[6N] Problemy z termostatem i wentylatorem

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

a
axit
Raczkujący
Raczkujący

[6N] Problemy z termostatem i wentylatorem

Post autor: axit »

Dowiedziałem się dziś od mechanika że autko ma następująco dolegliwości:

1. otwarty termostat teraz pytanie do silnika 1,3 94/95 rok da się kupić sam wkład czy trzeba z obudową ile tak przyjemność kosztuje?

2. przy 100 * nie włącza sie wiatrak co moze być problemem i jak zdiagnozować co konkretnie padło.
Jaki koszt włącznika termicznego?
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

ad.1 Termostat można kupić sam (wahler około 30 zł) lub z obudową jakieś 70 zł albo i więcej za oryginał ponad 100 zł
ad.2 Czujnik temp. 30-40 zł/ jeśli wiatrak się nie załącza weź pod lupę jego bezpiecznik na akumulatorze masz taką małą płaską puszkę sprawdź czy bezpiecznik dobry i czy siedzi ciasno w gnieździe.
Miałem kiedyś taki problem silnik zagrzał się do 110 stopni w korku, już miałem kupować ten czujnik a okazało się, że bezpiecznik nie łączył dlatego nie chciał się włączać wiatrak. Także zdiagnozuj ten problem a potem podepnij sam wiatrak na krótko do akumulatora i sprawdź czy silnik wiatraka nie jest spalony. Dopiero potem możesz zabrać się za czujnik.
pozdrawiam
rat4
civic r18a2/407 1,6 HDi
a
axit
Raczkujący
Raczkujący

Dzięki dziś sie postaram do tego zabrać. Jak bym czegoś jeszcze nie wiedział to będę tu zapytawał.
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: bleah »

ad1. Ja kupywałem ostatnio całą obudowę z czujnikiem i termostatem , 77 zł , W ASO Vw taki sam komplet 230 zl.
a
axit
Raczkujący
Raczkujący

mozesz mi wskazać gdzie szukać tego bezpiecznika ?

Obrazek

ewentualnie poproszę fotkę od was.
Awatar użytkownika
BALON
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: BALON »

w nowszych polach był na akumie :arrow: w twoim jest w środku przy wszystkich bezpiecznikach :arrow: niestety niepomoge który doładnie :roll:
Było 86c coupe 1985r <!-- s]
a
axit
Raczkujący
Raczkujący

pisze zeby sprawdzić bezpiecznik nr 19 :?: - bezpieczniki są pod kierownicą za skrytką - jak zdemontować drzwiczki skrytki ????
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: bleah »

skrytka jest na 2 takich plastikach . Delikatnie odegnij jeden z nich i schowek bez problemu wyjdzie. Przy zakladaniu postępuj odwrotnie
a
axit
Raczkujący
Raczkujący

o dziwo wentylator obraca się przy zmostkowaniu ale tylko na jednej prędkości ... nie wiedziałem czemu aż nie zerknąłem w gniazdko w wentylatorze - brakuje tam wyjścia " konektorka" na drugą prędkość.
Nie wiem czy został urwany czy tak ma być :?: - oczywiście przewody dochodzą 3 czyli dla drugie prędkości też.

Dodatkowe pytanie czy jak wykręce włącznik termiczny - ten odpowiadający za włączenie wentylatora to zacznie mi uciekać płyn - czy on pełni rolę korka?
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

dziwo wentylator obraca się przy zmostkowaniu ale tylko na jednej prędkości .
dziwne u mnie działa tylko na jednej prędkości czyli na maksa dopiero jak silnik się zagrzeje np. w korku to się włącza. :eek:
civic r18a2/407 1,6 HDi
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”