik i inne - zamówienia i montaż
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

pani gosiu sa dwie opcje oczywiście bez urazy poniewaz nie wiem czy koleżanka interesuje się motoryzacją ;
-polinę do mechanika
-zdematować pasek wieloklinowy i posprawdzać wszystkie koła napędzane przez ten pasek czy nie maja luzów[na boki] ,koła; powinny się obracać bez oporów ,jakich szumów ,zgrzytan izapraszam do lektury watku viewtopic.php?f=20&t=26041 poniewaz naprawdę trudno odpowiedzieć jednoznacznie na koleżanki pytanie
edit;
wdodatku obroty spadają i tu może być jeszcze jakaś usterka
x
xxcappucinoxx
Newbie
Newbie

Nie przed wymiana nic nie piszczało;) teraz gdy auto sie nagrzeje po okolo 3-5 minut to przestaje piszczec ..
w
wodzu.janovia
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: wodzu.janovia »

czyżby pasek BOSHA ???

jeśli tak to się nie dziwię :P

POLECAM CONTINENTAL CONTITECH i po problemie
Czerwone jest szybsze ;-)
x
xxcappucinoxx
Newbie
Newbie

NIe pasek nie jest Bosha ;) Moze to przez mróz , bo wczesniej nic sie ne dzialo , dopiero od czasu wiekszego mrozu :D he
Chyba odwiedze mechanika :)
Awatar użytkownika
adaxdk
Newbie
Newbie

Post autor: adaxdk »

a czy na pewno idzie to z paska klinowego ?
ponieważ mam podobnie ale pisk (a po rozgrzaniu - szmer) idzie z paska rozrządu.

mi też możecie coś poradzić.
VW Polo 1.9 Diesel 47 kW; 64 KM + 2 przy otwartym lufciku szyberdachu.
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

jeśli to pasek rozrzadu ,napinacz to radzę jak najszybciej zdiagnozować iwymienić szkody powstałe przy awari rozrzadu mogą być ogramne łącznie zwymianą silnika
k
kufcio
Newbie
Newbie

Post autor: kufcio »

Podepne sie pod temat... Coś piszczy/szumi w okolicach paska alternatora. Dla 100% pewnosci ze to ta okolica zdjołem pasek i zapaliłem auto i... cisza. Kreciłem, ruszałem na boki wszystkimi kołami (alternator napinacz wspomaganie a nawet koło na silniku) bez stwierdzenia który element chałasuje.
Podejrzewam że to słynny napinacz ale czy macie jakis sposób na 100% identyfikacje chałasującego napinacza?
Za sugestie serdecznie dziekuje.
pozdrawiam
k
kufcio
Newbie
Newbie

Post autor: kufcio »

Witam
podepne sie pod temat..

W zwiazku z silnych szelestem z okolic silnika a bardziej paska alternatora zdjołem go i odpaliłem auto w celu upewnienia sie czy to dobry trop. Tak to ta okolica.\
Kreciłem wszystkimi kołami, ruszalem na boki itp w poszukiwaniu uszkodzenia i niestety nic nie znalazlem, wszystki koła pracuja równo bez luzów itp. Jedynie koło na wale korbowym było nie do obadania:)

Czytając forum dowiedziałem sie ze 99% to właśnie zużywający sie napinacz powoduje szelest/świerszcza.
Pytanie:
Jak ustalic na 100% czy to faktycznie on? jak Wy sobie poradziliście z "świerszczem" ?:)

pozdrawiam
Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

Post autor: wesol »

albo wina napinacza albo wolenego kola na alternatorze tzw sprzegielka alternatora. Stawiam na to sprzegielko.
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

nie wiem czy dobrze obadałeś koła ponieważ wystarczy minimalny luz na łożysku i jest ledwie wyczuwalny
aby się upewnić odkręć rolkę napinacza[lewy gwint] i sprawdz dokładnie czy łożysko ma luz minimalny
napinacz powinien stawiać duży opór przy demontażu paska na dodatek sprawdz czy wszystkie koła są w jednej linii [w spół osiowo] może tulejka dzwigni napinacza jest jajowata i dzwignia z rolką jest nie pod kątem prostym
jeśli masz wspomaganie to pompa też może wydawać podobne odgłosy tylko przy skręcie kół do oporu słychać mocno a tu wystarczy za niski poziom płynu
pompa wodna także wydawać może podobne odgłosy
a jeśli chodzi o altka to pewno też ponieważ ma łożyska i szczotki też mogą piszczeć
po prostu trzeba szukać i słuchać
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”