Migająca kontrolka śwec żarowych

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
webak
Mały interesant
Mały interesant

Migająca kontrolka śwec żarowych

Post autor: webak »

Wczoraj podczas próby odpalenia polo zaczęła migać kontrolka świec zarowych. Samochód odpala pięknie gdy świeczki podłącze na krótko..
Gdzie szukać usterki ? Tzn gdzie znajdę przekaźnik i bezpiecznik i sprawdziłem te ogólne bezpieczniki jest ok.
m
marcin86
Swój
Swój

Post autor: marcin86 »

Jesli mruga Ci kontrolka znaczy to ze komputer zlapal jakis blad. Cos jest nie tak. Byc moze cos z samym sterownikiem grzania swiec. Podepnij go pod kompa najpierw, zeby nie potrzebnie nie szukac.
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa...
Pogotowie komputerowe, alarmy samochodowe, centralne zamki... 664 183 673
Awatar użytkownika
webak
Mały interesant
Mały interesant

Tylko u mnie była jakaś zwara, miałem otwartą maskę kluczem zahaczyłem świece i zaiskrzyło, potem kaput.
Awatar użytkownika
ghul177
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: ghul177 »

kolego miałem ten sam problem padł ci bezpiecznik od świec jest on u samej górze koło przekażnika swiec numer przekaznika (chyba 187) ten bezpiecznik jest jeden wyróznia sie, napewno go znajdziesz. bodajze 35ampery.
Awatar użytkownika
webak
Mały interesant
Mały interesant

Jutro będę go szukał.
A mniej więcej jak wygląda ?
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

wydaje mi się że padł przekażnik sprawdz czy podaje napięcie .ajeśli chodzi obłąd aby go skasować niektóre można skasować odłączając aku tylko musisz mieć kody do radia i niewiem czy niema jeszcze jakiejś blokady wydaje mi sie że nie wmoim AEF [98 r ] niema
Ostatnio zmieniony 30 gru 2010, 17:49 przez bialy0666, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
webak
Mały interesant
Mały interesant

Żeby się dostać do tego przekaznika trzeba wymontować calą przednią kolumnę ? Zdjąłem zakrywke przy bezpiecznikach ale nie mogłem się dostać do tego przekaznika :angry2:
Awatar użytkownika
ghul177
Zainteresowany
Zainteresowany

zadnej kolumny nie musisz odkręcać tutaj ci opisałem jak to wyglada u mnie (jest to schemat bezpieczników z benzyniaka) na czerwono masz dopisane jak u mnie to wygląda http://img823.imageshack.us/i/1357037777.jpg/ czyli jak popatrzysz będziesz widział dodam że mam zwykły 1,9D ale mysle ze jest to samo bezpiecznik jest inny jak te zwykłe tutaj poglądowa fotka http://www.inelsc.pl/image_func.php?img ... xwidth=150 jest on gruby. a przekaźnik wygląda tak http://img.archiwumallegro.pl/?659988349 od góry ma zaczep naciskasz i ciągniesz. 100% padł bezpiecznik. 5zł taki kosztuje :p
Awatar użytkownika
webak
Mały interesant
Mały interesant

Przekaźnik widziałem, tylko nie mogę się tam dostać bo jest centralny dołożony i kabli napchanych :angry2:

Edit:

U mnie wygląda to tak:
Obrazek
wyjąłem z tego rzędu 4 bezpiecznik i wtedy kontrolka wcale się nie zapala, bezpiecznik sprawny.
Także do wymiany przekaźnik ?
Gdyby ktoś pomógł to chciał bym zrobić świeczki włączane z kabiny na przycisk.
Awatar użytkownika
webak
Mały interesant
Mały interesant

Odgrzeje, może ktoś będzie wiedział :P
Przekaźnik powinien mieć swój własny bezpiecznik, czy do świec jest zawsze tylko jeden bezpiecznik ? Bo jeśli tak to muszę szukać przekaznika.
T
Tomo3
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Tomo3 »

ja bym poszukał automatu do grznia świec (to raczej nie przekaźnik). wedłóg instrukcji VW Polo znajduje nad przekaźnikami w oddzielnych uchwytach i ma 50A.
Według książki serwisowej należy jeszcze sprawdzić bezpieczniki na 15 i 18.
nie roibił bym na krótko grzania świec bo można je łatwo uszkodzić, miałem takie rozwiązanie w W123 i się nie sprawdzało, szczególnie zimą.
Machanik samochodowy - hobbistycznie ;)
Zawieszenia MTS Technik i inne - zamówienia i montaż
Awatar użytkownika
ghul177
Zainteresowany
Zainteresowany

szukaj tam głebiej (wyżej) ręką napewno coś znajdziesz bezpiecznik ma być gruby http://images.okazje.info.pl/p/motoryza ... -60a-m.jpg i nie jest on w rządku tylko osobno. ewentualnie jak coś to zostaje podmiana z kimś co ma polo 1.9sdi przekaźnika wtedy sie dowiesz.pamietaj że przekażnik świec nie wyłancza odrazu świec po odpaleniu silnika tylko jeszcze grzeją one 2minuty po odpaleniu. taka informacja jak byś robił na krótko świece
Awatar użytkownika
webak
Mały interesant
Mały interesant

pamietaj że przekażnik świec nie wyłancza odrazu świec po odpaleniu silnika tylko jeszcze grzeją one 2minuty po odpaleniu. taka informacja jak byś robił na krótko świece
Zauważyłem ze kontrolka miga jeszcze trochę po odpaleniu.

Spróbuje jeszcze dzisiaj poszukać, ale jest tam tak mało miejsca ze będę musiał zdjąć przednią deskę jak się tam nie dostane.
Awatar użytkownika
ghul177
Zainteresowany
Zainteresowany

kontrolka swiec nie powinna migać po odpaleniu coś masz nie tak chyba.
Awatar użytkownika
webak
Mały interesant
Mały interesant

Znaczy teraz miga, bo wcześniej wszystko było ok.
Skoro miga to na pewno coś nie działa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”